сряда, 24 септември 2014 г.

Салата "Дзадзики"(Tzatziki) и Гръцка салата (Horiatiki)


   Няма как да сме на гръцко парти и да пропуснем две от най-знаменателните и вкусни блюда - "Хориатики" (Гръцка салата) и "Дзадзики". И двете салати са лесни за приготвяне, подходящи са както за делнично похапване у дома, така и за случаите, когато имаме много гости, защото могат да станат бързо и в голямо количество.
                                                                       ***
   Гръцката салата (Χωριάτικη Σαλάτα), прилича много на нашата шопска, но все пак не съвсем :-) Отличава я прибавката на риган, сиренето, което не е настъргано или натрошено, а е на кубчета или плочка и разбира се, маслините. Не си мислете, че съм ги забравила :-) Наистина на първата снимка липсват, но за сметка на това присъстват в изобилно количество на втората :-)

 Гръцка салата / Horiatiki 

Продукти:

домати,
краставици,
чушка (пиперка),
лук, 
маслини,
бяло саламурено сирене,
зехтин,
сух риган,
сол на вкус

   Количествата на продуктите са според броя на хората, които ще консумират салатата.
   Нарежете доматите и краставиците. Остранете дръжката и семената на пиперката (чушката) и я нарежете на тънки кръгчета. Нарежете лука на тънки шайби. Смесете зеленчуците в салатно плато или купа. Прибавете маслините.
   Нарежете сиренето на кубчета  около 1х1 см., полейте го с мъничко зехтин, поръсете със сух риган и оваляйте внимателно, така, че да е овкусено от всички страни.
   Подправете салатата със зехтин и сол (аз използвам ситно мляна морска сол) и подредете овкусените сиренца отгоре. Сервирайте веднага. 


***
   Дзадзики (τζατζίκι) е прекрасна, свежа, млечна салата. Сервира се като предястие или заедно с гриловани меса. Прилича на салата "Снежанка" и все пак не съвсем. Съдържа цедено кисело мляко, прясна краставица, чесън, зехтин и сол. В различните краища на Гърция може да я срещнете и с прибавка на мента или копър, някъде добавят и малко лимонов сок. 
  За тази салата, аз предпочитам да използвам гръцко цедено кисело мляко, с по-висока масленост, което купувам от големите вериги супермаркети. Ако използвам българско, прибавям и малко заквасена сметана, защото нашето е с по-ниска масленост, а тази салата става по-вкусна ако маслеността на млякото е по-висока. Разбира се, винаги може да си направите и вкъщи цедено кисело мляко, като сложите обикновено мляко в тензух (или друга много тънка кърпа) и го провесите на хладно място да се отцеди (най-добре за една нощ). 


Дзадзики / Tzatziki 

около 800 гр.- 1 кг. цедено кисело мляко,
2 бр. дълги краставици,
2-3 скилидки чесън,
сол,
зехтин

  Обелете краставиците и ги настържете на едро ренде. Посолете ги и ги оставете в гевгир (голяма цедка) за около 30 минути. След това ги изстискайте леко с ръце да се отцеди сока. 
  Сложете в купа цеденото кисело мляко. Подправете го със сол на вкус и 1-2 с.л. зехтин.  Прибавете счукания или много наситно накълцан чесън и разбъркайте. Добавете отцедената краставица и отново разбъркайте.
   Преди сервиране полейте отгоре салатата с 1 с.л. зехтин.
   Сервирайте салатата добре охладена. Може да я украсите със стръкче мента или маслинка.


17 коментара:

  1. Обичам и двете салати :)
    В Бургас има едно много хубаво заведение с чудесно обслужване,
    с хубави съдове и прибори за сервиране.
    В него на "Дзадзики" капват няколко капки узо :)
    Прегръдки, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз много ги обичам, Дани!
      Като намина към Бургас, ще ми го покажеж ли това заведение, че звучи много обещаващо? :-)
      Прегръдки!

      Изтриване
    2. Лети, ще те заведа с удоволствие!
      Ти само ела :)
      Прегръдки!

      Изтриване
    3. Знам аз, че си другарче :-) Ще се радвам да се отвори път към Бургас, Дани! Ако стане, непременно ще се обадя да се видим :-)
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Лети, грабвам си по малко и от двете, много по мой вкус салатки! Сега да не излезе, че съм гъркиня... ;)
    Прегръдки, Лети, и усмихнато утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аааааа няма да излезе, то кой не ги еу заобичал тези салатки щом веднъж ги е опитал. Средиземноморската кухня си е магия ;-)
      Прегръдки и хубава вечер, миличка!

      Изтриване
  3. Обожавам точно тези две салати. Приятно посещение на местенцето ти, Лети.
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря гти, Габриела! На мен пък ми хареса, твоето виртуално кътче :-)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  4. И от двете по порция, моля! Шопска и Снежанка в гръцки вариант:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веднага се носи по една порция и от двете :-)
      Аз вкъщи си правя и нашенските варианти, и гръцките. Така не ни доскучава ;-)
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Обожавам салати! А тези са направо прекрасни! Нареждам се на опашката и аз, поне по 2 порциийки за мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи сме от една порода, защото и аз ги обожавам - салатите са ми любимото блюдо! Никакви сладкиши не могат да ме изкушат, щом наблизо има салата :-)
      Благодаря за хубавите думи!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Още един фен и на двете салати. Чудесни и много изкушаващи снимки си направила :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хе, хе май цяла дружина, все фенове сме :-) Следващия път - тройно количество и сбирам тайфата :-) :-)
      Благодаря ти, Дари!

      Изтриване
  7. В гръцката салата има и марули(мъжът ми е грък и е майстор готвач,а и аз работя в таверна).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Благодаря Ви за коментара. Повдигате интересен въпрос. Предполагам, че зависи от региона, оттам и разликата във вариантите. Вярно е, че съм виждала да приготвят гръцката салата и с прибавка на маруля, но по-рядко. Посещавала съм Гърция многократно и на повечето места съм я виждала и опитвала без тази прибавка. Баба ми си беше чиста гъркиня (Бог да я прости!), но и тя я приготвяше без марулята, от Гърция съм си купила и 3 готварски книги, различни издания (едната на гръцки, другата на английски, а третата на руски), но във всичките е публикуван варианта без. Предполагам, че той е просто по-разпространения вариант. Това не пречи, разбира се да се разнообразяваме и да си добавим, ако ни се хапва вариация на тази прекрасна салата.
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Abe mnogo ste otvoreni I dvete. Golemi gyrkini ste. xaxaxa

    ОтговорИзтриване