Очарованието на Гърция е безспорно - красива природа, великолепни места за културен туризъм и прекрасна кухня. Не е ли това привлекателна комбинация? Признавам, че обичам да ходя там, още повече, че имам гръцки корени - баба ми беше гъркиня. Точно от нея знам много гръцки ястия.
Много изненадващо обаче, ми подейства посещението на остров Корфу (Κέρκυρα). Веднага се влюбих в мястото! А защо изненадващо? Защото, представлява еклектична смесица между Италия и Гърция, и по-точно - изглежда като Италия, звучи като Гърция, а на вкус (имам предвид кухнята) е смесица от двете. И нищо чудно, доста време Корфу е владение на Венецианската република. Но това е само частичка от интересната история на острова, която сега няма да разказвам, а ще ви упътя за повече исторически подробности ето тук. Посещението на острова, беше приятен повод след като се върна да приготвя не едно и две неща от гръцката кухня. Някои от тях са популярни почти из цяла Гърция, а други - типични предимно за остров Корфу, някои си припомних, а други бяха новост за мен. Всичко това ще се появява периодически в блога.
Днес ще спра вниманието ви върху едно прекрасно ястие - "Стифадо". То представлява вид яхния, която като основни съставки включва малки лукчета и месо, като има различни варианти - с телешко, със заешко и дори с октопод. Готви се в цяла Гърция и поради това, не мога да кажа, че точно тази рецепта е типично Керкирска, но обещавам, скоро да включа и съвсем типични за района специалитети. :-) Дотогава, насладете се на прекрасните гледки от Корфу и на невероятно вкусното "Телешко стифадо".
Телешко стифадо / Beef Stifado (Στιφάδο)
Продукти:
1 кг. телешко месо,
1 кг. малки лукчета,
2 домата (може да използвате равнозначно количество домати от консерва),
2-3 с.л. доматено пюре,
4 скилидки чесън,
1/2 ч.ч. червено вино,
6-7 с.л. зехтин за готвене,
1 дафинов лист,
1 клонче розмарин,
2 зърна бахар (счукани),
щипка риган,
малка щипка канела,
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Отстранете жилите и ципите на месото, нарежете го на парчета (около 6-7 см.).
Обелете лукчетата.
Настържете на ренде доматите, като отстраните накрая люспата.
Загрейте в тенджера половината зехтин и сотирайте парчетата месо, докато покафенеят от всички страни (около 5-8 минути). Извадете ги от тенджерата.
Загрейте останалия зехтин, сотирайте лукчетата за около 5 минути, прибавете при тях обратно месото и добавете нарязания чесън. След една минута залейте с виното, добавете настърганите домати (или нарязаните от консерва), доматеното пюре, дафиновия лист, клончето розмарин, счуканите зърна бахар, щипка риган и малка щипка канела. Добавете вода, колкото да покрие месото.
Оставете яденето да къкри на слаб огън, около 1 1/2 - 2 часа, докато месото стане готово напълно и соса се редуцира. Около 30-40 минути, преди да е напълно готово, добавете сол и черен пипер на вкус. Докато ястието се готви, разбърквайте отвреме навреме, но без да използвате лъжица, а с разклащане на тенджерата, за да не разкашкате лукчетата.
аха! И на този остров ти си попаднала на мястото си :) така да се каже - любима Италия, любима Гърция :)
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда това телешко, Лети!
Поздрави и хубава нова седмица на теб!
Тъй, тъй, Пепинко, баш на мястото! Много ми хареса гръцко-италианската комбинация - неустоима е за мен просто :))
ИзтриванеБлагодаря ти, за комплимента! От теб ми е особено драг, че си майсторица на месцето!
Прегръдки!
Летиии, може ли да се потопя в снимките ти... Има ли как да се телепортирам? Ама си взимам и чинийката с мен.
ОтговорИзтриванеСтрахотно, страхотно, всичко ми хареса много! И с нетърпение очаквам следващите ти предложения от Гърция. :)
Прегръдки, Лети! :)
Оооох, Гери, де да можех и аз да се телепортирам пак там!
ИзтриванеСледващи рецепти ще има, ама да видим кога, че коледните рецепти май ще ги изпреварят :-)
Благодаря ти за хубавите думи!
Прегръдки и много цветна и хубава седмица!
Изтриване
Две в едно: много красиво и вкусно -
ОтговорИзтриванеи мястото, и рецептата и снимките...
Благодаря за удоволствието, Лети,
поздрави и хубава нова седмица!
Благодаря ти, Диди!
ИзтриванеНаистина е вкусно и изкушаващо! Гръцката кухня е прекрасна!
Поздрави и много настроение!
Лети, много обичам това ястие! Преди две седмици купих малки лукчета за тази цел, но още си стоят така ... Сега ще взема пример от теб и ще направя това вкусно хапване :)
ОтговорИзтриванеИ снимките са апетитни! :)
Хубава, макар и вече студена седмица! Поздрави!
Вярно, много е вкусно! И вкъщи го обичаме! Бедата е, че не винаги намирам малки лукчета, но сега съм доволна - на пазара е пълно, чак избор на размери има :-))
ИзтриванеВедра и спорна нова седмица, пък нека е мъничко студена - Коледа се задава!
Дай си бележника веднага! Да ти завъртя една шестица! Великолепно!
ОтговорИзтриванеВеднага давам! :-))
ИзтриванеПрегръдки, Йоли! Благодаря ти!
Обожавам стифадо и то точно с телешко, обичам Гърция, а островите са ми мечта! Страхотно изглежда телешкото при теб, снимките са много красиви! Прекрасна публикация, Лети, благодаря ти!!!
ОтговорИзтриванеНа мен много ми хареса и варианта с октопода, страшно вкусен! Ееееех, спомени!
ИзтриванеПожелавам ти реализиране на тази мечта, Кате! От островите, аз само на този съм била и мога да кажа, че беше прекрасно!
Благодаря ти за хубавите думи!
Прегръдки!
Вили, това телешко Стифадо много ще ми хареса. Точно по вкуса ми са подправките. Добре дошла във фен клуба на Гърция и нейните плажове. Обичам я!!! :))) Сърдечни поздрави
ОтговорИзтриванеАааа, аз отдавна съм във фен клуба :-))
ИзтриванеНаистина е много вкусно, Ани! А подправките търпят вариации. Имам две различни готварски книги донесени от Гърция и в двете рецептите за стифадо имат различни комбинации от подправки, май само дафиновия лист е константа :-) Предполагам, че е като при нас - в различните краища на страната различни подправки използват за яхнийките :-) Но тези, които използвах и на мен са ми точно по вкуса.
Поздрави и ведра седмица!
Ах тази Гърция...!
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки! Красота и вкус в едно!
Умирам си за Стифадо, Лети, точно с телешко! При мен риганът се замества винаги с мащерка, но рецептата нищо не губи от това. ;)
Поздрави и много усмивки!
Благодаря, Ирма и ние вкъщи много го харесваме!
ИзтриванеДа ти кажа относно заместването на ригана - те и самите гърци слагат различни подправки в тази яхния, зависи за кой край на Гърция говорим, така че смело можем да си заместваме :-)
Поздрави и пожелание за ведри делници!
Ами, Лети, как няма да ти хареса? Гледай каква красота има на снимките ти и ще се влюбиш;)
ОтговорИзтриванеОбичам всичко, което приготвяш, именно заради средиземноморския привкус.
Телешкото е чудесно!!!
Благодаря ти, Мъхче! Радвам се, че рецептата ти допада - ама, като и двете сме почитателки на средиземноморската кухня, така е то :-)
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Лети,тъкмо ме заинтригува и снимките свършиха,а ми се искаше още да разгледам този остров през твоя обектив!Не съм била и на двете места,но от това което съм гледала в нета,намирам някаква прилика на Корфу с Капри или само на мен така ми се струва?Ястието е превъзходно,нямам съмнения!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеАми Роси, то снимки много направих, ама време не ми е остана достатъчно да подбера и кача още в публикацията :-) Определено има голяма прилика с Италия - острова дълго е бил владение на Венецианската република, после британски... Изобщо историята му е много интересна, природата е много, много красива, а кухнята е невероятна смесица между италианска и гръцка. Харесах го от пръв поглед! :-)
ИзтриванеПоздрави и прегръдки!