Сладкиш с кайсии / Apricot Cake
Продукти:
1 ч.ч. = 250 ml
около 10-тина кайсии,
3 яйца,
125 гр. краве масло,
1 ч.ч. захар,
1/2 ч.ч. кисело мляко,
2/3 ч.л. сода бикарбонат,
2 ч.ч. брашно,
125 гр. краве масло,
1 ч.ч. захар,
1/2 ч.ч. кисело мляко,
2/3 ч.л. сода бикарбонат,
2 ч.ч. брашно,
щипка сол
пудра захар за поръсване на готовия сладкиш
Начин на приготвяне:
- Формата (формите) за печене се намазват с мазнина и дъното се застила с хартия за печене. В случая, разделих кейковото тесто на две и пекох в две квадратни форми, с размер 17х17 см., но съм пекла този сладкиш и в тава с приблизителни размери 20х30 см.
- Фурната се загрява до 180 градуса.
- Яйцата и захарта се разбиват за кратко с телена бъркалка. Маслото се разтопява и се прибавя към яйчената смес (внимавайте да не е горещо). Киселото мляко, в което е угасена содата, също се добавя.
- Брашното се пресява. Към него се добавя щипка сол.
- Брашното се прибавя към течните съставки на два пъти, като се бърка докато се поеме от сместа. Получава се гъсто кейково тесто.
- Тестото се изсипва във формата (формите) и заравнява.
- Кайсиите се измиват, подсушават, разполовават на две и костилките се отстраняват. Всяка половинка се топва с отрязаната част надолу в кристална захар. Плодовете се поставят с отрязаната част надолу върху кейковото тесто.
- Сладкишът се пече в предварително загрятата на 180 градуса фурна, докато дървено шишче забодено в тестото излезе чисто, без полепнали трохи.
Много слънце носи този сладкиш.
ОтговорИзтриванеПоздрави,Лети!
Благодаря ти, Миленка!
ИзтриванеПоздрави сърдечни!
Лети,
ОтговорИзтриванесладкишчето е прекрасно,вкуса предполагам страхотен, но за снимките заслужаваш едно голямо
БРАВО !!!
Master, много благодаря за хубавите думи! :-)
ИзтриванеПоздрави!
Голяма красота. Много лятно и красиво. Поздрави, Лети!
ОтговорИзтриванеМъхче, много ти благодаря!
ИзтриванеЛетни поздрави! :-)
Обичам плодовите десерти, а със златния плод - кайсията - още повече!
ОтговорИзтриванеРазкошен десерт!
Хубав ден, Лети!
Благодаря ти много, Инче!
ИзтриванеПожелавам ти хубави летни дни!
Страхотен сладкиш Лети и така красиво поднесен!
ОтговорИзтриванеМного благодаря, Лучия!
ИзтриванеПоздрави сърдечни!
Вили, приготвила си уханен сладкиш с този слънчев сезонене плод, ако черпиш и по кафенце утре на закуска - ще се отбия:))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Веси!
ИзтриванеВиждам обаче, че кафенцето доста сме го поотложили по моя вина, но нищо - много ще ми е приятно :-)
Цялата ти нова лятна серия предложения е разкошна, Лети.
ОтговорИзтриванеСега е и времето за по-леки вечери, свежи салати и плодови десерти -
страхотни идеи, ефектни оформления и чудесно съчетание на вкусове, аромати и визия.
Благодаря за удоволствието, поздрави за теб и хубаво лято!
Благодаря ти от сърце, Диди!
ИзтриванеХубави да са летните дни и за теб!