понеделник, 16 май 2011 г.

Шоколадов кейк



Този шоколадов кейк с интригуващо име ("The best ever chocolate cake")правих за Цветница. Вкъщи, именниците на този чудесен празник сме много - аз, майка ми, малката ми дъщеричка, а в по-широк семеен кръг има още :))
Какво да кажа - пълно е с цветя, гости, глъчка и усмивки. Хубаво е, нали?
Та този шоколадов кейк беше предназначен за празника и според гостите се оказа доста вкусен. Той е за истински шокохолици. Всеки техен представител ще остане доволен от количеството шоколад съдържащо се в блата и ганаша :)
Доста закъснях с качването на рецептата, но тази година се разболях навръх Цветница, после ме заринаха служебни проблеми, после пък други рецепти и снимки изпревариха тези, но рецептата според мен си заслужава. Още повече, че украсата отгоре кореспондира на настроението ми в момента - времето да започна да се стопля, слънчицето да грее наистина пролетно, дърветата се разлистиха и изобщо настроението е по-ведро. Хапка-две шоколадов кейк също предизвикват усмивки :))



Продукти:

225 гр. черен шоколад (съдържание на какао около 60%) начупен на парченца,
200 гр. масло,
2 ч.л. инстантно кафе,
170 гр. брашно,
1/3 равна ч.л. сода бикарбонат,
1/3 равна ч.л. бакпулвер,
150 гр. мусковадо,
160 гр. кафява захар демерара,
20 гр. какао,
3 яйца (среден размер) леко разбити с вилица,
5 с.л. buttermilk

За ганаша:
285 мл.течна неподсладена готварска сметана,
2 с.л. кафява захар демерара,
225 гр. черен шоколад, начупен на парченца

Buttermilk може да се замени с айран или смесени равни количества прясно и кисело мляко, или в 1ч.ч. прясно мляко се сипва 1 с.л. лимонов сок, оставя се да постои 5-10 минути и за рецептата се използват 5 с.л. от сместа. Аз се спрях на последния вариант. Ако и вие го изберете, остатъка от сместа, който не се използвате за кейка може да използвате за направа например на пенкейкс, мъфини и т.н., има доста рецепти с buttermilk из интернет.



Загрейте фурната на 160 градуса.
Намаслете добре тортена форма с диаметър 20 см., дълбочина 7,5 см. и застелете дъното с хартия за печене.
Сложете в тенджерка, на слаб огън, маслото, шоколада, кафето и 125 мл. вода и загрейте при непрекъснато бъркане, докато маслото и шоколада се стопят и сместа стане еднородна. В никакъв случай не трябва да завира, а само да се стопи и хомогенизира. Оставете да поизстине.
Смесете в купа пресятото брашно, содата, бакпулвера,захарта и какаото.
Смесете леко разбитите с вилица яйца с buttermilk (или същото количество от съответния заместител, който сте избрали).
Смесете шоколадовата и яйчната смес с брашняната смес, като бъркате с дървена лъжица.
Изсипете полученото кейково тесто в подготвената форма.
Печете в предварително загрята фурна, около 1 час и 30 минути. Проверете с клечка готовността.
Оставете готовия кейк да изстине във формата, извадете го и след като е изстинал напълно го разрежете на три слоя (блата).
За да приготвите ганаша, сложете сметаната и захарта в тенджерка на слаб огън, докато сметаната се сгорещи, но не трябва да завира. Прибавете начупения шоколад и бъркайте докато се разтопи и сместа стане гладка и еднородна.
Слепете трите блата с ганаша. С остатъка намажете кейка отгоре и отстрани.
Украсете, например с шоколадови стърготини или друго по избор. Аз избрах да направя флорална украса от оцветен бадемов марципан, заради повода за който правих кейка.

* Рецептата е адаптирана от книжка на английското издание на Good Food "101 Chocolate treats"

18 коментара:

  1. Лети, невероятно шоколадово изкушение :)
    Прегръдки и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Лети, да сте живи и здрави всички именници, пък макар и с огромно закъснение на пожеланието! А това шоколадово изкушение е супер, и с тези цветенца отгоре - тематично и красиво!
    С пожелание и за цветна седмица!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасен е! Аз съм всеизвестна с това, че шоколадови работи не ям, но не ми пречи да оценявам и да се радвам на такива творения! Наслада за окото, както се казва:)

    ОтговорИзтриване
  4. Лети, изглежда зашеметяващо вкусен, с толкова шоколад!
    Ако го видят моите шокохолици няма да ме оставят на мира, докато не им го направя!
    поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно предложение, Лети!
    Много шоколадово и много цветно - двойно изкушение! Рецептата и снимките са страхотни.
    Поздрави и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Лети , страхотно шоколадово изкушение ни представяш!Красота!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Лети, чудесна е украсата на тази торта, а за шокохолиците сигурно би била божествена. Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесна е тортата, Вили! Точно като за нас :)))

    Сърдечни поздрави с пожелание за спорна и усмихната седмица :)
    Целувки за децата :–)

    ОтговорИзтриване
  9. И моята малка дъщеричка празнува на Цветница, и мама също :)
    Мога да си представя колко е вкусен този кейк. И как апетитно е поднесен!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Красота!Лети,верно много нежно и пролетно си я аранжирала тази торта!

    Хубав ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  11. Вили, истинско кулинарно бижу си сътворила! Невероятно красива и несъмнено вкусна е тортата. :)
    Сърдечни поздрави с пожелания за безброй поводи за празник и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  12. Приятели,
    Много ви благодаря на всички за хубавите думи и чудесните пожелания!
    Днес, когато прочетох всички коментари накуп, започнах деня заредена с прекрасно настроение!
    Поздрави и голяма прегръдка за всички!

    ОтговорИзтриване
  13. Лети, прекрасна е тортата и отвън, и от вътре. Харесвам, когато има разрези на торитчки, така съвсем огладнявам :))
    С пожелание за много усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотно шоколадово изкушение!:)Просто неустоимо!:)

    ОтговорИзтриване
  15. Инче,
    Благодаря ти!
    Разреза на твоите мъфинки, също хич не беше гледка, която оставя човек равнодушен :)
    Хубави да са идващите почивни дни за теб и семейството!

    Sweetness,
    Благодаря ти за милите думи!
    Твоите кулинарни изкушения са ми познати от любимия ми вкусен форум :)
    Винаги си добре дошла в "Кулинарно приключение"
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  16. Много вкусни и интересни рецепти,често ще идвам на гости :)

    ОтговорИзтриване
  17. Нели,
    Винаги си добре дошла!
    Благодаря ти от сърце!
    Много вкусни и красиви торти правиш и аз ще се отбивам при теб :) Оше не съм успяла да разгледам соленичките неща.
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване