събота, 3 октомври 2015 г.

Кебап с пилешко месо, чушки и гъби / Pepper Chicken Stew


     Една мамина рецепта, много любима и много вкусна. Сега, когато пипера (чушките) и камбите са в изобилие е чудесно време да се направи. Месото става крехко и ароматно. Предпочитам за това ястие да използвам пилешко месо от бутчета, а не филе, защото ми е по-вкусно, но може и да ги смесите - и от бут и филе.
     Да ви е сладко!

 Кебап с пилешко месо, чушки (пиперки) и гъби / Pepper Chicken Stew

около 800 гр. пилешко месо без кост (от бутчета или филе),
3 големи пиперки (чушки),
5-6 стръка пресен лук (или 1 глава стар лук),
2-3 скилидки чесън,
5-6 гъби печурки,
3-4 с.л. зехтин заготвене или олио,
150 ml доматен сок,
1 к.ч. бяло вино,
1 равна чаена лъжичка червен пипер,
1-2 щипки сух босилек,
1/3  дафинов лист,
черен пипер,
магданоз


  • Пилешкото месо се нарязва на хапки. Чушките (пиперките)  се нарязват на ивички. Лукът се нарязва на ситно. чесънът се нарязва на ситно. Гъбите се почистват и нарязват на едро.
  • В тенджера, на котлона се загрява зехтина (олиото) и пилешкото месо се сотира. След като побелее и започне да става златисто се прибавя лука и чушките (пиперките).
  • След като лука омекне се добавя чесъна и след около половин минута се прибавя доматения сок, виното, сол и черен пипер на вкус, нарязаните гъби, червения пипер, сухия босилек, 1/3 дафинов лист (третинка, защото тази подправка е силна и не трябва да накъртва в ястието). Ястието се задушава на слаб огън.
  • Две-три минути преди яденето да е готово и да изключите котлона, извадете дафиновия лист и прибавете ситно нарязания магданоз.
        *** Ако обичате по-гъстите сосове, а този ви се струва рядък за вашия вкус, можете да го сгъстите с 1-2 ч.л. брашно.



8 коментара:

  1. Merhabalar, çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна рецепта, Лети! Обичам всичко с чушки! И това ще се опита! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти сърдечно, Люси! Ще се радвам да ти хареса!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Вили, чудна е мамината ти манджа...прииска ми се да си топна залъче.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веси!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. Само пиперките не разбрах кога се слагат??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много Ви благодаря за коментара, защото ми обърнахте внимание върху пропуска, който съм допуснала при написването на рецептата. Вече го коригирах и добавих кога се прибавят чушките (пиперките).
      Поздрави и още веднъж Ви благодаря!

      Изтриване