След салатите и предястията, трябва да отдадем дължимото и на основното ястие. Гръцкото меню продължава с Kotopoulo Youvetsi, т.е. арпа фиде (орзо) с пилешко и домати. Името на това ястие - Youvetsi или Giouvetsi, идва от глинения съд (като нашия гювеч), в който се запича (разбира се, вие може да го печете и в тавичка). Може да се приготви с телешко, агнешко или пилешко месо. В рецептата се използва орзо (в нашата страна познато като арпа фиде) - специфична паста, която има формата на издължен ориз. На гръцки тя се нарича критараки (κριθαράκι).
Обикновено, това ястие се готви по-дълго време, но аз ви предлагам една по-лесна и бърза версия.
Арпа фиде (орзо) с пилешко и домати / Kotopoulo Youvetsi
Продукти:
800 гр. пилешко месо - обезкостено и без кожата,
около 400 гр. арпа фиде (орзо),
3-4 с.л.зехтин за готвене (или олио),
1 глава лук,
4-5 добре узрели домата (може да използвате и консервирани извън сезона на пресните),
1 с.л. доматено пюре,
около 100 гр. кефалотири (гръцко твърдо сирене, което може да се замести с пармезан или пекорино, ако не можете да го намерите по магазините),
сол и черен пипер на вкус
ситно нарязан магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Във вряща подсолена вода, пуснете пастата и я варете, според указанията на опаковката. Трябва да е ал денте, не я разварявайте, защото тя ще претърпи и допълнителна топлинна обработка при запичането във фурната. След като се свари, оттеглете от огъня, отцедете от водата и върнете в тенджерата.
Докато пастата се вари, нарежете лука на ситно, пилешкото месо на хапки, доматите на кубчета.
Загрейте в тенджера зехтина и сотирайте лука, добавете месото и гответе, докато то побелее от всички страни и започне да става леко златисто. Добавете доматите, доматеното пюре, сол и черен пипер на вкус. Внимавайте да не прекалите със солта, защото към ястието ще се добавя и соленото трърдо сирене кефалотири. Оставете да ври на слаб огън, около 20 минути. След това оттеглете от огъня. Прибавете месото със соса при свареното арпа фиде (орзо), добавете и повечето (около 2/3) от настърганото сирене кефалотири и разбъркайте добре. Изсипете всичко в глинен гювеч (с по-плитка и разлата форма) или тавичка и го пъхнете във фурната, предварително загрята на 200 градуса. Печете, докато ястието остане на мазнина. Извадете от фурната, поръсете останалото настъргано сирене кефалотири и върнете във фурната за няколко минути, докато сиренето леко се запече отгоре.
Сервирайте ястието, наръсено със ситно нарязан магданоз.
* В оригиналната рецепта, пастата (орзо) не се вари предварително, а се прибавя към соса с месото, добавя се вода и се пече до готовност на орзото (арпа фидето). После се наръсва със настърганото кефалотири.
Много интересно предложение. Мисля, че съм виждала подобно фиде, но не съм му обръщала внимание.
ОтговорИзтриванеСлед тази рецепта, вече имам къде да го изконсумирам като реша да си закупя.
Поздрави и усмихнат ден, макар и дъждовен.
Надявам се рецептата да се хареса :-)
ИзтриванеИма много интересни идеи за консумирането на орзо (арпа фиде), включително и салати с него.
Сърдечни поздрави и пожелание за много цвят в дъждовните дни!
Хм, не си спомням да съм отказвала да опитам ястие, приготвено с каквато и да било паста :) А това гръцко предложение звучи доста обещаващо, Лети. Слагам го списъка за скорошно приготвяне :)
ОтговорИзтриванеХубав ден ти желая!
И ние сме така вкъщи - ястия приготвени с каквато и да е паста не отказваме :-) Надявам се да ти хареса, когато решиш да го приготвиш.
ИзтриванеСърдечни поздрави и хубави есенни дни!
Лети, толкова апетитно си го приготвила и поднесла това ястие, че ще ме накараш да потърся това фиде! :)
ОтговорИзтриванеУсмихнат утрешен ден!
Ще се радвам да ти хареса, Тили :-)
ИзтриванеОрзото (арпа фидето) го има в големите вериги супермаркети - в "Метро" със сигурност.
Сърдечни поздрави!
Критараки ми е една от най-любимите версии на паста, а твоето предложение е повече от сполучливо, Лети. Поздравления!
ОтговорИзтриванеМного е вкусно и на десерт - с кафява захар, ядки, маково семе, боровинки и каквото още обичаш.
Поздрави и пожелание за красива и топла есен! :)
Благодаря ти, Ирма!
ИзтриванеМного интересно е предложението ти за сладко критараки, така не съм опитвала. Ще трябва непременно да поправя пропуска :-)
Сърдечни поздрави!
Лети, от вкусно на по-вкусно ястие ни подлагаш... Прекрасно е! И колко обичам орзо, хубаво ми напомни за него. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Благодаря ти, Гери! И ние сме му почитатели на орзото :-)
ИзтриванеПрегръдки!