събота, 17 октомври 2015 г.

Кюфтета с бял сос (фрикасе) / Meatballs with white sauce


 Кюфтета с бял сос (фрикасе) / Meatballs with white sauce

Продукти:
около 500 гр. кайма (смес 50:50 телешка и свинска),
1 малка кафена чашка ориз,
1 глава кромид лук,
сол на вкус,
щипка черен пипер,
1/2 ч.л. млян кимион,
1-2 щипки чубрица,
1 яйце

за соса:
1 морков,
половин малка глава целина,
1 глава лук,
500 мл. вода,
1 яйчен жълтък (или два, ако искате по-богат сос),
1 с.л. брашно,
1 ч.ч. (150 ml) кисело мляко,
сока на половин лимон

  • Замесете каймата със ситно нарязания лук, яйцето, ориза и пдправките. Оставете я покрита в хладилник за 20-30 минути. После оформете кюфтета.
  • Сложете водата да заври и пуснете в нея зеленчуците нарязани на едро. Варете до готовност, след което ги извадете от бульона и ги пасирайте с пасатор.
  • Докато зеленчуците се варят, в дълбок тиган на котлона, загрейте 2 с.л. зехтин за готвене (или олио). Добавете  кюфтетата и гответе, като отвреме навреме разклащате тигана или обръщате кюфтецата с вилица, докато станат леко златисти. 
  • Пуснете така приготвените кюфтенца във врящия бульон (от който вече сте извадили зеленчуците) и оставете да се готвят на тих огън до готовност.
  • Разбъркайте в купичка брашното, жълтъка и киселото мляко, до еднородна смес и разредете с малко от бульона при непрекъснато разбъркване. Постепенно, с разбъркване прибавете при бульона съдържанието на купичката, както и пасираните зеленчуци и варете получения сос, докато се сгъсти. Накрая прибавете лимоновия сок, поръсете с щипка черен пипер, разбъркайте и оттеглете от огъня. 
  • Сервирайте 3 кюфтенца на порция, полети със соса. Пожелание, накрая поръсете със ситно нарязан магданоз.

10 коментара:

  1. Никога не съм правила белия сос, непременно ще го пробвам. Хубаво фрикасе не съм яла, а знам, че е вкусно, в нас нямаше традиция да се приготвя и досега не знаех как става. Прекрасно изглежда, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, надявам се да ти хареса.
      Фрикасето с пиле го правя по малко по-различен начин, но за кюфтенцата фрикасе използвам тази. Обичам ги, но да си призная тези с червения сос са ми повече на сърце :-)
      Благодаря ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. И ние ги обичаме, макар че вкъщи са по-любими кюфтенцата с червен сос :-)
      Поздрави, Миленка!

      Изтриване
  3. Наскоро мама беше правила подобни кюфтенца със бял сос. Не питах за рецепта, но прилича на твоята. Станаха страхотни!
    Поздрави и успешна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се и съмнявам, Светлана, защото от опит си знам, че тези, които аз правя стават вкусни, обаче моята майка ги прави по-вкусни. Да са ни живи и здрави майчиците, че няма нищо по-вкусно и уютно от мамините рецепти.
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. Ами, много ги обичам! Даже повече от тези с червен (доматен) сос. :)
    Прегръдки, Лети, и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ние вкъщи пък сме обратно, Гери - повече ни харесват тези с червения сос :-) То затова и първи те се появиха в блога :-)
      Благодаря ти!
      Прегръдки!

      Изтриване