Пристрастията ми към италианската кухня са добре известни - в блога има над 30 италиански рецепти и това са само документираните, много от тези, които приготвям вкъщи за семейството не стигат до снимка :-) Това е поредната рецепта. Тя е за омлет (фритата) по флорентински. Името чудесно подсказва от коя италианска област идва - от Тоскана и по-специално, от нейната перла - Флоренция.
Въпреки семплите продукти, това е една от най-вкусните фритати, които съм опитвала Приготвянето е много лесно и бързо и ако придружите ястието с чаша вино, някаква свежа салата и прясно изпечен хляб - удоволствието ви е гарантирано. Гарнирам го и с няколко снимки от Тоскана, които да зарадват погледа в днешния дъждовен ден. Надявам се да ви харесат!
Фритата ала фиорентина / Frittata alla fiorentina
Продукти:
2 малки тиквички,
5 яйца,
60 ml прясно мляко,
щипка майорана (ако нямате или не обичате майорана - използвайте риган),
зехтин,
сол и черен пипер на вкус
5 яйца,
60 ml прясно мляко,
щипка майорана (ако нямате или не обичате майорана - използвайте риган),
зехтин,
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Измийте, подсушете тиквичките и така, както са с корите ги нарежете на кръгчета с дебелина около 5 мм.
- Загрейте в тиган зехтин и сотирайте тиквичките, докато станат златисти, после ги обърнете и от другата страна.
- В купа разбийте (с вилица или телена бъркалка) яйцата, млякото, солта, пипера и майораната.
- Когато тиквичките са готови, залейте с разбитите яйца и гответе на средена сила на котлона. Когато фритатата стегне отдолу, се обръща, за да се изпържи и от другата страна. Когато е готова се оттегля от котлона, нарязва на порции и сервира топла.
- Ако искате да избегнете риска при обръщането, може да готвите фритатата в съд, който се използва и на котлон, и във фурната. Когато на котлона фритатата стегне отдолу, преместете съда в загрята предварително фурна, като печете само на горен реотан до пълна готовност. Аз използвам именно този начин и резултата е очевиден на снимката. Виждала съм и варианти на рецептата, при които след прибавянето на яйцата, готвенето е изцяло във фурната. Кой вариант ще изберете, като най-лесен - оставям на вас.
Да ви е сладко!
Страхотна рецепта, Лети! Ще се пробва.
ОтговорИзтриванеА снимките са толкова слънчеви и зареждащи... Красота :)
Поздрави :)
Дано да ти хареса, Светланче!
ИзтриванеБлагодаря ти!
поздрави сърдечни!
Лети, ама ти създаде цялостно удоволствие дори и само със снимки! То природа, то красота и слънце... И накрая - хайде да си хапнем вкусно. Благодаря ти! А фритата е чудесна, нямам никакво съмнние.
ОтговорИзтриванеПрегръдки най-сърдечни!
Аз ти благодаря, Гери, за хубавите думи!
ИзтриванеСърдечни поздрави, миличка!
Изглежда много апетитно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря от сърце!
Изтриванесърдечни поздрави!
Вили, не съм ходила в Тоскана, но не съм и опитвала такава фритата, даже май никаква. Ето ти повод поне второто да осъществя, а дай боже някога и първото. Дотогава ще се насладя на твоите снимки!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти от сърце да осъжествиш всичките си желания, Весе!
ИзтриванеБлагодаря ти от сърце и дано да ти хареса фритатата, ако решиш да я опиташ!
сърдечни поздрави!
Прекрасни снимки, Лети! Действително действат зареждащо особено в дъждовните дни :) И красиво изглеждаща фритата си си донесла от Тоскана. Аз ще я опитам тук, макар повече да ми се иска да беше на родното ѝ място ...
ОтговорИзтриванеХубава седмица, Лети!
Благодаря ти много, Албенка!
ИзтриванеНаистина, човек има нужда от малко зареждане в дъждовните дни :-)
Хубави почивни дни и дано да са слънчеви!
Лети,виждам,че пак има за какво да си говорим,дано се видим скоро!Страхотно пътуване ще да е било,и времето супер,чудесно!Ястието много ми харесва и ще опитаме още тези дни,благодаря ти!
ОтговорИзтриванеИ аз се надявам скоро да се видим, Роси! :-)
ИзтриванеНадявам се фритатата да ти допадне, ще чакам отзиви.
Благодаря ти!
Прегръдки!