петък, 19 март 2010 г.

Лазаня на рула



Идеята за това ястие си харесах отново от поредицата "Лесно и вкусно". Допадна ми опита да се избяга от традицията, без да пострада вкуса на ястието. Не че в традиционните неща има нещо лошо, точно обратното, но разнообразието е хубаво нещо - дава възможности за избор.
Рецептата, обаче, веднъж попаднала в моите ръчички претърпя няколко изменения и се получи, ето това:

Продукти:
(за 6 порции)
12 кори за лазаня (по 2 за порция);
500 гр. пилешко филе;
200 мл. доматен сок;
5-6 стръка пресен лук
3 с.л. доматено пюре;
5-7 "розички" броколи;
150 гр. гъби;
1-2 скилидки чесън;
2 с.л. зехтин (олио)
200 мл. бульон (пилешки или телешки);
черен пипер и сол на вкус;
босилек;
125 гр. (1 малко пакетче)крема сирене;
50-60 гр. синьо сирене;
50-60 гр. топено сирене;
50-60 грама обикновено бяло саламурено сирене;
20 гр. масло;
5-6 с.л. готварска неподсладена сметана

Фурната се загрява 220 градуса.
Нярязваме на много ситно пилешкото месо (или го смиламе).
Задушаваме в зехтина месото, нарязания пресен лук, скълцания на ситно чесън и нарязаните на дребно гъби. Добавяме доматения сок, доматеното пюре, 4-5 с.л. от бульона и ситно нарязаното броколи и оставяме на тих огън, докато сместа се сгъсти. Дръпваме от котлона, добавяме сол, черен пипер и босилек на вкус. Разбъркваме и оставяме да изстине.
Корите за лазаня се потапят за минутка във вряща вода, за да омекнат, вадят се с решетъчна лъжица и се слагат една до друга. Важно е да не ги слагате една върху друга, защото залепват. Също, внимавайте да не ги преварите, защото ще се късат, необходимо е само да поомекнат, за да може да се завият на рулца.
Плънката се разпределя върху корите, навиват се на рула, нареждат се в намазана с мазнина тавичка.
Сирената, останалата част от бульона, маслото и сметаната се поставят в тенджерка и се слагат на тих огън, при непрекъснато бъркане, докато се получи еднородна кремообразна смес. С нея се заливат готовите, подредени в тавичката, рула.
Тавичката се пъха в горещата фурна и се пече, докато се запече поливката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар