вторник, 12 март 2013 г.

Руло с броколи и рикота / Rotolo con ricotta e crema di broccoletti


     След почти двуседмично отсъствие от блог-пространството, днес се завръщам с една интересна рецепта. Не вярвам някой да се изненада, че пак ще е италианска :)) Визията на това руло и продуктите от които е направено така ме изкушиха, че не се стърпях да пробвам. Получи се едно чудесно съчетание от полента и крем от броколи и рикота.  Рецептата е от книжката "Nuove idee per la polenta", издание на "Cucina moderna" и претърпя съвсем малка промяна от моя страна.
     Единствената трудност, която срещнах е, че не бях достатъчно бърза при завиване на рулото още докато полентата е гореща, моята поизстина и в резултат визията  рулото не е перфектна. Отчитам го като грешка и следвщия път ще се коригирам. Вие вземете предвид факта, че колкото повече изстива полентата, толкова по-малко пластична става и има по-голям риск рулото да се напука, така че трябва да действате бързо.



Руло с броколи и рикота / Rotolo con ricotta e crema di broccoletti

Продукти:

300 гр. фин царевичен грис за полента ( за качамак),
800 гр. броколи,
300 гр. рикота,
2 скилидки чесън,
50 гр. сирене "Грана падано" (Grana Padano) или може да заместите с пармезан,
30 гр. масло,
щипка червен пипер,
щипка прясно смлян бял пипер, 
сол на вкус

      Първо, подгответе пълнежа от броколи и рикота. За целта, почистете броколите и ги накъсайте на "розички". Сложете в тенджерка подсолена вода да заври и бланширайте броколите за около 5-8 минути. Извадете от водата и отцедете. Сложете в блендер броколите, рикотата, обелените скилидки чесън, сол на вкус и щипка прясно смлян бял пипер и миксирайте.
     Загрейте фурната до 180 градуса.
     Постелете на кухненския плот хартия за печене, намаслете я леко.
     Сложете на котлона 1,1 литра вода със щипка сол да заври. Когато заври, отдръпнете от огъня и започнете да добавяте с една ръка на тънка струйка царевичния грис, като същевременно бъркате непрекъснато с другата ръка. Върнете на котлона на слаба температура и бъркайте, докато се сместа се сгъсти. Оттеглете от огъня.
    Много бързо, още докато полентата е гореща я разстелете върху хартията за печене и заравнете, така че да получите пласт с дебелина 5-7 мм. в квадратна или правоъгълна форма. Бързичко разстелете върху полентата и крема от броколи, като оставите борд от около 2-3 см. по краищата на правоъгълника (квадрата). Завийте на руло, като си помагате с хартията за печене. След като сте го завили, рулото трябва да остане върху хартията, защото с нейна помощ ще го пренесете внимателно върху тавичка.
    Печете рулото в загрятата предварително до 180 градуса фурна, около 15-20 минути. 
   След като е готово, извадете от фурната и оставете в тавата за няколко минути. После внимателно нарежете на дебели филийки.
    Разтопете маслото, заедно с щипка червен пипер.
  Сервирайте филийките от рулото, поляти с 2-3 ч.л. разтопено масло и поръсени с прясно настъргано сирене "Грана падано" (или пармезан).
    
   
   

30 коментара:

  1. Чудесно завръщане, Лети! Тази идея за руло с полента толкова ми допадна, че при първа възможност ще я приготвя! Много апетитни снимки, на мен рулото ти ми изглежда прекрасно!
    Успешна седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Зори! Надявам се да ти хареса и на вкус, освен на вид.
      Хубави мартенски дни!

      Изтриване
  2. Прекрасно завръщане Лети!Беше време да се върнеш-липсата бе осезаема!Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка за милите думи! Сърдечен поздрав и прегръдки!

      Изтриване
  3. Лети,това руло е не само наслада за небцето,но и така напълва окото с цвят-страхотни снимки отново!
    Прегръдка и до скоро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, радвам се, че рецептата ти допада!
      Прегръдки и до скоро виждане!

      Изтриване
  4. Някаква царевична вълна ни е обзела май...
    Чудесно ястие, Лети, изглежда много вкусно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Явно здраво ни носи тази царевична вълна. От хубави по-хубави предложения гледам из блоговете, а твоите мъфинки са чудесни, Гери :)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  5. Мен направо ме изненада тази рецепта! Чудесно съчетание на продукти. Поздрави, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти кажа и мен ме изненада, като я видях в книжката. Стори ми се много интересно съчетание, а пък и как изглеждаше на снимката само, то моите снимки нищо не са пред онази. Та не се стърпях да опитам :)
      Поздрави и хубави мартенски дни, Бонбонке!

      Изтриване
  6. Лети, толкова е пролетно и красиво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети!
      Сърдечен поздрав и много пролетно настроение!

      Изтриване
  7. Интереснооо...
    Как ме "нацели" с един пакет свободно "гравитиращ" в кулата царевичен грис.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ние си падаме вкъщи по полентата, приготвена по различни начини и затова пакетите грис не гравитират дълго :) Надявам се рецептата да ти хареса, магьоснице!
      Сърдечен поздрав на обитателите на кулата!

      Изтриване
  8. Интересно и вкусно предложение, Лети! Много ми допада, особено цветово :)

    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Инче!
      Поздрав и хубави мартенски дни!

      Изтриване
  9. Лети, много ми харесва рецептата! И аз съм на вълна италианска кухня и ще го пробвам непременно. Чудя се дали може да стане по-мързеливо като се нареди като пай - ред полента, ред броколи и пак ред полента?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами мисля, че ще стане, защо да не стане, хем и по лесно ще е, че завиването ме измъчи. Но трябва да действаш бързо, че и по мързеливия начин, пак ще е валидно правилото, че колкото повече изстива, по-малко пластична става полентата и по-трудно ще се разстила.
      Любопитна съм как ще се получи по твоя начин :)
      Сърдечен поздрав и хубави мартенски дни!

      Изтриване
  10. Харесвам и качамак, и броколи! Много ми допада предложението!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, радвам се, че идеята ти харесва! Благодаря ти!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  11. Много слънчеви снимки и много вкус си събрала в едно, Лети! Обичаме и полента и броколи и само си представям колко ще ми хареса комбинацията им. Благодаря, че ни сподели, мила!
    Слънчев и много усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ирма!
      Поздрав и хубави мартенски дни!

      Изтриване
  12. Това е просто фантазия, много красиво и вкусно Лети!
    Сърдечни поздрави и усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Евка!
      И аз, като го видях това рулце в книжката, това си казах - че е много красиво и ме засърбяха ръцете да го пробвам :)
      Прегръдка и пролетно настроение!

      Изтриване
  13. Лети, даваш ми страхотна идея :) Половинката не е фен на броколите, но мисля, че с един по-различен пълнеж ще оцени по достойнство рулото :) Аз лично предпочитам твоя вариант - много вкусни снимки както винаги :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Габи!
      Мисля, че и друга плънка ще стане, защо пък не. Ще се радвам да споделиш как се е получило заместването :)
      Сърдечен поздрав и усмихнат делник от мен!

      Изтриване
  14. Страхотно е, Лети!
    С броколи няма как да се случи у нас, но ще помисля за друга "зеления" в плънката.
    Хубава сряда на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепинко, благодаря ти!
      Вие с Габи сте на едно мнение по въпроса с плънката. У нас само ние с половинката ядем броколи, децата не кусват. Ще се радвам да видя каква интерпретация ще му измислиш на рулцето, мисля, че спанак ще му отива също :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  15. Много интересна рецепта, Лети, и много красиви снимки:)
    Наслада за окото, а със сигурност и за небцето:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина интересна се оказа, Дари. Още като я мернах не мирясах, докато не я прихотвих, за да видя какво ще стане :)
      Благодаря ти!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване