неделя, 8 май 2011 г.

Пълнен лук



Голямата ангажираност напоследък е причината да позанемаря блога. Сега се поправям с тази публикация :)
Отдавна се каня да направя пълнен лук и ето подходящия момент. На нас ни хареса този вариант, надявам се да допадне и на вас. С хубава зелена салата и чаша вино или бира, мисля че ще се получи хубав лек обяд или вечеря.



Продукти:

8-10 големи глави лук,
250-300 гр. кайма (използвам смес от телешко и свинско месо 50:50),
3 стръка пресен лук нарязани ситно,
няколко стръка магданоз нарязани ситно,
2 с.л. галета,
1 яйце,
2 с.л. настърган пармезан,
3-4 с.л. настърган кашкавал,
1/2 тиквичка настъргана на едро (или нарязана на малки кубчета),
черен пипер и сол на вкус,
1-2 щипки кимион,
щипка къри,
1/2 ч.л. червен пипер



Главите лук се обелват. От двете страни се отрязват "капачета" от около 1 см. Лукът се слага за около 5 минути във вряща подсолена вода. После се изважда, отцежда и се оставя да изстине.
Вътрешността внимателно се избутва, така че да останат само 2-3 външни слоя.
После получените кухи глави лук се подреждат в намаслена тава.
Каймата се омесва с всички изброени продукти.
Главите лук се пълнят с овкусената кайма.
Пекат се около 20-тина минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато се зачервят и каймата стане готова.

11 коментара:

  1. Лети, компенсира донякъде отсъствието си с тази рецепта :)
    Обичам лук, и твоето предложение ме кара да
    преглъщам рано сутринта /добре че не върви с кафето/
    Прегръдки и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. и малко кашкавал отгоре, запечен на края за разкош :))
    Много обичам такъв лук, Лети, как ме подсещаш, че отдавна не съм правила :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда съблазнително и вкусно!Браво!

    ОтговорИзтриване
  4. О,това е чудесно! И страхотна снимка си направила! Направо ме провокираш с този лук ...

    ОтговорИзтриване
  5. Лети,много вкусно предложение!
    Обичам печен лук,но пълнен не съм правила никога!
    Поздрави и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Лети, вече се чудех къде се покри.
    Рецептата и снимките са много примамливи.
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани,
    За кафето наистина не става, но с чаша бира или леко винце на обяд или вечеря пасва чудесно :)
    Благодаря ти!
    Хубава нова седмица!

    Пепи,
    Следващия път непременно ще добавя и кашкавал отгоре за разкош :)
    Благодаря ти и спорна нова седмица!

    Траяна,
    Благодаря ти!
    Сърдечен поздрав и пожелание за хубава седмица!

    Йоли,
    Благодаря от сърце, както за хубавите думи, така и за вдъхновението, което непрестанно черпя от теб!
    Сърдечен поздрав и прекрасно настроение през новата седмица!

    Еликсир,
    Пълнения вариант определено си заслужава, поне на нас много ни допада.
    Благодаря ти и хубава нова седмица!

    The wich,
    Графика напоследък е доста претоварен, но надявам се не за дълго :)
    Благодаря за хубавите думи и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Лети, лука е просто божествен! Благодаря за споделената рецепта! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Маги,
    Радвам се, че ти допада!
    Наистина е вкусен, поне в нашето семейство много се харесва :)
    А при теб е както винаги и вкусно и интересно :)

    ОтговорИзтриване
  10. Изглежда чудесно и лесно! Ще се пробва!

    поздрави за кулинарката-авантюристка!

    ОтговорИзтриване
  11. Марта, благодаря!
    Надявам се пробата да е успешна и вкуса да ти хареса.
    На мен "Драскотини" много ми допадна - цветно и интересно място е и ще се отбивам с удоволствие :)
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване