петък, 9 октомври 2015 г.

Под небето на Тоскана: Фритата ала фиорентина / Frittata alla fiorentina


     Пристрастията ми към италианската кухня са добре известни - в блога има над 30 италиански рецепти и това са само документираните, много от тези, които приготвям вкъщи за семейството не стигат до снимка :-) Това е поредната рецепта. Тя е за омлет (фритата) по флорентински. Името чудесно подсказва от коя италианска област идва - от Тоскана и по-специално, от нейната перла - Флоренция. 
     Въпреки семплите продукти, това е една от най-вкусните фритати, които съм опитвала Приготвянето е много лесно и бързо и ако придружите ястието с чаша вино, някаква свежа салата и прясно изпечен хляб - удоволствието ви е гарантирано. Гарнирам го и с няколко снимки от Тоскана, които да зарадват погледа в днешния дъждовен ден. Надявам се да ви харесат!





Фритата ала фиорентина / Frittata alla fiorentina

Продукти:

2 малки тиквички,
5 яйца,
60 ml прясно мляко,
щипка майорана (ако нямате или не обичате майорана - използвайте риган),
зехтин,
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:

  • Измийте, подсушете тиквичките и така, както са с корите ги нарежете на кръгчета с дебелина около 5 мм.
  • Загрейте в тиган зехтин и сотирайте тиквичките, докато станат златисти, после ги обърнете и от другата страна.
  • В купа разбийте (с вилица или телена бъркалка) яйцата, млякото, солта, пипера и майораната.
  • Когато тиквичките са готови, залейте с разбитите яйца и гответе на средена сила на котлона. Когато фритатата стегне отдолу, се обръща, за да се изпържи и от другата страна. Когато е готова се  оттегля от котлона, нарязва на порции и сервира топла.
  • Ако искате да избегнете риска при обръщането, може да готвите фритатата в съд, който се използва и на котлон, и във фурната. Когато на котлона фритатата стегне отдолу, преместете съда в загрята предварително фурна, като печете само на горен реотан до пълна готовност. Аз използвам именно този начин и резултата е очевиден на снимката. Виждала съм и варианти на рецептата, при които след прибавянето на яйцата, готвенето е изцяло във фурната. Кой вариант ще изберете, като най-лесен - оставям на вас.  
Да ви е сладко!








12 коментара:

  1. Страхотна рецепта, Лети! Ще се пробва.
    А снимките са толкова слънчеви и зареждащи... Красота :)
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано да ти хареса, Светланче!
      Благодаря ти!
      поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Лети, ама ти създаде цялостно удоволствие дори и само със снимки! То природа, то красота и слънце... И накрая - хайде да си хапнем вкусно. Благодаря ти! А фритата е чудесна, нямам никакво съмнние.
    Прегръдки най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря, Гери, за хубавите думи!
      Сърдечни поздрави, миличка!

      Изтриване
  3. Изглежда много апетитно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Вили, не съм ходила в Тоскана, но не съм и опитвала такава фритата, даже май никаква. Ето ти повод поне второто да осъществя, а дай боже някога и първото. Дотогава ще се насладя на твоите снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пожелавам ти от сърце да осъжествиш всичките си желания, Весе!
      Благодаря ти от сърце и дано да ти хареса фритатата, ако решиш да я опиташ!
      сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Прекрасни снимки, Лети! Действително действат зареждащо особено в дъждовните дни :) И красиво изглеждаща фритата си си донесла от Тоскана. Аз ще я опитам тук, макар повече да ми се иска да беше на родното ѝ място ...
    Хубава седмица, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Албенка!
      Наистина, човек има нужда от малко зареждане в дъждовните дни :-)
      Хубави почивни дни и дано да са слънчеви!

      Изтриване
  6. Лети,виждам,че пак има за какво да си говорим,дано се видим скоро!Страхотно пътуване ще да е било,и времето супер,чудесно!Ястието много ми харесва и ще опитаме още тези дни,благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз се надявам скоро да се видим, Роси! :-)
      Надявам се фритатата да ти допадне, ще чакам отзиви.
      Благодаря ти!
      Прегръдки!

      Изтриване