неделя, 7 септември 2014 г.

Запечена паста с патладжани ала сицилиана / Pasta alla siciliana

 

   След дълга пауза, най-после успявам да публикувам нещо в блога. Този път ви представям запечена паста ала сицилиана с патладжани и доматен сос - вкусно и съвсем подходящо за сезона.
   Най-добре това ястие се приготвя с пене или ригатони. Аз нямах в момента и заместих, но това само затвърди мнението ми, че ястието се приготвя по-добре именно с тези два вида паста.



Запечена паста с патладжани ала сицилиана / Pasta alla siciliana

Продукти:

за 5-6 порции

около 500 гр. паста пене или ригатони,
6-7 домата (или количество достатъчно, за да получите около 800 ml доматен сок, след като настържете доматите на ренде),
2 патладжана средна големина,
2-3 скилидки чесън,
2-3 с.л. зехтин,
олио за пържене на патладжаните,
няколко стръка пресен босилек,
300 - 400 гр. моцарела,
пармезан,
сол и черен пипер на вкус

   Измийте патладжаните, нарежете ги на кубчета (с големина около 1х1 см.), посолете ги и ги оставете в цедка за около 30 минути, за да се отцеди горчивия сок. Изплакнете патладжаните, подсушете ги. Загрейте олио в тиган и запържете патладжаните, след което ги извадете с решетеста лъжица от тигана и ги оставете върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
  Настържете доматите на едро ренде, като отстранявате люспите.
  Загрейте в тенджерка на котлона зехтина, пуснете в загрятата мазнина нарязания на едро чесън, сотирайте за съвсем кратко време и залейте с доматения сос. Подправете със сол, черен пипер на вкус и оставете на котлона да ври на умерен огън, докато леко се посгъсти, прибавете нарязаните на едро листа босилек и варете още 5-6 минути.
   Докато доматения сос се вари, сварете пастата според указанията на опаковката. Тя не трябва да е сварена ал денте, затова внимавайте да не я преварите. След като е готова, отцедете я добре от водата и я върнете в тенджерата. Залейте с готовия доматен сос, прибавете патладжаните и половината моцарела, нарязана на кубчета и разбъркайте добре.
   Изсипете пастата в тавичка. Нарежете останалата моцарела на тънки резенчета и ги разпределете върху пастата. Най-накрая, настържете пармезан и поръсете пастата отгоре.
   Запечете в предварително загрята до 200 градуса фурна, за около 20-30 минути.
   Сервирайте ястието топло.


16 коментара:

  1. Усещам вкуса му, Лети!
    Обичам тази рецепта и ще я опитам с удоволствие
    и с паста!
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Дани!
      Да ти е сладко, ако решиш да пробваш!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Ето това ще направя утре! Страхотно изглежда, Лети! Страхотно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Дано да ти хареса, Йоли!
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  3. Много мой тип е така приготвената ти паста,Лети.С патладжан не съм приготвяла и задължително ще пробвам тази рецепта...Благодаря!:)
    Много красиви снимки:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ти допадне, Миленка!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. Лети, да имах сега парченце от тази вкусотия... Никак няма да мисля за формата на пастата. ;)
    Изглежда страхотно, а да не ти казвам какъв апетит ми се отваря от тези съставки... Освен да те помоля да си хапнеш и за мен. :) Прегръдки, мила Лети!
    П.П. И се надявам да те виждам по-често тук, определено липсата ти се усеща... Дано паузата да е била приятна. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хапнахме я Гери и за теб парченце нарочих :-) Бллагодаря ти, миличка!
      Надявам се вече по-редовно да сепоявявам, а и опашка от снимки и рецепти наредени чакат да се появят :-)
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Много често правя запечена паста, но, разбира се, в малко по-различни варианти :) Само веднъж слагах патладжан и беше много вкусно, но не знам защо не съм повторила. Благодаря за подсещането - следващият път ще е точно с патладжан :) Поздрави, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенка и аз често приготвям запечена паста и то в най-различни вариации :-) Любими станаха обаче вариантите с тиквички и с патладжани.
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Лети, приготвила си съвършена запечена паста, влюбих се от пръв поглед и прочит, ще опитам задължително рецептата :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, надявам се да ти хареса рецептата, когато решиш да я приготвиш! Благодаря за хубавите думи!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Чудесно предложение, Лети, придружено от много вкусни снимки:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти, мила! Радвам се, че рецептата ти допада.
      Прегръдки!

      Изтриване
  8. То голямо изкушение и красота :) И все с любими съставки.
    Ще си го направя и аз :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ти хареса :-)
      Благодаря ти!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване