Няма как да сме на гръцко парти и да пропуснем две от най-знаменателните и вкусни блюда - "Хориатики" (Гръцка салата) и "Дзадзики". И двете салати са лесни за приготвяне, подходящи са както за делнично похапване у дома, така и за случаите, когато имаме много гости, защото могат да станат бързо и в голямо количество.
***
Гръцката салата (Χωριάτικη Σαλάτα), прилича много на нашата шопска, но все пак не съвсем :-) Отличава я прибавката на риган, сиренето, което не е настъргано или натрошено, а е на кубчета или плочка и разбира се, маслините. Не си мислете, че съм ги забравила :-) Наистина на първата снимка липсват, но за сметка на това присъстват в изобилно количество на втората :-)
Гръцка салата / Horiatiki
Продукти:
домати,
краставици,
чушка (пиперка),
лук,
маслини,
бяло саламурено сирене,
зехтин,
сух риган,
сол на вкус
Количествата на продуктите са според броя на хората, които ще консумират салатата.
Нарежете доматите и краставиците. Остранете дръжката и семената на пиперката (чушката) и я нарежете на тънки кръгчета. Нарежете лука на тънки шайби. Смесете зеленчуците в салатно плато или купа. Прибавете маслините.
Нарежете сиренето на кубчета около 1х1 см., полейте го с мъничко зехтин, поръсете със сух риган и оваляйте внимателно, така, че да е овкусено от всички страни.
Подправете салатата със зехтин и сол (аз използвам ситно мляна морска сол) и подредете овкусените сиренца отгоре. Сервирайте веднага.
***
Дзадзики (τζατζίκι) е прекрасна, свежа, млечна салата. Сервира се като предястие или заедно с гриловани меса. Прилича на салата "Снежанка" и все пак не съвсем. Съдържа цедено кисело мляко, прясна краставица, чесън, зехтин и сол. В различните краища на Гърция може да я срещнете и с прибавка на мента или копър, някъде добавят и малко лимонов сок.
За тази салата, аз предпочитам да използвам гръцко цедено кисело мляко, с по-висока масленост, което купувам от големите вериги супермаркети. Ако използвам българско, прибавям и малко заквасена сметана, защото нашето е с по-ниска масленост, а тази салата става по-вкусна ако маслеността на млякото е по-висока. Разбира се, винаги може да си направите и вкъщи цедено кисело мляко, като сложите обикновено мляко в тензух (или друга много тънка кърпа) и го провесите на хладно място да се отцеди (най-добре за една нощ).
Дзадзики / Tzatziki
около 800 гр.- 1 кг. цедено кисело мляко,
2 бр. дълги краставици,
2-3 скилидки чесън,
сол,
зехтин
Обелете краставиците и ги настържете на едро ренде. Посолете ги и ги оставете в гевгир (голяма цедка) за около 30 минути. След това ги изстискайте леко с ръце да се отцеди сока.
Сложете в купа цеденото кисело мляко. Подправете го със сол на вкус и 1-2 с.л. зехтин. Прибавете счукания или много наситно накълцан чесън и разбъркайте. Добавете отцедената краставица и отново разбъркайте.
Преди сервиране полейте отгоре салатата с 1 с.л. зехтин.
Сервирайте салатата добре охладена. Може да я украсите със стръкче мента или маслинка.
Обичам и двете салати :)
ОтговорИзтриванеВ Бургас има едно много хубаво заведение с чудесно обслужване,
с хубави съдове и прибори за сервиране.
В него на "Дзадзики" капват няколко капки узо :)
Прегръдки, Лети!
И аз много ги обичам, Дани!
ИзтриванеКато намина към Бургас, ще ми го покажеж ли това заведение, че звучи много обещаващо? :-)
Прегръдки!
Лети, ще те заведа с удоволствие!
ИзтриванеТи само ела :)
Прегръдки!
Знам аз, че си другарче :-) Ще се радвам да се отвори път към Бургас, Дани! Ако стане, непременно ще се обадя да се видим :-)
ИзтриванеПрегръдки!
Лети, грабвам си по малко и от двете, много по мой вкус салатки! Сега да не излезе, че съм гъркиня... ;)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Лети, и усмихнато утре!
Аааааа няма да излезе, то кой не ги еу заобичал тези салатки щом веднъж ги е опитал. Средиземноморската кухня си е магия ;-)
ИзтриванеПрегръдки и хубава вечер, миличка!
Обожавам точно тези две салати. Приятно посещение на местенцето ти, Лети.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!
Благодаря гти, Габриела! На мен пък ми хареса, твоето виртуално кътче :-)
ИзтриванеСърдечен поздрав!
И от двете по порция, моля! Шопска и Снежанка в гръцки вариант:)
ОтговорИзтриванеВеднага се носи по една порция и от двете :-)
ИзтриванеАз вкъщи си правя и нашенските варианти, и гръцките. Така не ни доскучава ;-)
Поздрави!
Обожавам салати! А тези са направо прекрасни! Нареждам се на опашката и аз, поне по 2 порциийки за мен!
ОтговорИзтриванеЗначи сме от една порода, защото и аз ги обожавам - салатите са ми любимото блюдо! Никакви сладкиши не могат да ме изкушат, щом наблизо има салата :-)
ИзтриванеБлагодаря за хубавите думи!
Сърдечни поздрави!
Още един фен и на двете салати. Чудесни и много изкушаващи снимки си направила :)
ОтговорИзтриванеХе, хе май цяла дружина, все фенове сме :-) Следващия път - тройно количество и сбирам тайфата :-) :-)
ИзтриванеБлагодаря ти, Дари!
В гръцката салата има и марули(мъжът ми е грък и е майстор готвач,а и аз работя в таверна).
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеБлагодаря Ви за коментара. Повдигате интересен въпрос. Предполагам, че зависи от региона, оттам и разликата във вариантите. Вярно е, че съм виждала да приготвят гръцката салата и с прибавка на маруля, но по-рядко. Посещавала съм Гърция многократно и на повечето места съм я виждала и опитвала без тази прибавка. Баба ми си беше чиста гъркиня (Бог да я прости!), но и тя я приготвяше без марулята, от Гърция съм си купила и 3 готварски книги, различни издания (едната на гръцки, другата на английски, а третата на руски), но във всичките е публикуван варианта без. Предполагам, че той е просто по-разпространения вариант. Това не пречи, разбира се да се разнообразяваме и да си добавим, ако ни се хапва вариация на тази прекрасна салата.
Сърдечни поздрави!
Abe mnogo ste otvoreni I dvete. Golemi gyrkini ste. xaxaxa
ОтговорИзтриване