Гръцката серия продължава със следващото блюдо - салата с октопод (Χταποδι Σαλατα). Но за да я оцените подобаващо, трябва да обичате морски дарове :-)
За тази салата може да се използва и замразен октопод, като начина на приготвяне е същия, макар че с пресен разбира се е по-вкусно. Салатата се получава в по-голямо количество, като за парти. Но вие, ако нямате намерение да посрещате гости, можете да отделите част от сварения октопод и да си го замразите за някой друг път. Така, след размразяване ще ви остане само да прибавите останалите продукти и времето за приготвяне ще се скъси.
Салата с октопод / Xtapodi Salata (Octopus Salad)
Продукти:
около 1 - 1,5 кг. почистен октопод,
2 лимона,
1 неголяма зелена салата,
1 глава червен лук,
маслини,
зехтин,
ситно смляна морска сол
Начин на приготвяне:
Сложете в дълбока тенджера вода да заври, прибавете във врящата вода сол и сложете почистения октопод. Варете около 40 минути. Извадете октопода от водата и го оставете в гевгир да се отцеди от водата и да изстине.
Нарежете октопода на хапки, сложете го в купа и прибавете нарязания на тънки шайби лук.
С остър нож отстранете корите на 1 лимон, нарежете го на малки парченца (около 0,5х0,5 см.) и го прибавете в купата.
Подправете салатата със зехтин, ситно смляна морска сол и лимонов сок, изцеден от втория лимон. Прибавете толкова лимонов сок, колкото на вас ви допада, като вкус.
Разбъркайте салатата добре.
Накъсайте на едро листата на измитата и подсушена зелена салата. Сложете ги на дъното на салатен поднос. Върху канапето от зелена салата сложете овкусения октопод. Добавете и маслините.
Сервирайте салатата добре охладена.
Тъкмо днес пред рибния щанд се чудех да си купя ли или не октопод...че имаше и мн. добра цена и бяха едни такива розовки, пресни :)! Ако и утре продължат с офертата купувам и ще направя рецептата ти, Лети!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Надявам се да ти хареса, Ивана!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Любима, ама в съседната държава. Тук само у дома човек може да докара вкусни морски дарове ( имам чувстовтото или не съм попадала на добро изпълнение в ресторант)
ОтговорИзтриванеХубава седмица, Лети, дано предложението ти донесе хубаво гръцко време;)
Имаш известно право, Мъхче!
ИзтриванеАз съм попадала и на добри изпълнения, но нрядко. Вкъщи наистина е по-добре :-)
Благодаря ти!
Поздрави!
Страхотно предложение!
ОтговорИзтриванеОбожавам морските дарове.
Поздрави от Баку!
Благодаря!
ИзтриванеРадвам се, че Ви харесва!
Сърдечни поздрави!
Тази салатка е само за мен, Лети! Обожавам морски дарове, но май не съм приготвяла... Страхотна рецепта, определено е много колоритно при теб! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила Лети!
Радвам се, че ти допада, Гери, благодаря ти! И ние сме големи почитатели на морските дарове, затова готвя с тях и салати и основни ястия :-)
ИзтриванеПрегръдки!
Браво , много вкусно описано и още по-вкусно снимано :)
ОтговорИзтриванеМного благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Въпрос: Трябва ли,преди варенето октопода да се изчисти от вътрешностите,да се махне "човката",а това за стоте удара по камъните когато се извади от морето,вярно ли е?
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеMaster, както винаги е отличен коректив. Благодаря, че ми обърна внимание. Наистина съм пропуснала, че октопода трябва да е почистен. Сега добавям в рецептата това много важно условие :-) Признавам си, причината е, че никога не съм си го чистила аз, а си го купувам почистен и готов да скочи в тенджерата :-)
ИзтриванеЗа биенето по камъните нямам представа, може би ти знаеш?
Честно казано, риба чистя, обаче да чистя и октопода ми идва малко множко, надявам се да не ми се и наложи, докато не си го уловя сама в морето ;-)
Благодаря за чудесния коментар, коригирах рецептата! :-)
Много апетитна салата, обожавам морски дарове!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви!
ИзтриванеИ на нас вкъщи много ни харесва, правя я често – особено в летния сезон.
Разкошна салата за лятото. Рецептата е чудесна. Предложете подобна с омари или раци...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви!
ИзтриванеХубава идея давате, ще си помисля за осъществяването ѝ.