четвъртък, 25 септември 2014 г.

Постни лозови сарми / Dolmadakia Yalantzi (Vegetarian Stuffed Vine Leaves)


    Продължавам да съм на гръцка вълна. След салатите, минавам на предястието - постни лозови сарми (Ντολμαδάκια Γιαλαντζί). Консумират се студени, сервирани в плато с резенчета лимон. Обаче, вие не се чувствайте задължени и си ги хапвайте както ви е сладко :-)  Аз например ги харесвам и топлички, поляти с малко кисело мляко.
   В добруджанския край, приготвят сармичките много подобно, но добавят още 1 яйце в изстиналата плънка и натрошено бяло саламурено сирене и така завиват. Много вкусно става и по този начин.

Постни лозови сарми / Dolmadakia Yalantzi (Vegetarian Stuffed Vine Leaves)

Продукти:

Около 40 пресни или консервирани лозови листа,
1 ч.ч. (от 250 ml) ориз,
2 глави лук,
4-5 с.л. зехтин за готвене  (или олио),
сол и черен пипер на вкус,
1 с.л. ситно нарязан пресен джоджен (или 1-1 ½ ч.л. сух джоджен), 
2 с.л. ситно нарязан копър,
сока от 1 лимон


   Съвети: 
  За да направите хубави лозови сарми, трябва да имате предвид следното:
1. Вкусните лозови сарми стават с повечко лук, така че не се изкушавайте да намалите количеството указано в рецептата.
2. Внимавайте да не разварите ориза.
3. Копър и джоджен са двете важни подправки за вкуса на сармите. Не, че не може да използвате други аромати или още съставки в плънката, но тогава няма да получите класическите гръцки сармички, а друг вид.
4. Завивайте сармите стегнато и ги поставяйте в тенджерата с "шева" отдолу.
5. Използвайте крехки и не много големи лозови листи. Ако са пресни, първо трябва да ги попарите. За целта, сложете на котлона вода да заври, прибавете 2 ч.л. сол, пуснете вътре лозовите листи и ги варете 3-4 минути. Извадете от врящата вода, полейте ги със студена, отцедете добре. (Аз си приготвям по този начин листите и след като ги отцедя добре от водата, ги слагам в найлонови пликчета и ги замразявам във фризера за зимния сезон. После само размразявам и са готови за завиване) Ако ще  използвате консервирани лозови листи, трябва да ги отцедите от от маринатата, после ги залейте с вряла вода и оставете така за 5-10 минути. Изплакнете ги със студена вода и ги оставете да се отцедят.
  
   Начин на приготвяне:
   Нарежете лука на ситно. Загрейте мазнината и сотирайте лука, докато започне да става "прозрачен", прибавете ориза и запържете при непрекъснато разбъркване за около минута. Добавете 1 ч.ч. вода. сол, черен пипер  на вкус и оставете да се задушава на тих огън, докато ориза поеме водата.
   Оттеглете от огъня. Добавете ситно нарязаните джоджен и копър. Разбъркайте, за да се разпределят подправките равномерно. 
   Върху плоска чиния или върху кухненската дъска за рязане, разстелете лозово листо, сложете в горния му край от плънката и завийте стегнато. Сложете сармата в тенджера, чието дъно сте застелили с лозови листа. Повторете процедурата, до изчерпване на плънката и листите. Нареждайте сармичките плътно една до друга в тенджерата, ако е необходимо и на няколко реда. Затиснете наредените в тенджерата сарми с чиния. Залейте с лимоновия сок и толкова вода, колкото да покрие сармите. Похлупете тенджерата и варете - отначало на по-силен огън, докато заврат, после намалете на тих огън  и варете до готовност. Обикновено, около 40 минути са достатъчни.
   Тези сарми се сервират като предястие - студени, гарнирани с резени лимон. 
   
   Да ви е сладко!

12 коментара:

  1. Ох, приядоха ми се - чудесни са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Най-хубавия комплимент - да му се прияжда на гледащия рецептата :-)
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Лети, ето как си се вихрила, докато отсътсвташе тук. :) Колко вкусотии си сътворила и сега ни взимаш ума... Поредното чудесно предложение! Грабвам сармичка и ти желая омайна нощ, мила Лети! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, да знаеш не съм приключила с вихренето! :-) Докато ме нямаше в блога, що рецепти се наредиха на опашката...Ще ви изкушавам още ;-)
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Много са ти хубави сърмичките Лети :) И в нашия край, съседен на Добруджанския ги правим по подобен начин, май само копър не ползвам, но ще опитам другия път. И ги ядем за мезе с кисело мляко и чесън :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи точно съм уцелила с рецептата, Кайти - съвсем по твой вкус! ;-)
      Кой съседен на добруджанския край, ако е този на юг - значи сме от един и същх или е този на запад? Имаш предвид, че варианта със сиренето и яйцето ли е същия или гръцката версия?

      Изтриване
  4. Цялата ти серия гръцка кухня е страхотна, Лети,
    разкошни рецепти, чудесни снимки и средиземноморска атмосфера!
    Благодаря за удоволствието, поздрави за теб и красива, вдъхновена и усмихната есен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди!
      Още не съм приключила цялата серия, надявам се и останалите рецепти да ти допаднат!
      Сърдечни поздрави и пожелание за топли, красиви и вкусни есенни дни и за теб!

      Изтриване
  5. Много апетитни сармички. Лети :) Обичам както месни, така и безмесни, а твоето предложение е чудесно :)
    Приятни почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дари! И ние така - и месни и безмесни обичаме вкъщи :-) Но безмесните добре се вписаха за този случай, като предястие в менюто :-)
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  6. Вчера опитах сърмичките и станаха просто великолепни! Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата се е харесала! :-)
      Благодаря за доверието!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване