четвъртък, 2 октомври 2014 г.

Арпа фиде (орзо) с пилешко и домати / Chicken with Orzo (Kotopoulo Youvetsi)


   След салатите и предястията, трябва да отдадем дължимото и на основното ястие. Гръцкото меню продължава с  Kotopoulo Youvetsi, т.е. арпа фиде (орзо) с пилешко и домати. Името на това ястие - Youvetsi или Giouvetsi, идва от глинения съд (като нашия гювеч), в който се запича (разбира се, вие може да го печете и в тавичка). Може да се приготви с телешко, агнешко или пилешко месо. В рецептата се използва орзо (в нашата страна познато като арпа фиде) - специфична паста, която има формата на издължен ориз. На гръцки тя се нарича критараки (κριθαράκι). 
   Обикновено, това ястие се готви по-дълго време, но аз ви предлагам една по-лесна и бърза версия.

Арпа фиде (орзо) с пилешко и домати / Kotopoulo Youvetsi 

Продукти:

 800 гр. пилешко месо - обезкостено и без кожата,
около 400 гр. арпа фиде (орзо),
3-4 с.л.зехтин за готвене (или олио),
1 глава лук,
4-5 добре узрели домата (може да използвате и консервирани извън сезона на пресните),
1 с.л. доматено пюре,
около 100 гр. кефалотири (гръцко твърдо сирене, което може да се замести с пармезан или пекорино, ако не можете да го намерите по магазините),
сол и черен пипер на вкус

ситно нарязан магданоз за поръсване

   Начин на приготвяне: 
   Във вряща подсолена вода, пуснете пастата и я варете, според указанията на опаковката. Трябва да е ал денте, не я разварявайте, защото тя ще претърпи и допълнителна топлинна обработка при запичането във фурната. След като се свари, оттеглете от огъня, отцедете от водата и върнете в тенджерата. 
   Докато пастата се вари, нарежете лука на ситно, пилешкото месо на хапки, доматите на кубчета. 
   Загрейте в тенджера зехтина и сотирайте лука, добавете месото и гответе, докато то побелее от всички страни и започне да става леко златисто. Добавете доматите, доматеното пюре, сол и черен пипер на вкус. Внимавайте да не прекалите със солта, защото към ястието ще се добавя и соленото трърдо сирене кефалотири. Оставете да ври на слаб огън, около 20 минути. След това оттеглете от огъня. Прибавете месото със соса при свареното арпа фиде (орзо), добавете и  повечето (около 2/3) от настърганото сирене кефалотири и разбъркайте добре. Изсипете всичко в глинен гювеч (с по-плитка и разлата форма) или тавичка и го пъхнете във фурната, предварително загрята на 200 градуса. Печете, докато ястието остане на мазнина. Извадете от фурната, поръсете останалото настъргано сирене кефалотири и върнете във фурната за няколко минути, докато сиренето леко се запече отгоре.
   Сервирайте ястието, наръсено със ситно нарязан магданоз.

   * В оригиналната рецепта, пастата (орзо) не се вари предварително, а се прибавя към соса с месото, добавя се вода и се пече до готовност на орзото (арпа фидето). После се наръсва със настърганото кефалотири.


10 коментара:

  1. Много интересно предложение. Мисля, че съм виждала подобно фиде, но не съм му обръщала внимание.
    След тази рецепта, вече имам къде да го изконсумирам като реша да си закупя.
    Поздрави и усмихнат ден, макар и дъждовен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се рецептата да се хареса :-)
      Има много интересни идеи за консумирането на орзо (арпа фиде), включително и салати с него.
      Сърдечни поздрави и пожелание за много цвят в дъждовните дни!

      Изтриване
  2. Хм, не си спомням да съм отказвала да опитам ястие, приготвено с каквато и да било паста :) А това гръцко предложение звучи доста обещаващо, Лети. Слагам го списъка за скорошно приготвяне :)
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ние сме така вкъщи - ястия приготвени с каквато и да е паста не отказваме :-) Надявам се да ти хареса, когато решиш да го приготвиш.
      Сърдечни поздрави и хубави есенни дни!

      Изтриване
  3. Лети, толкова апетитно си го приготвила и поднесла това ястие, че ще ме накараш да потърся това фиде! :)
    Усмихнат утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ти хареса, Тили :-)
      Орзото (арпа фидето) го има в големите вериги супермаркети - в "Метро" със сигурност.
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. Критараки ми е една от най-любимите версии на паста, а твоето предложение е повече от сполучливо, Лети. Поздравления!
    Много е вкусно и на десерт - с кафява захар, ядки, маково семе, боровинки и каквото още обичаш.
    Поздрави и пожелание за красива и топла есен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ирма!
      Много интересно е предложението ти за сладко критараки, така не съм опитвала. Ще трябва непременно да поправя пропуска :-)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Лети, от вкусно на по-вкусно ястие ни подлагаш... Прекрасно е! И колко обичам орзо, хубаво ми напомни за него. :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! И ние сме му почитатели на орзото :-)
      Прегръдки!

      Изтриване