четвъртък, 18 март 2010 г.

Лучени талери



Попаднах на страхотна рецепта за гарнитура. Поне на мен доста ми допадна. Много необичаен, но вкусен начин за приготвяне на лука. Съпругът ми и след дегустацията остана предан фен на печеният на барбекю лук, но мисля че лучените талери не му отстъпват.

Продукти:
(гарнитура за 3-4 човека)
2 глави лук ;
сол;
пресен босилек (който не го предпочита може да го замени с магданоз или копър);
125 гр. моцарела;
около 80 гр. настъргано сирене (или кашкавал);
7-8 с.л. зехтин;
млян черен пипер

В подходящ съд се кипва обилно количество подсолена вода. Измиваме лука и го слагаме във водата, така както е с обвивката, да ври за около 15-тина минути. Изваждаме от водата и оставяме да се охлади напълно.
Оставяме моцарелата да се отцеди.
Застиламе тава с хартия за печене. Загряваме фурната на 200-220 градуса. Обелваме лука, нарязваме го на филийки (кръгчета) с дебелина 1/2 см. и го нареждаме в тавата.
Нарязваме моцарелата на тънки резени и слагаме върху лучените кръгчета. Посипваме с черния пипер, зелените подправки и настърганото сирене (кашкавал).
Поливаме със зехтина. Печем 15-тина минути или докато сиренето се зачерви.
* Рецептата е от поредицата "Лесно и вкусно" на "Интернешънъл Мастерс Паблишърс"

3 коментара:

  1. Вили, поздрави за блога!
    С удоволствие ще споделя кулинарните ти приключения.
    Лучените талери са наистина оригинална гарнитура.

    ОтговорИзтриване
  2. Вили, благодаря ти! Много ми е приятно да приключенстваме заедно! :)

    ОтговорИзтриване
  3. И това изглежда чудесно! А и мога да си представя, че е и вкусно!

    ОтговорИзтриване