четвъртък, 15 март 2012 г.

Капучино кейк с маскарпоне и две години "Кулинарно приключение"



Не мога да повярвам, че са изминали две години откакто направих този блог, но май е факт :)
Не винаги ми остава толкова време, колкото ми се иска за него, но въпреки всичко тук прекарвам много приятни минутки, било докато пускам поредната публикация, било докато се разхождам из приятелските блогове. За тези две години се запознах с много чудесни хора, забавлявах се, усмихвах се, възхищавах се, опитвах нови вкусове и рецепти, приятно си общувах с вас, скъпи приятели. Научавах чудесни новини за семейни празници и събития, за ваши пътувания и преживявания.
Беше хубаво, вкусно, забавно и удовлетворяващо. Харесва ми!
Благодаря ви, че ме навестявахте, благодаря ви за всички хубави коментари, благодаря ви, че ми се доверявахте и изпробвахте от рецептите, които показвах в блога.
Пожелавам на всички приятели и читатели да са живи, здрави, усмихнати и в домовете им да царят уют и топлина :)
Почерпете се с парченце от този капучино кейк. Да ви е сладко!



Капучино кейк

Продукти:

за кейка:
250 гр. масло,
4 яйца,
150 мл. кисело мляко,
1 ампула ванилия,
230 гр. кафява захар
280 гр. брашно,
1 с.л. какао,
1 равна ч.л. бакпулвер,
100 мл. капучино (приготвено от 2 с.л. инстантно капучино и 100 мл. вода) или 100 мл. силно кафе (от 2 с.л. инстантно кафе и 100 мл. вода)

За крема:
350 гр. маскарпоне,
пудра захар

За декорация: около 60 гр. черен шоколад



Загрейте фурната до 180 градуса.
Намаслете кейкова форма - правоъгълна с размери 20-30 см. или кръгла с диаметър 24 см. и застелете дъното с хартия за печене.
Стопете в микровълновата фурна маслото, когато изстине прибавете леко разбитите с вилица яйца, киселото мляко, и разбъркайте с телена бъркалка, докато продуктите се смесят добре. Прибавете захарта и ванилията и кафето (не трябва да е горещо, а със стайна температура) и разбъркайте отново.
Пресейте брашното, смесете го с бакпулвера и какаото.
Прибавете сухите съставки към течните като разбърквате с дървена лъжица.
Получената кейкова смес изсипете в подготвената форма за печене.
Печете около 30 минути или докато дървено шишче забодено в кейка излезе чисто без полепнали трохи.
Оставете кейка да изстине във формата.
В това време разбийте маскарпонето като прибавяте пудра захар, докато крема е достатъчно сладък за вашия вкус.
Намажете изстиналия кейк с крема.
Декорирайте отгоре с настърган на едро черен шоколад или може да поръсите с малко какао.

Рецептата е адаптирана от bbc good food

33 коментара:

  1. Фантастична почерпка за рожден ден!Фантастичен блог с фантастични рецепти!Да си все така креативна и готина, миличка!Честито!

    ОтговорИзтриване
  2. Лети, кейка е превъзходен! Честити две годинки :)

    ОтговорИзтриване
  3. Лети, Честити две годинки на блога! Пожелавам ти още много кулинарни приключения! Сладкиша е разкошен! Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Честито, Лети! Още много години вкусотийки и виртуални приятелства!
    Изкушаващ кейк, непременно ще го направя!

    ОтговорИзтриване
  5. Честити ти две годинки, Лети!
    Продължавай да ни радваш с красивите снимки на вкусните изкушения!
    Особено сладките, нали сами в липса на мен :))
    Много е сочен този кейк, трябва ми сладкиш за утре вечер и мисля, че вече го намерих :))
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита годишнина,Лети!Пожелавам ти още много хубави публикации, които да носят и на теб и нас радост и вдъхновение!Взимам си първа от сладкиша , чудесен е!

    ОтговорИзтриване
  7. Мила Лети,
    Честита ти годишнина на блога!
    Радвам се, че си една от виртуалните ми приятелки-кулинарни съмишленици!Имаш чудесен блог, в който предлагаш много, оригинални и вкусни рецепти!Пожелавам ти още много вдъхновяващи вкусотии, с които да зарадваш близките си и нас-готвещото интернет обшество :-)))

    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Лети,и тук искам още веднъж да ти честитя годишнината на блога и да ти пожелая най-вече да имаш повече време за това любимо хоби!Почитатели имаш много,вдъхновение не ти липсва,така че най-вече ти е нужно време,за да му се радваш на това прекрасно кътче с много приятели!
    Кейкът ти много ми харесва,стои някак влажен,сигурно от маскарпонето!
    Отдавна се каня на един такъв капучинов аромат да се пробвам и твоят идва тъкмо навреме!
    Освен това си задминала на външен вид първоизточника,който не би ми хванал така окото,както твоят-великолепен цвят има!
    Прегръдки и до довечера!

    ОтговорИзтриване
  9. Честити 2 годинки :)! Пожелавам още много вкусни и интересни рецепти ! Но най - вече здраве и късмет ! Черпя се с ей това много вкусно и сочно изглеждащо парче кейк !
    Хубав ден ,Lety ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  10. Лети, честит рожден ден на вкусния ти блог! Никога не спирай да ни показваш прекрасните си кулинарни творения! Кейка изглежда много апетитно, с удоволствие ще хапна едно парченце с кафето! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Лети, мила, честита блогогодишнина! Все така да продължаваш да ни радваш, изкушаваш, вдъхновяваш и усмихваш още поне 100 пъти по две! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Лети, честит празник на блогчето! Пожелавам ти още много по 2 да празнуваш! Продължавай да ни радваш с вкусни рецепти!
    Благодаря за виртуалната почерпка!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Честита втора годинка на този прекрасен блог!
    Много кулинарни вдъхновения, на които да ставаме свидетели!
    Чудесен сладкиш!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Лети, знаеш че за мен е удоволствие да ти "гостувам"
    Чудесно място, прекрасни рецепти и красиви снимки от пътешествия!
    Почерпката е страхотна, а кейка изглежда много сочен!
    Топли прегръдки и още много кулинарни фантазии!

    ОтговорИзтриване
  15. Поздравления, Лети! Страхотен сладкиш!
    Честит рожден ден на прекрасния ти блог! Пожелавам ти много вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  16. Честит празник, Вили! Нестихващо вдъхновение, безброй последователи и успехи ти желая!
    Кейкът е невероятен и с удоволствие ще се почерпя! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Мили приятели,
    сърдечно ви благодаря за чудесните думи и пожелания!
    Страхотни сте!

    ОтговорИзтриване
  18. Честити годинки на блога! Винаги с удоволствие влизам тук, а всичко което съм пробвала е прекрасно. Сладкишът много ми хареса и ще го изпробвам в скоро време :)
    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за тези хубави пожелания и за чудесните думи!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  19. Честита втора годинка, Лети!
    Почерпката е много изкусителна. Страшно си падам по такъв тип сладкиши (то аз по всякакви типове си падам, де)
    Поздрави и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, много си мила! Благодаря ти от сърце!
      Поздрав и пожелание за много пролетно настроение през идните дни!

      Изтриване
  20. Мила Лети! Най-напред искам да се извиня за отсъствието си, но то не е само в твоя блог, а изобщо в кулинарното пространство. Надявам се скоро пак да съм на пълни обороти и да мога да посещавам любимите си блогове и невероятните с приятели.:-))
    Освен това искам, мила Лети, от сърце да честитя рождения ден на прекрасното ти блогче и да пожелая още много вкусни рецепти, изкусителни снимки, идеи, вдъхновение, читатели и почитатели.:-))) Изключително ми е приятно да ти гостувам и ще го правя и занапред с огромно удоволствие!
    Почерпката е невероятна, но от майстор като теб не е учудващо.:-!!
    Топла приятелска прегръдка и продължавай да ни радваш все така!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мони, миличка, няма нужда от извинения! Наистина не винаги можем да бъдем на линия, понякога реалния живот настоятелно изисква своето и виртуалния трябва да почака. Но трябва да ти кажа, че много, много ми липсваше и се радвам да те видя пак тук :)
      Благодаря ти за чудесните думи и пожелания!
      Голяма прегръдка!

      Изтриване
  21. Честит рожден ден на блогчето ти!Прекрасно е при теб!Вкусни рецепти и красиви снимки!
    А сладкиша е невероятен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за хубавите думи! Винаги си добре дошла!
      Сърдечен поздрав и пожелание за пролетно настроение!

      Изтриване
  22. Диди,
    Ели,
    Мони,
    gogolina,
    Благодаря ви за хубавите думи, високата оценка и приятелското отношение!
    Сърдечен поздрав и пожелание за прекрасни пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  23. Лети, честит рожден ден на това прекрасно, вкусно и красиво местенце! Още много пъти по толкова да празнуваме заедно!
    А кейкът е възхитителен, много обичам моркови в сладкиш, съчетанието с маскарпоне просто е прекрасно!
    Хубава, слънчева неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Мариетка! Много си мила!
      Сърдечен поздрав и много пролетно настроение!

      Изтриване
  24. Лети, честит рожден ден и от мен!
    Радвам се, че си създала това вкусно и уютно местенце!
    Кейкът е чудесен и с удоволствие ще го приготвя! Благодаря, че сподели рецептата!


    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  25. ЧРД на блога ти, Лети! Много верни читатели и почитатели да имаш!

    Кейкът е страхотен!:)

    Честита пролет! Нека е слънчева и усмихната!:)

    ОтговорИзтриване
  26. Лети, на една голяма провлачена патерица ти честитя втората годишнина на прекрасния ти блог и ти пожелавам много здраве, вдъхновение и удоволствие при списването му! Аз се чувствам много добре тук и винаги намирам вкусни и интересни идеи. Днешната рецепта определено ме провокира и вдъхнови както със съставките си, така и с външния си вид! Ще се пробва! Хубава неделя1

    ОтговорИзтриване
  27. Леви,
    Кокона,
    Гуинет,
    благодаря за хубавите пожелания!
    Честита пролет и на вас - да сте живи, здрави и с много слънце в очите! :)

    ОтговорИзтриване
  28. Здравствуйте

    Ваш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.

    Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.

    Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.

    Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.

    С наилучшими пожеланиями

    Винсент
    Petitchef.com

    ОтговорИзтриване