събота, 13 ноември 2010 г.

Лесно и вкусно - Салата с нар и козе сирене и картофки на фурна



Когато човек няма много време да се вихри в кухнята, но му се похапва вкусно, може да угоди на небцето и без да прекара половин ден в готвене :) Такова е днешното ми предложение.
Картофките с розмарин на фурна са нещо вкусно и обикновено, но това, което придаде очарование на обяда ни, беше тази великолепна салата с нар, козе сирене и медено горчичен дресинг, чаша бяло сухо вино допълни прекрасно всичко.
И така, без повече обяснения, рецептите:

Салата с нар, козе сирене и медено-горчичен дресинг

1/2 маруля,
1/2 зелена салата,
около 150 гр. козе сирене,
семенцата от 1/2 нар (или от цял, ако е плод с малки размери),
1 глава лук - червен салатен или др.,
20-тина грама орехи - едро нарязани (опция)

За дресинга:
2 с.л.зехтин (или пък орехово олио, но то е с по-тежък вкус),
1 ч.л. горчица,
1 с.л. оцет балсамико,
1 ч.л. с връх мед,
сол на вкус,
няколко зърна бял пипер - ситно смлени

Измитите листа маруля и зелена салата се накъсват на едро и се слагат в купа. Ако желаете, може да обогатите вкуса с още няколко листа спанак или рукола, или пък друга приятно хрупаща зелена разновидност :)
Нарежете обелената глава лук на фини колелца и ги прибавете към салатата.
Прибавете зърната нар.
Пригответе дресинга, като смесите всички съставки и бъркате енергично до еднородна консистенция. Аз използвам малко бурканче, добре затворено с капачка и го раздрусвам, като шейкър, докато всичко се смеси добре. Опитайте от дресинга и ако е необходимо добавете още сол, оцет или пък мед по ваш вкус.
Непосредствено преди сервиране залейте салатата с дресинга.

Ето и рецептата за картофките :



Картофи с розмарин и розов пипер на фурна

около 5-6 картофа средна големина,
2-3 скилидки чесън,
около 50 гр. масло,
7-8 зрънца розов пипер - счукани,
розмарин,
сол на вкус

Обелете, измийте картофите и ги нарежете на парчета.
Сложете ги в тавичка (тавичка с незалепващо покритие е по-добре, ще избегнeте досадното търкане при миенето после).
Обелете скилидките чесън и ги натиснете с плоската част на ножа, така че да се смачкат, но да останат цели. Сложете при картофите.
Поръсете със счукани зърна розов пипер (ако нямате не е страшно - черен пипер също ще свърши работа) и сол на вкус.
Прибавете и розмарина. Ако е сух, щипка-две (не повече от 1/2 ч.л.) е достатъчно, тъй като подправката е с по-силничък аромат.
Нарежете маслото на парченца и го разпределете в тавичката върху картофите.
Прибавете съвсем малко вода.
Покрийте тавичката с алуминиево фолио и печете в предварително загрята до 220-230 градуса фурна около 30 минути.
Махнете фолиото и върнете тавичката във фурната, докато картофите се запекат и хванат приятна златисто кафява коричка. Трябва да останат само на мазнина. За запичането може да използвате и грил функцията на фурната, ако има такава.

14 коментара:

  1. Лети,
    много вкусно!
    И салатката и картофките!
    Чудни са!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересни рецепти, Лети.
    Комбинацията от сирене и нар звучи доста апетитно, обаче в картофките ми остана очите - прекрасни са!
    Спокойна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  3. Лети, прекрасни снимки. Подобни картофки и аз правя, но точно такава салата не съм опитвала, харесвам нар :)
    Поздрави и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Лети, днес предлагаш все любими неща. Подобна салата съм хапвала с препечено козе сирене, но без нара, а и картофките са винаги любимо ястие, но ето че тук виждам розов пипер, с който не съм пробвала до сега. Благодаря ти за идеите! Хубав остатък почивка! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Роси,
    благодаря ти за хубавите думи!
    Отморяваща неделя!

    Ина,
    радвам се, че ти допадат. Картофките не са нещо кой знае какво, като рецепта, но наистина стават много вкусни и са обичани много вкъщи.
    Вдъхновяваща и изпълнена с приятни емоции неделя от мен!

    Зори,
    благодаря ти! И аз харесвам нар - този сладко киселичък тръпчив вкус :)
    Хубава и весела неделя!

    Мира,
    много се радвам, че ти допадат!
    Комбинацията от нар, козе сирене и зелена салата се оказа много вкусна за мен :)
    Що се отнася до розовия пипер, аз отскоро го използвам и повода бяха някои рецепти от италианската кухня. Прочетох, че бил всъщност сушени плодове на растение от Южна Америка. Ароматен е - има деликатен леко смолист и съвсем леко лютив вкус. Идеално подхожда на риба и бяло месо.Полезен е за много неща, единствено е противопоказен за консумация от малки дечица и хора с болен стомах.
    Сигурна съм че ще му намериш много вкусно приложение.
    Хубава неделя, наситена с приятни емоции! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Лети,
    прекрасни предложения :)
    И галят и очите!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Лети, това втъкване на нар в ястия е много сполучливо, хмммм, изкусителка!
    Ина също го беше спрегнала в някакво завъртяно ястие, утре ще обиколя аз дървета и ...съседи /така де, пазара :))))/
    Слънчево настроение и успешна седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Много апетитно изглежда тази салата, Лети! :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Дани,
    благодаря! На мен пък така ми погали очите, твоя пай.Разменям парченце, за салата и картофки, ама надали вече е оцеляло нещо от него :)
    Хубава нова седмица!

    Иве,
    надявам се да ти хареса :)
    При обикалянето на дървета, съседи и пазара се раждат най-изкусителните идеи :))
    Спорна и вдъхновяваща нова седмица!

    Ирина,
    благодаря ти за хубавите думи!
    Успешна и изпълнена с приятни емоции седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Много вкусно и изкушаващо,
    цветно и много апетитно.
    Чудесни са, благодаряза тези рецепти.
    Поздрав и хубава седмица,Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Диди,
    благодаря за милите думи!
    Спорна и вдъхновяваща седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Лети, заплени ме комбинацията от нар и козе сирене. Прекрасни снимки. Картофките ще направя още утре.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Дани,
    благодаря ти за хубавите думи и за доверието!
    Пожелавам ти хубави дни, изпълнени с приятни емоции!

    ОтговорИзтриване
  14. Лети, много обичам зелени салати със сирене, но с нар никога не съм пробвала (винаги са ме възпирали малките семчици).
    Благодаря за идеята, ще пробвам :)
    Картофките също са прекрасно-златисти :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване