Най-добре това ястие се приготвя с пене или ригатони. Аз нямах в момента и заместих, но това само затвърди мнението ми, че ястието се приготвя по-добре именно с тези два вида паста.
Запечена паста с патладжани ала сицилиана / Pasta alla siciliana
Продукти:
за 5-6 порции
около 500 гр. паста пене или ригатони,
6-7 домата (или количество достатъчно, за да получите около 800 ml доматен сок, след като настържете доматите на ренде),
2 патладжана средна големина,
2-3 скилидки чесън,
2-3 с.л. зехтин,
олио за пържене на патладжаните,
няколко стръка пресен босилек,
300 - 400 гр. моцарела,
пармезан,
сол и черен пипер на вкус
Измийте патладжаните, нарежете ги на кубчета (с големина около 1х1 см.), посолете ги и ги оставете в цедка за около 30 минути, за да се отцеди горчивия сок. Изплакнете патладжаните, подсушете ги. Загрейте олио в тиган и запържете патладжаните, след което ги извадете с решетеста лъжица от тигана и ги оставете върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Настържете доматите на едро ренде, като отстранявате люспите.
Загрейте в тенджерка на котлона зехтина, пуснете в загрятата мазнина нарязания на едро чесън, сотирайте за съвсем кратко време и залейте с доматения сос. Подправете със сол, черен пипер на вкус и оставете на котлона да ври на умерен огън, докато леко се посгъсти, прибавете нарязаните на едро листа босилек и варете още 5-6 минути.
Докато доматения сос се вари, сварете пастата според указанията на опаковката. Тя трябва да е сварена ал денте, затова внимавайте да не я преварите. След като е готова, отцедете я добре от водата и я върнете в тенджерата. Залейте с готовия доматен сос, прибавете патладжаните и половината моцарела, нарязана на кубчета и разбъркайте добре.
Изсипете пастата в тавичка. Нарежете останалата моцарела на тънки резенчета и ги разпределете върху пастата. Най-накрая, настържете пармезан и поръсете пастата отгоре.
Запечете в предварително загрята до 200 градуса фурна, за около 20-30 минути.
Сервирайте ястието топло.
Усещам вкуса му, Лети!
ОтговорИзтриванеОбичам тази рецепта и ще я опитам с удоволствие
и с паста!
Прегръдка и хубава вечер!
Радвам се, че ти харесва, Дани!
ИзтриванеДа ти е сладко, ако решиш да пробваш!
Прегръдки!
Ето това ще направя утре! Страхотно изглежда, Лети! Страхотно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Дано да ти хареса, Йоли!
ИзтриванеПоздрави сърдечни!
Много мой тип е така приготвената ти паста,Лети.С патладжан не съм приготвяла и задължително ще пробвам тази рецепта...Благодаря!:)
ОтговорИзтриванеМного красиви снимки:))
Ще се радвам да ти допадне, Миленка!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Лети, да имах сега парченце от тази вкусотия... Никак няма да мисля за формата на пастата. ;)
ОтговорИзтриванеИзглежда страхотно, а да не ти казвам какъв апетит ми се отваря от тези съставки... Освен да те помоля да си хапнеш и за мен. :) Прегръдки, мила Лети!
П.П. И се надявам да те виждам по-често тук, определено липсата ти се усеща... Дано паузата да е била приятна. :)
Хапнахме я Гери и за теб парченце нарочих :-) Бллагодаря ти, миличка!
ИзтриванеНадявам се вече по-редовно да сепоявявам, а и опашка от снимки и рецепти наредени чакат да се появят :-)
Прегръдки!
Много често правя запечена паста, но, разбира се, в малко по-различни варианти :) Само веднъж слагах патладжан и беше много вкусно, но не знам защо не съм повторила. Благодаря за подсещането - следващият път ще е точно с патладжан :) Поздрави, Лети!
ОтговорИзтриванеАлбенка и аз често приготвям запечена паста и то в най-различни вариации :-) Любими станаха обаче вариантите с тиквички и с патладжани.
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Лети, приготвила си съвършена запечена паста, влюбих се от пръв поглед и прочит, ще опитам задължително рецептата :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Таня, надявам се да ти хареса рецептата, когато решиш да я приготвиш! Благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеПоздрави!
Чудесно предложение, Лети, придружено от много вкусни снимки:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря ти, мила! Радвам се, че рецептата ти допада.
ИзтриванеПрегръдки!
То голямо изкушение и красота :) И все с любими съставки.
ОтговорИзтриванеЩе си го направя и аз :)
Надявам се да ти хареса :-)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Сърдечни поздрави!