вторник, 27 март 2012 г.

Крем супа с червено зеле



Не знам дали ви е направило впечатление изобилието на супички напоследък в блога, като при това преобладават крем супите във всевъзможни вариации.
Сигурна съм, че ако имахте вкъщи 3,5-годишно злоядо хлапе, което яде зеленчуци единствено и само под формата на крем супи, щяхте да търсите под дърво и камък техни варианти. И също съм сигурна, че ако отрочето ви се появи на вратата със сияйна усмивка и ви заяви, че желае да хапне крем супа, но непременно да е розова на цвят, отначало може леко да се постреснете от необичайното желание, но после предполагам, ще се опитате да го изпълните, нали? Аз лично, видях в това златния си шанс да натъпча малката злояда госпожица с възможно най-витаминозната розова супа, която мога да измисля :))
И така, роди се ето това творение, което противно на очакванията ми, освен розово се оказа и вкусно. Поне на нас ни хареса. Вие ако не се осмелявате да опитате, хич няма и да ви се расърдя, идеята за розова крем супа си е странна, но това е то детското въображение. Добре поне, че си пожела розова, защото, ако беше синя, вече бия отбой - без намесата на боички не виждам как ще стане :))



Продукти:

около 250 гр. червено зеле,
1 глава червено цвекло, с големина на бебешко юмруче,
3 средни по големина картофа,
2-3 моркова,
1 стрък праз, с дължина около 15 см.,
1/2 глава лук,
3-4 с.л. ориз,
бучка масло,
100 мл.течна неподсладена готварска сметана,
щипка черен пипер,
сол на вкус

Сложете на котлона около 2 литра вода да заври.
Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Обелете лука и го нарежете. Почистете, измийте и нарежете на парчета праза. Нарежете на ивици зелето.
Пуснете зеленчуците във врящата вода и ги оставете да врят на тих огън, докато зелето поомекне.
Прибавете обеленото и нарязано на кубчета цвекло и нарязаните на колелца почистени моркови.
Когато зеленчуците се сварят прибавете ориза. Подправете със солта и пипера.
Когато ориза е готов, прибавете бучката масло и постепенно сметаната. Оставете да ври 1-2 минути и оттеглете тенджерата от котлона.
С пасатор пасирайте супата до гладка консистенция.
Поднесете супата топла, поръсена с крутони.

8 коментара:

  1. О, чудна идея! Ще бъде приложена на моята госпожица Злоядка, заради която свеждам до минимум бульона в крем супите и го заменям с мляко. Аз хич не съм злояда, но с удоволствие ще си хапна също :) Хубав ден! Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се и на нея да и хареса :) При нас, щом супата е розова, успехът с яденето е гарантиран :)
      Сърдечен поздрав и хубави пролетни дни!

      Изтриване
  2. Лети, супичката ми звучи много добре!
    И друго си е да е розова!
    Малкият фъстък ме попита за една флашка, която е в лилаво : няма ли за момченца ?
    Така че се работи в цветове!
    Сърдечни прегръдки и цветна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, убеждавам се, че детската фантазия граници няма. А явно на тази възраст е важно как изглежда яденето, а не какъв вкус има :)) Да са живи и здрави дечицата!
      Прегръдка и хубаво пролетно настроение!

      Изтриване
  3. Лети, поздравление за нетрадиционната рецепта. Не съм предполагала колко красива и апетитна може да бъде супичка от червено зеле. Поздрав от кулата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. The witch, благодаря ти!
      Сърдечен поздрав и много цветно настроение!

      Изтриване
  4. Много ме разсмя с тая твоя госпожица, магьосница! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То си беше наистина смешно, Павлинка! Какво ли не правя понякога, за за я накарам да яде :)
      Сърдечен поздрав и пожелание за хубави пролетни дни!

      Изтриване