сряда, 15 юли 2015 г.

Сладкиш с кайсии / Apricot Cake




Сладкиш с кайсии / Apricot Cake

Продукти:

1 ч.ч. = 250 ml 

около 10-тина кайсии,
3 яйца,
125 гр. краве масло,
1 ч.ч. захар,
1/2 ч.ч. кисело мляко,
2/3 ч.л. сода бикарбонат,
2 ч.ч. брашно,
щипка сол

пудра захар за поръсване на готовия сладкиш


Начин на пригогтвяне:
  • Формата (формите) за печене се намазват с мазнина и дъното се застила с хартия за печене. В случая, разделих кейковото тесто на две и пекох в две квадратни форми, с размер 17х17 см., но съм пекла този сладкиш и в тава с приблизителни размери 20х30 см.
  • Фурната се загрява до 180 градуса.
  • Яйцата и захарта се разбиват за кратко с телена бъркалка. Маслото се разтопява и се прибавя към яйчената смес (внимавайте да не е горещо). Киселото мляко, в което е угасена содата, също се добавя.
  • Брашното се пресява. Към него се добавя щипка сол.
  • Брашното се прибавя към течните съставки на два пъти, като се бърка докато се поеме от сместа.  Получава се гъсто кейково тесто.
  • Тестото се изсипва във формата (формите) и заравнява. 
  • Кайсиите се измиват, подсушават, разполовават на две и костилките се отстраняват. Всяка половинка се топва с отрязаната част надолу в кристална захар. Плодовете се поставят с отрязаната част надолу върху кейковото тесто. 
  • Сладкишът се пече в предварително загрятата на 180 градуса фурна, докато дървено шишче забодено в тестото излезе чисто, без полепнали трохи.



14 коментара:

  1. Много слънце носи този сладкиш.
    Поздрави,Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка!
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Лети,
    сладкишчето е прекрасно,вкуса предполагам страхотен, но за снимките заслужаваш едно голямо
    БРАВО !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Master, много благодаря за хубавите думи! :-)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Голяма красота. Много лятно и красиво. Поздрави, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, много ти благодаря!
      Летни поздрави! :-)

      Изтриване
  4. Обичам плодовите десерти, а със златния плод - кайсията - още повече!
    Разкошен десерт!
    Хубав ден, Лети!


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Инче!
      Пожелавам ти хубави летни дни!

      Изтриване
  5. Страхотен сладкиш Лети и така красиво поднесен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Лучия!
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  6. Вили, приготвила си уханен сладкиш с този слънчев сезонене плод, ако черпиш и по кафенце утре на закуска - ще се отбия:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веси!
      Виждам обаче, че кафенцето доста сме го поотложили по моя вина, но нищо - много ще ми е приятно :-)

      Изтриване
  7. Цялата ти нова лятна серия предложения е разкошна, Лети.
    Сега е и времето за по-леки вечери, свежи салати и плодови десерти -
    страхотни идеи, ефектни оформления и чудесно съчетание на вкусове, аромати и визия.
    Благодаря за удоволствието, поздрави за теб и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Диди!
      Хубави да са летните дни и за теб!

      Изтриване