вторник, 8 юли 2014 г.

Баница кавърма / Banitsa

   

   Сигурна съм, че повечето от вас обичат баница. И аз така. Имам обаче и някои изисквания към вкуса.  Не харесвам баницата да е прекалено "мокра", прекалено мазна, както и прекалено суха. Знаете колко много баници има - наложени, вити, с точени кори, с готови кори, с кисело мляко, с прясно мляко, със сметана и така нататък, да не изброявам повече, защото видовете и начините на приготвяне са безброй и съм сигурна, че всяка домакиня си има свои "хитринки" и любима семейна рецепта. Аз съм правила много видове баници, но най ми е легнала на сърце една вариация на баницата "Добруджанска кавърма". 
   Характерното за тази баница е, че не става пухкава и висока, а ниска, но пък сочна и много, много вкусна. Казвам вариация, защото и тази баница има много варианти. Можете да я срещнете приготвена без сирене, може да е направена едновременно с кисело и с прясно мляко или пък само с едно от двете. 
  Версията, която ви предлагам, харесвам най-много като вкус и все нея приготвям вкъщи. Научих я от един човек на възрастта на баща ми и носещ хубавото име Младен. Да е жив и здрав!


Баница кавърма / Banitsa

Продукти:

1 пакет кори за баница,
около 250 гр. сирене,
4-5 яйца,
около 100 гр. масло,
около 6-7 с.л. олио,
около 300 ml прясно мляко,
1-2 щипки сол

  • Намажете голяма тава с олио по дъното и стените. 
  • Натрошете сиренето. Разтопете маслото и го смесете с олиото.
  • Вземете една кора за баница, поръсете я с малко масло (не прекалявайте, защото ще добавяте още), после с натрошено сирене. Сложете върху нея друга кора. Наберете с пръсти двете кори, като хармоника и така набрани ги сложете в тавата. Процедирайте по същия начин с останалите кори, докато не запълните тавата.
  • Нарежете баницата на парчета. Загрейте на котлона маслото, което ви е останало от ръсенето на корите  и "попарете" с маслото по срезовете, както и по краищата при стените на тавата.
  • Пъхнете тавата в предварително загрятата до 190-200 градуса фурна. Запечете докато корите леко се зачервят ("порозовеят"). Извадете тавата от фурната.
  • В купа смесете разбитите леко с вилица яйца и прясното мляко, прибавете и солта и разбъркайте добре. Залейте баницата равномерно с яйчената смес. Оставете я за 5 минути да постои, за да попие добре. После я върнете във фурната и печете на средна скара, до готовност. Колко точно, зависи от фурната ви и от това доколко препечена обичате - повече или по-малко.
  • След като е готова и я извадите от фурната, покрийте с кърпа за 5 минутки. 
          Да ви е сладко!



30 коментара:

  1. Лети, чудесно предложение!
    Новото за мен е, че заливката се слага по-късно :)
    Ще я опитам!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      И за мн този начин беше нов, но предполагам на него се дължи, това, че баничката е освен сочна, но не и "мокра".
      Надявам се да ти хареса!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Благодаря!
      Наистина вкусна става :-)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Вкусна баничка, Лети! Мама я приготвя така, с изключение на краткото запичане преди заливката. И точно кавърма ѝ казва. Ще ѝ кажа да изпробва твоя вариант.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, надявам се и този вариант да й допадне!
      Благодаря ти!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. Следващата баница на нашата трапеза ще е тази!Много ми хареса факта,че е тънка тази твоя "Баница кавърма",Лети!
    Лека вечер!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ви хареса на всички вкъщи :-)
      Поздрави и хубави летни дни!

      Изтриване
  5. Лети - ще пробвам. Аз все по различни рецепти правя и така и не харесах съвсем нито една с готови кори.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ти хареса!
      Никога готовите кори не могат да се сравняват с домашно точените. Опитвала съм тази баница в изпълнение на една истинска майсторка на домашно точените кори - божествена е! Обаче време и много майсторлък се иска за тази работа. Такива тънки листи като нейните не мога да разточа.

      Изтриване
  6. Харесва ми това, което виждам тук. А и човекът , от когото си я научила, има име като моминската ми фамилия;) Как да не я харесам още повече?;) Поздрав, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, наистина ще съм доволна, ако ви се хареса вкъщи :-)
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  7. Лети, да ви е сладко на всички вкъщи! Чудесна баница, с удоволствие бих опитала. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери!
      Успехи в новата работа и прегръдки!

      Изтриване
  8. Баница с кисело мляко - безценно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Безценно, наистина! Типично българско и с вкус на детство, само дето киселото мляко не е съвсем като в детските ми години, ама няма как :-)

      Изтриване
  9. Приготвянето на тази баничка е различно, със заливката и допичането, стана ми интересно!
    Изглежда вусна и сочна баничка, ще опитам. Благодаря за споделената рецепта!
    Поздрави, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, ако рецептата ти хареса, Таня :-)
      Благодаря!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  10. Много интересен начин на приготвяне и със сигурност ще я опитаме!
    Чудна е станала!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ви хареса! :-)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  11. Чудесна е, Лети, правила съм нещо подобно, като оформление, но с различни продукти, тази твоя баница ме заинтригува, наистина изглежда вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катге, радвам се, че ти допада рецептата! Надявам се да ти хареса и на вкус, ако решиш да пробваш.
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Добруджанската кавърма я правя без сирене,Лети,и най-интересното е,че моите хора изобщо не усещат липсата му.Чудесна баница си приготвила,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, много версии, включително и май автентичната са без, ама на нас ни допада варианта със сиренцето :-)
      Благодаря ти!
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  13. Чудна е баницата! И аз като теб обичам точно такава, а не прекалено мокра. Супер е направо!

    ОтговорИзтриване
  14. Просто няма нашенец, който не хапва баница с удоволствие! А както знаем и не-нашенци не я отказват :) Тази твоя версия много ми хареса, ще я направя непременно! Да сте живи и здрави и двамата с Младен!
    Поздрави, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано да ти хареса, Албенка, както ни харесва на нас :-)
      Благодаря ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  15. Интересен начин на запичане. Лети, чудесно е че сподели рецептата за тази чудна баница!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ти допадне, Тили!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване