Кюфтета с бял сос (фрикасе) / Meatballs with white sauce
Продукти:
около 500 гр. кайма (смес 50:50 телешка и свинска),
1 малка кафена чашка ориз,
1 глава кромид лук,
сол на вкус,
щипка черен пипер,
1/2 ч.л. млян кимион,
1-2 щипки чубрица,
1 яйце
за соса:
1 морков,
половин малка глава целина,
1 глава лук,
500 мл. вода,
1 яйчен жълтък (или два, ако искате по-богат сос),
1 с.л. брашно,
1 ч.ч. (150 ml) кисело мляко,
сока на половин лимон
- Замесете каймата със ситно нарязания лук, яйцето, ориза и пдправките. Оставете я покрита в хладилник за 20-30 минути. После оформете кюфтета.
- Сложете водата да заври и пуснете в нея зеленчуците нарязани на едро. Варете до готовност, след което ги извадете от бульона и ги пасирайте с пасатор.
- Докато зеленчуците се варят, в дълбок тиган на котлона, загрейте 2 с.л. зехтин за готвене (или олио). Добавете кюфтетата и гответе, като отвреме навреме разклащате тигана или обръщате кюфтецата с вилица, докато станат леко златисти.
- Пуснете така приготвените кюфтенца във врящия бульон (от който вече сте извадили зеленчуците) и оставете да се готвят на тих огън до готовност.
- Разбъркайте в купичка брашното, жълтъка и киселото мляко, до еднородна смес и разредете с малко от бульона при непрекъснато разбъркване. Постепенно, с разбъркване прибавете при бульона съдържанието на купичката, както и пасираните зеленчуци и варете получения сос, докато се сгъсти. Накрая прибавете лимоновия сок, поръсете с щипка черен пипер, разбъркайте и оттеглете от огъня.
- Сервирайте 3 кюфтенца на порция, полети със соса. Пожелание, накрая поръсете със ситно нарязан магданоз.
Никога не съм правила белия сос, непременно ще го пробвам. Хубаво фрикасе не съм яла, а знам, че е вкусно, в нас нямаше традиция да се приготвя и досега не знаех как става. Прекрасно изглежда, Лети!
ОтговорИзтриванеЗори, надявам се да ти хареса.
ИзтриванеФрикасето с пиле го правя по малко по-различен начин, но за кюфтенцата фрикасе използвам тази. Обичам ги, но да си призная тези с червения сос са ми повече на сърце :-)
Благодаря ти!
Поздрави!
Любимооооооооо!Поздрави,Лети!
ОтговорИзтриванеИ ние ги обичаме, макар че вкъщи са по-любими кюфтенцата с червен сос :-)
ИзтриванеПоздрави, Миленка!
Наскоро мама беше правила подобни кюфтенца със бял сос. Не питах за рецепта, но прилича на твоята. Станаха страхотни!
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна нова седмица! :)
Не се и съмнявам, Светлана, защото от опит си знам, че тези, които аз правя стават вкусни, обаче моята майка ги прави по-вкусни. Да са ни живи и здрави майчиците, че няма нищо по-вкусно и уютно от мамините рецепти.
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Ами, много ги обичам! Даже повече от тези с червен (доматен) сос. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Лети, и да ви е сладко!
Ние вкъщи пък сме обратно, Гери - повече ни харесват тези с червения сос :-) То затова и първи те се появиха в блога :-)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдки!
Нареждам се за порцийка:)
ОтговорИзтриванеВеднага сипвам :-)
ИзтриванеПоздрави, Весе!