Днес, ще ви покажа как да си направите гръцката "Тарамосалата" или както ние на български си казваме - тарама хайвер.
И друг път съм споменавала, че имам гръцки корени. Моята баба беше гъркиня и от нея знам много гръцки ястия. Те и досега се правят в моето семейство, въпреки че баба отдавна не е сред живите. Още усещам вкуса на нейното ненадминато сладко от смокини, невероятната ѝ баница с месо, прекрасното ароматно пълнено пиле, което приготвяше и още много прекрасни блюда. Тя обаче, приживе научи своята снаха (и моя майка), както и двете си внучки на доста неща. Включително и да разбиваме тарама хайвер. Този тук на снимките не е мое дело, а на мама и златните й ръце. Тя ме отмени, защото времето за подготовката на едно голямо гръцко парти не ми достигаше с малко. Благодаря, мамо!
Останалите рецепти от моето "голямо (лудо) гръцко парти" ще следват съвсем скоро, така че подгответе се за гръцка кухня :-)
Тарама хайвер / Taramosalata (Fish-Roe Salad)
Продукти:
1 с.л. (с връх) осолен хайвер (тарама),
половин глава лук,
сока на 1/2 лимон,
2 филии (с дебелина, около 2,5 см.) бял хляб с изрязани кори,
олио (1 ч.ч. или повече)
Първо, някои указания относно продуктите и някои тънкости:
1. Купувайте осолен хайвер за разбиване от проверени места. Розовият цвят на този, който е на снимките идва от вида на самия хайвер.
2. Относно хляба, добре е да е по-сух, както и да е тип селски. Когато се използват по-влажни и/или много пресни хлябове резултата не е чак толкова добър. Задължително изрежете корите на филиите хляб.
3. При разбиването, много важно е да прибавяте олиото постепенно, на тъничка струйка, защото, ако се прибави прекалено много изведнъж, хайвера се пресича.
Пасирайте лука с пасатора, докато стане на каша (използвайте половината от глава лук не по-голяма от яйце, защото прекалено много лук ще накара хайвера да нагарча).
Прибавете хайвера и продължете да пасирате, докато и той стане на каша и зрънцата му се разпукат. Прибавете хляба, който предварително сте накиснали във вода и после много добре сте изстискали с ръце. Пасирайте всички продукти до еднородна каша.
Сложете бъркалките на миксера и започнете при непрестанно разбиване да прибавяте олиото на много тънка струйка. Разбивайте и прибавяйте олио, докато хайвера стане пухкав. Накрая, отново с разбиване се прибавя лимоновия сок. Опитвайте, защото не е необходимо да сложите цялото количество лимонов сок, ако ви се стори прекалено кисело.
Ако хайвера се получи много гъст, може да добавите (отново с разбиване) мъничко вода, докато не получите желаната гъстота.
Чудесен е хайвера ти, Лети :)
ОтговорИзтриванеПоздравления за майчето ти!
У нас сестра ми му е майстор, а тя го знае от нейния свекър.
Разликата е, че задължително се препича хляба, или използва сухар.
А, ако не е от розовия, добавя топла вода, за да стане по-бял :)
Сега си взимам хляб и се настанявам удобно!
Прегръдка и хубава вечер!
Благодаря ти, Дани!
ИзтриванеТо май всеки си има хитринки за разбиването :-)
Със сухара става добре, обаче, после консистенцията е леко по-зърниста, без да се отразява на чудесния вкус. Аз затова като искам хайвера да е пухкав, използвам по-сухичък хляб.
Прегръдки :-)
Така е, Лети.
ИзтриванеНо сухарът отново се накисва и не се усеща никаква зърнистост!
И у нас го обичаме като пухкав крем :)
Ето че научих нова хитринка :-) Ще опитам следващия път по този начин, да видим дали ще ни допадне, че не винаги човек има под ръка по-сухичък хляб :-)
ИзтриванеБлагодаря!
Прегръдки!
Обичам го мнооооого!Аз пускам и една-две шепи счукани(едро)орехови ядки:)),ей така за разкош....:)Прекрасно,Лети!
ОтговорИзтриванеИ ние много обичаме! Ама не правя прекалено често, че е калоричен пустия му вкусен хайвер ;-)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Лети, задължително ще се възползвам някой път от рецептата ти, както ще следя и останалите. Много интересно, много! :) А не знаех за гръцките ти корени. ;) И съм сигурна, че баба се гордее сега със златните ръце на внучка си. Прегръдки, мила Лети!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва, Гери!
ИзтриванеА за гръцките корени - така е, баба ми си беше гъркиня с гръцки паспорт и всичко останало. Гръцкият език обаче, последно се говори от баща ми, ние със сестра ми така и не проговорихме за съжаление.
Поздрави сърдечни!
Много го обичам и ще ползвам хубавата ти рецепта :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеНадявам се да се получи сполучлив хайвера, Кайти и да ти хареса!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Прекрасен хайвер! ''Умирам'' си за такъв!
ОтговорИзтриванеПоздравления за рецептата!
Поздрави!
Благодаря, Ивана! Радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Обожавам хайвер и мога да ям в промишлени количества :)
ОтговорИзтриванеНаистина, всеки си има някакви тънкости при приготвянето на тарама хайвер. Аз правя много рядко, не винаги успявам да го направя хубав, но абсолютно винаги си го изяждам. :)
Правя го предимно с хляб, а майка ми и свекърва ми са майсторките на хайвер с грис, но там си е играчка разбиването, има си тънкости, с които аз не се справих 1-2 пъти, но повече и не настоях да разбивам.
Ех, Лети, така ме изкуши, значи... току виж съм забъркала и аз. Какъвто стане, пак ще си го изям.
Така е, права си за тънкостите :-) Това е фамилната рецепта.
ИзтриванеДори и да се пресече, има начин да се оправи. Надявам се да стане, Даре!
Поздрави!
Благодаря за рецептата, за пръв път правя разбит хаивер и ми се получи!
ОтговорИзтриванеМного се радвам! Винаги ми е приятно, когато някой изпробва рецепта и тя му хареса.
ИзтриванеСърде„ни поздрави!
Лети, извинявай но за "тарама хайвер" преди всичко е нужно да сложим хайвер. В Пикадили или където и да е в другите големи и по малки вериги продават готов тарама хайвер в който на всичкото отгоре не съдържа и един грам хайвер (истински). Иначе рецептата на "бабати" е правилна стис само да се прави с ХАЙВЕР. Не знам как ти се получава на теб с купешкия изкуствен при това готов тарама хайвер. :)
ОтговорИзтриванеНе знам какво имате предвид под "готов тарама хайвер в който на всичкото отгоре не съдържа и един грам хайвер (истински)". Аз не ви говоря за разбития т.нар. тарама хайвер, който не се знае от какво е. Говоря за осоления хайвер на зърна, който се продава и който вкъщи в домашни условия може да се разбие. Доколко хайвера е качествен - в смисъл на пресен, от подходящи риби и нетретиран с консерванти, може за се обсъжда, но дали е истински или не е все едно да обсъждаме дали яйцата от кокошки които се продават са истински или не. Просто няма как да се фалшифицира - разпознава се, ако това пред нас не е хайвер за разбиване. Разпознава се по миризма, консистенция, цвят ако щете. И пак повтарям, че не става въпрос за готовия разбит хайвер, с кремоообразната конситенция в кутийки, чието съдържание е под голям въпрос.
ИзтриванеА къде се продава този осолен хайвер на зърна?
ОтговорИзтриванеВ някои от големите вериги супермаркети го има, обикновено на щанда с прясната риба. Има го и на рибните пазари (борси), както и рибните магазини - попитайте за тарама хайвер за разбиване.
ОтговорИзтриване