четвъртък, 25 септември 2014 г.

Постни лозови сарми / Dolmadakia Yalantzi (Vegetarian Stuffed Vine Leaves)


    Продължавам да съм на гръцка вълна. След салатите, минавам на предястието - постни лозови сарми (Ντολμαδάκια Γιαλαντζί). Консумират се студени, сервирани в плато с резенчета лимон. Обаче, вие не се чувствайте задължени и си ги хапвайте както ви е сладко :-)  Аз например ги харесвам и топлички, поляти с малко кисело мляко.
   В добруджанския край, приготвят сармичките много подобно, но добавят още 1 яйце в изстиналата плънка и натрошено бяло саламурено сирене и така завиват. Много вкусно става и по този начин.

Постни лозови сарми / Dolmadakia Yalantzi (Vegetarian Stuffed Vine Leaves)

Продукти:

Около 50 пресни или консервирани лозови листа,
1 ч.ч. (от 250 ml) ориз,
2 глави лук,
4-5 с.л. зехтин за готвене  (или олио),
сол и черен пипер на вкус,
1 с.л. ситно нарязан пресен джоджен (или 1-1 ½ ч.л. сух джоджен), 
2 с.л. ситно нарязан копър,
сока от 1 лимон


   Съвети: 
  За да направите хубави лозови сарми, трябва да имате предвид следното:
1. Вкусните лозови сарми стават с повечко лук, така че не се изкушавайте да намалите количеството указано в рецептата.
2. Внимавайте да не разварите ориза.
3. Копър и джоджен са двете важни подправки за вкуса на сармите. Не, че не може да използвате други аромати или още съставки в плънката, но тогава няма да получите класическите гръцки сармички, а друг вид.
4. Завивайте сармите стегнато и ги поставяйте в тенджерата с "шева" отдолу.
5. Използвайте крехки и не много големи лозови листи. Ако са пресни, първо трябва да ги попарите. За целта, сложете на котлона вода да заври, прибавете 2 ч.л. сол, пуснете вътре лозовите листи и ги варете 3-4 минути. Извадете от врящата вода, полейте ги със студена, отцедете добре. (Аз си приготвям по този начин листите и след като ги отцедя добре от водата, ги слагам в найлонови пликчета и ги замразявам във фризера за зимния сезон. После само размразявам и са готови за завиване) Ако ще  използвате консервирани лозови листи, трябва да ги отцедите от от маринатата, после ги залейте с вряла вода и оставете така за 5-10 минути. Изплакнете ги със студена вода и ги оставете да се отцедят.
  
   Начин на приготвяне:
   Нарежете лука на ситно. Загрейте мазнината и сотирайте лука, докато започне да става "прозрачен", прибавете ориза и запържете при непрекъснато разбъркване за около минута. Добавете 1 ч.ч. вода. сол, черен пипер  на вкус и оставете да се задушава на тих огън, докато ориза поеме водата.
   Оттеглете от огъня. Добавете ситно нарязаните джоджен и копър. Разбъркайте, за да се разпределят подправките равномерно. 
   Върху плоска чиния или върху кухненската дъска за рязане, разстелете лозово листо, сложете в горния му край от плънката и завийте стегнато. Сложете сармата в тенджера, чието дъно сте застелили с лозови листа. Повторете процедурата, до изчерпване на плънката и листите. Нареждайте сармичките плътно една до друга в тенджерата, ако е необходимо и на няколко реда. Затиснете наредените в тенджерата сарми с чиния. Залейте с лимоновия сок и толкова вода, колкото да покрие сармите. Похлупете тенджерата и варете - отначало на по-силен огън, докато заврат, после намалете на тих огън  и варете до готовност. Обикновено, около 40 минути са достатъчни.
   Тези сарми се сервират като предястие - студени, гарнирани с резени лимон. 
   
   Да ви е сладко!

14 коментара:

  1. Ох, приядоха ми се - чудесни са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Най-хубавия комплимент - да му се прияжда на гледащия рецептата :-)
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Лети, ето как си се вихрила, докато отсътсвташе тук. :) Колко вкусотии си сътворила и сега ни взимаш ума... Поредното чудесно предложение! Грабвам сармичка и ти желая омайна нощ, мила Лети! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, да знаеш не съм приключила с вихренето! :-) Докато ме нямаше в блога, що рецепти се наредиха на опашката...Ще ви изкушавам още ;-)
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Много са ти хубави сърмичките Лети :) И в нашия край, съседен на Добруджанския ги правим по подобен начин, май само копър не ползвам, но ще опитам другия път. И ги ядем за мезе с кисело мляко и чесън :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи точно съм уцелила с рецептата, Кайти - съвсем по твой вкус! ;-)
      Кой съседен на добруджанския край, ако е този на юг - значи сме от един и същх или е този на запад? Имаш предвид, че варианта със сиренето и яйцето ли е същия или гръцката версия?

      Изтриване
  4. Цялата ти серия гръцка кухня е страхотна, Лети,
    разкошни рецепти, чудесни снимки и средиземноморска атмосфера!
    Благодаря за удоволствието, поздрави за теб и красива, вдъхновена и усмихната есен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди!
      Още не съм приключила цялата серия, надявам се и останалите рецепти да ти допаднат!
      Сърдечни поздрави и пожелание за топли, красиви и вкусни есенни дни и за теб!

      Изтриване
  5. Много апетитни сармички. Лети :) Обичам както месни, така и безмесни, а твоето предложение е чудесно :)
    Приятни почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дари! И ние така - и месни и безмесни обичаме вкъщи :-) Но безмесните добре се вписаха за този случай, като предястие в менюто :-)
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  6. Вчера опитах сърмичките и станаха просто великолепни! Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата се е харесала! :-)
      Благодаря за доверието!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  7. Left me with water on my mouth ...

    The recipe looks great, I'll try.

    Hug!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you very much!
      Regards and all the best in the new 2017 year!

      Изтриване