Сигурна съм, че повечето от вас обичат баница. И аз така. Имам обаче и някои изисквания към вкуса. Не харесвам баницата да е прекалено "мокра", прекалено мазна, както и прекалено суха. Знаете колко много баници има - наложени, вити, с точени кори, с готови кори, с кисело мляко, с прясно мляко, със сметана и така нататък, да не изброявам повече, защото видовете и начините на приготвяне са безброй и съм сигурна, че всяка домакиня си има свои "хитринки" и любима семейна рецепта. Аз съм правила много видове баници, но най ми е легнала на сърце една вариация на баницата "Добруджанска кавърма".
Характерното за тази баница е, че не става пухкава и висока, а ниска, но пък сочна и много, много вкусна. Казвам вариация, защото и тази баница има много варианти. Можете да я срещнете приготвена без сирене, може да е направена едновременно с кисело и с прясно мляко или пък само с едно от двете.
Версията, която ви предлагам, харесвам най-много като вкус и все нея приготвям вкъщи. Научих я от един човек на възрастта на баща ми и носещ хубавото име Младен. Да е жив и здрав!
Баница кавърма / Banitsa
Продукти:
1 пакет кори за баница,
около 250 гр. сирене,
4-5 яйца,
около 100 гр. масло,
около 6-7 с.л. олио,
около 300 ml прясно мляко,
1-2 щипки сол
- Намажете голяма тава с олио по дъното и стените.
- Натрошете сиренето. Разтопете маслото и го смесете с олиото.
- Вземете една кора за баница, поръсете я с малко масло (не прекалявайте, защото ще добавяте още), после с натрошено сирене. Сложете върху нея друга кора. Наберете с пръсти двете кори, като хармоника и така набрани ги сложете в тавата. Процедирайте по същия начин с останалите кори, докато не запълните тавата.
- Нарежете баницата на парчета. Загрейте на котлона маслото, което ви е останало от ръсенето на корите и "попарете" с маслото по срезовете, както и по краищата при стените на тавата.
- Пъхнете тавата в предварително загрятата до 190-200 градуса фурна. Запечете докато корите леко се зачервят ("порозовеят"). Извадете тавата от фурната.
- В купа смесете разбитите леко с вилица яйца и прясното мляко, прибавете и солта и разбъркайте добре. Залейте баницата равномерно с яйчената смес. Оставете я за 5 минути да постои, за да попие добре. После я върнете във фурната и печете на средна скара, до готовност. Колко точно, зависи от фурната ви и от това доколко препечена обичате - повече или по-малко.
- След като е готова и я извадите от фурната, покрийте с кърпа за 5 минутки.
Лети, чудесно предложение!
ОтговорИзтриванеНовото за мен е, че заливката се слага по-късно :)
Ще я опитам!
Хубава вечер!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеИ за мн този начин беше нов, но предполагам на него се дължи, това, че баничката е освен сочна, но не и "мокра".
Надявам се да ти хареса!
Ех,че вкусна баничка....
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеНаистина вкусна става :-)
Поздрави!
Вкусна баничка, Лети! Мама я приготвя така, с изключение на краткото запичане преди заливката. И точно кавърма ѝ казва. Ще ѝ кажа да изпробва твоя вариант.
ОтговорИзтриванеБети, надявам се и този вариант да й допадне!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Сърдечни поздрави!
Следващата баница на нашата трапеза ще е тази!Много ми хареса факта,че е тънка тази твоя "Баница кавърма",Лети!
ОтговорИзтриванеЛека вечер!:)
Надявам се да ви хареса на всички вкъщи :-)
ИзтриванеПоздрави и хубави летни дни!
Лети - ще пробвам. Аз все по различни рецепти правя и така и не харесах съвсем нито една с готови кори.
ОтговорИзтриванеНадявам се да ти хареса!
ИзтриванеНикога готовите кори не могат да се сравняват с домашно точените. Опитвала съм тази баница в изпълнение на една истинска майсторка на домашно точените кори - божествена е! Обаче време и много майсторлък се иска за тази работа. Такива тънки листи като нейните не мога да разточа.
Харесва ми това, което виждам тук. А и човекът , от когото си я научила, има име като моминската ми фамилия;) Как да не я харесам още повече?;) Поздрав, Лети!
ОтговорИзтриванеМъхче, наистина ще съм доволна, ако ви се хареса вкъщи :-)
ИзтриванеПоздрави сърдечни!
Лети, да ви е сладко на всички вкъщи! Чудесна баница, с удоволствие бих опитала. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Гери!
ИзтриванеУспехи в новата работа и прегръдки!
Баница с кисело мляко - безценно :)
ОтговорИзтриванеБезценно, наистина! Типично българско и с вкус на детство, само дето киселото мляко не е съвсем като в детските ми години, ама няма как :-)
ИзтриванеПриготвянето на тази баничка е различно, със заливката и допичането, стана ми интересно!
ОтговорИзтриванеИзглежда вусна и сочна баничка, ще опитам. Благодаря за споделената рецепта!
Поздрави, Лети!
Ще се радвам, ако рецептата ти хареса, Таня :-)
ИзтриванеБлагодаря!
Сърдечен поздрав!
Много интересен начин на приготвяне и със сигурност ще я опитаме!
ОтговорИзтриванеЧудна е станала!
Поздрави
Надявам се да ви хареса! :-)
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Чудесна е, Лети, правила съм нещо подобно, като оформление, но с различни продукти, тази твоя баница ме заинтригува, наистина изглежда вкусно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКатге, радвам се, че ти допада рецептата! Надявам се да ти хареса и на вкус, ако решиш да пробваш.
ИзтриванеПоздрави!
Добруджанската кавърма я правя без сирене,Лети,и най-интересното е,че моите хора изобщо не усещат липсата му.Чудесна баница си приготвила,мила!
ОтговорИзтриванеДа, много версии, включително и май автентичната са без, ама на нас ни допада варианта със сиренцето :-)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрави сърдечни!
Чудна е баницата! И аз като теб обичам точно такава, а не прекалено мокра. Супер е направо!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Йоли!
ИзтриванеПоздрави сърдечни!
Просто няма нашенец, който не хапва баница с удоволствие! А както знаем и не-нашенци не я отказват :) Тази твоя версия много ми хареса, ще я направя непременно! Да сте живи и здрави и двамата с Младен!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Лети!
Дано да ти хареса, Албенка, както ни харесва на нас :-)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрави!
Интересен начин на запичане. Лети, чудесно е че сподели рецептата за тази чудна баница!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Надявам се да ти допадне, Тили!
ИзтриванеСърдечни поздрави!