След почти двуседмично отсъствие от блог-пространството, днес се завръщам с една интересна рецепта. Не вярвам някой да се изненада, че пак ще е италианска :)) Визията на това руло и продуктите от които е направено така ме изкушиха, че не се стърпях да пробвам. Получи се едно чудесно съчетание от полента и крем от броколи и рикота. Рецептата е от книжката "Nuove idee per la polenta", издание на "Cucina moderna" и претърпя съвсем малка промяна от моя страна.
Единствената трудност, която срещнах е, че не бях достатъчно бърза при завиване на рулото още докато полентата е гореща, моята поизстина и в резултат визията рулото не е перфектна. Отчитам го като грешка и следвщия път ще се коригирам. Вие вземете предвид факта, че колкото повече изстива полентата, толкова по-малко пластична става и има по-голям риск рулото да се напука, така че трябва да действате бързо.
Руло с броколи и рикота / Rotolo con ricotta e crema di broccoletti
Продукти:
300 гр. фин царевичен грис за полента ( за качамак),
800 гр. броколи,
300 гр. рикота,
2 скилидки чесън,
50 гр. сирене "Грана падано" (Grana Padano) или може да заместите с пармезан,
30 гр. масло,
щипка червен пипер,
щипка прясно смлян бял пипер,
сол на вкус
Първо, подгответе пълнежа от броколи и рикота. За целта, почистете броколите и ги накъсайте на "розички". Сложете в тенджерка подсолена вода да заври и бланширайте броколите за около 5-8 минути. Извадете от водата и отцедете. Сложете в блендер броколите, рикотата, обелените скилидки чесън, сол на вкус и щипка прясно смлян бял пипер и миксирайте.
Загрейте фурната до 180 градуса.
Постелете на кухненския плот хартия за печене, намаслете я леко.
Сложете на котлона 1,1 литра вода със щипка сол да заври. Когато заври, отдръпнете от огъня и започнете да добавяте с една ръка на тънка струйка царевичния грис, като същевременно бъркате непрекъснато с другата ръка. Върнете на котлона на слаба температура и бъркайте, докато се сместа се сгъсти. Оттеглете от огъня.
Много бързо, още докато полентата е гореща я разстелете върху хартията за печене и заравнете, така че да получите пласт с дебелина 5-7 мм. в квадратна или правоъгълна форма. Бързичко разстелете върху полентата и крема от броколи, като оставите борд от около 2-3 см. по краищата на правоъгълника (квадрата). Завийте на руло, като си помагате с хартията за печене. След като сте го завили, рулото трябва да остане върху хартията, защото с нейна помощ ще го пренесете внимателно върху тавичка.
Печете рулото в загрятата предварително до 180 градуса фурна, около 15-20 минути.
След като е готово, извадете от фурната и оставете в тавата за няколко минути. После внимателно нарежете на дебели филийки.
Разтопете маслото, заедно с щипка червен пипер.
Сервирайте филийките от рулото, поляти с 2-3 ч.л. разтопено масло и поръсени с прясно настъргано сирене "Грана падано" (или пармезан).
Чудесно завръщане, Лети! Тази идея за руло с полента толкова ми допадна, че при първа възможност ще я приготвя! Много апетитни снимки, на мен рулото ти ми изглежда прекрасно!
ОтговорИзтриванеУспешна седмица! :)
Благодаря ти, Зори! Надявам се да ти хареса и на вкус, освен на вид.
ИзтриванеХубави мартенски дни!
Прекрасно завръщане Лети!Беше време да се върнеш-липсата бе осезаема!Прегръдки:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Миленка за милите думи! Сърдечен поздрав и прегръдки!
ИзтриванеЛети,това руло е не само наслада за небцето,но и така напълва окото с цвят-страхотни снимки отново!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и до скоро!
Роси, радвам се, че рецептата ти допада!
ИзтриванеПрегръдки и до скоро виждане!
Някаква царевична вълна ни е обзела май...
ОтговорИзтриванеЧудесно ястие, Лети, изглежда много вкусно.
Поздрави!
Явно здраво ни носи тази царевична вълна. От хубави по-хубави предложения гледам из блоговете, а твоите мъфинки са чудесни, Гери :)
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Мен направо ме изненада тази рецепта! Чудесно съчетание на продукти. Поздрави, Лети!
ОтговорИзтриванеДа ти кажа и мен ме изненада, като я видях в книжката. Стори ми се много интересно съчетание, а пък и как изглеждаше на снимката само, то моите снимки нищо не са пред онази. Та не се стърпях да опитам :)
ИзтриванеПоздрави и хубави мартенски дни, Бонбонке!
Лети, толкова е пролетно и красиво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Бети!
ИзтриванеСърдечен поздрав и много пролетно настроение!
Интереснооо...
ОтговорИзтриванеКак ме "нацели" с един пакет свободно "гравитиращ" в кулата царевичен грис.
Ние си падаме вкъщи по полентата, приготвена по различни начини и затова пакетите грис не гравитират дълго :) Надявам се рецептата да ти хареса, магьоснице!
ИзтриванеСърдечен поздрав на обитателите на кулата!
Интересно и вкусно предложение, Лети! Много ми допада, особено цветово :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер :)
Благодаря ти, Инче!
ИзтриванеПоздрав и хубави мартенски дни!
Лети, много ми харесва рецептата! И аз съм на вълна италианска кухня и ще го пробвам непременно. Чудя се дали може да стане по-мързеливо като се нареди като пай - ред полента, ред броколи и пак ред полента?
ОтговорИзтриванеАми мисля, че ще стане, защо да не стане, хем и по лесно ще е, че завиването ме измъчи. Но трябва да действаш бързо, че и по мързеливия начин, пак ще е валидно правилото, че колкото повече изстива, по-малко пластична става полентата и по-трудно ще се разстила.
ИзтриванеЛюбопитна съм как ще се получи по твоя начин :)
Сърдечен поздрав и хубави мартенски дни!
Харесвам и качамак, и броколи! Много ми допада предложението!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Тили, радвам се, че идеята ти харесва! Благодаря ти!
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Много слънчеви снимки и много вкус си събрала в едно, Лети! Обичаме и полента и броколи и само си представям колко ще ми хареса комбинацията им. Благодаря, че ни сподели, мила!
ОтговорИзтриванеСлънчев и много усмихнат ден ти желая!
Благодаря ти, Ирма!
ИзтриванеПоздрав и хубави мартенски дни!
Това е просто фантазия, много красиво и вкусно Лети!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и усмихнат ден :)
Много ти благодаря, Евка!
ИзтриванеИ аз, като го видях това рулце в книжката, това си казах - че е много красиво и ме засърбяха ръцете да го пробвам :)
Прегръдка и пролетно настроение!
Лети, даваш ми страхотна идея :) Половинката не е фен на броколите, но мисля, че с един по-различен пълнеж ще оцени по достойнство рулото :) Аз лично предпочитам твоя вариант - много вкусни снимки както винаги :) Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Габи!
ИзтриванеМисля, че и друга плънка ще стане, защо пък не. Ще се радвам да споделиш как се е получило заместването :)
Сърдечен поздрав и усмихнат делник от мен!
Страхотно е, Лети!
ОтговорИзтриванеС броколи няма как да се случи у нас, но ще помисля за друга "зеления" в плънката.
Хубава сряда на теб!
Пепинко, благодаря ти!
ИзтриванеВие с Габи сте на едно мнение по въпроса с плънката. У нас само ние с половинката ядем броколи, децата не кусват. Ще се радвам да видя каква интерпретация ще му измислиш на рулцето, мисля, че спанак ще му отива също :)
Прегръдки!
Много интересна рецепта, Лети, и много красиви снимки:)
ОтговорИзтриванеНаслада за окото, а със сигурност и за небцето:)
Наистина интересна се оказа, Дари. Още като я мернах не мирясах, докато не я прихотвих, за да видя какво ще стане :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Сърдечен поздрав!