Тези дни се чудех какво да приготвя, което хем да става лесно и сравнително бързо, хем да има сезонните "зелени" витаминени съставки, хем да е нещо по-различно от традиционното. Така че купих малко спанак, малко пресен чесън и пресен лук, малко магданоз и копър, поогледах какво имам в наличност из хладилника и по шкафовете и ето какво се получи.
Ако ви харесва, опитайте! Може да импровизирате с количествата на зеленчуците, както допада на вашия вкус.
Фритата със спанак и ориз / Spinach Rice Frittata
Продукти:
за около 4 порции
около 300 гр. почистен от корените и стъблата и измит спанак,
3 стръка пресен чесън,
4-5 стръка пресен лук,
4-5 гъби (средна големина),
4 с.л. зехтин (или олио),
1 ч.ч. от 150 ml ориз (чашата да не е препълнена догоре, а горе долу един пръст под ръба),
4 яйца,
около 200 гр. рикота (или фина извара),
1 с.л. доматено пюре,
сол и черен пипер на вкус,
2 с.л. ситно нарязан копър,
2 с.л. ситно нарязан магданоз,
около 100 гр. моцарела за пици (или кашкавал)
Начин на приготвяне:
Трябва да използвате съд, в който може да се готви както на котлона, така и във фурната.
Почистете, измийте и нарежете пресния лук и чесън на ситно, а гъбите на осминки.
Загрейте зехтина, задушете за 2-3 минутки лука, чесъна и гъбите. Прибавете спанака, разбъркайте и гответе за кратко, колкото спанака да омекне, но да запази яркия си зелен цвят. Прибавете, почистения и измит ориз и 1½ -2 ч.ч. вода (мерете водата в същата 150 ml чаша в която сте измерили ориза). Подправете със сол и черен пипер на вкус и гответе на слаб огън докато ориза стане готов. Оттеглете от огъня.
В купа разбийте с вилица яйцата, прибавете доматеното пюре, около 4-5 с.л. вода, рикотата (или изварата), копъра и магданоза и разбъркайте. Изсипете яйчената смес върху оризовата и леко разбъркайте. Нарежете моцарелата (или кашкавала) на малки парчета и прибавете равномерно към сместа. Върнете на котлона и гответе на слаб към среден огън няколко минути, докато фритатата започне да се запича оттдолу и отстрани и сместа да се стяга.
После, поставете съда във предварително загрятата до 180-190 градуса фурна в горната й половина (може да използвате функцията грил или печене само на горен реотан) и запечете, докато фритатата отгоре стане цялата златиста.
Сервирайте ястието топло, нарязано на триъгълници със салата според сезона.
И аз си готвя зеленийки тези дни, страшно обичам. :) И твоето предложение е страхотно, Лети, хем вкусно, хем полезно. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубави почивни дни!
И ние така! Зажадняли сме за свежи и зелени ястия, след зимата време е, пък и ги обичаме много :-)
ИзтриванеБлагодаря ти, Гери!
Хубави почивни дни!
Фритатата е страхотна ! Аз имам лапад,който има малко по-кисел вкус от този на спанака и ще опитам по този начин, вместо само с ориз. Сигурна съм, че ще се получи :)) И да се похваля, че кифличките ми станаха страхотни :) С твоите напътствия и моя опит ( дето го имам някакъв с тестата ) резултатът беше много добър, а следващият ще е още по :)) Скоро ще споделя с линк към теб :) Благодаря Лети !
ОтговорИзтриванеКайти, много се радвам, че кифличките са се получили! Благодаря ти за доверието!
ИзтриванеНе виждам защо фритатата да не стане и с лапад, но не мога да споделя от опит, защото съм я правила само със спанак. Ако пробваш, моля те, кажи как е.
Поздрави и пожелание за чудесни почивни дни!
Чудесна е фритата, Лети!
ОтговорИзтриванеХубав ден от мен :)
Благодаря ти много, Дани!
ИзтриванеПрегръдки и успешен старт на новата седмица!
Много обичам зеленийки, да ги ям и да ги пия. Прилича ми малко на пролетния венец. Мисля да си го приготвя с лапад, че такова ми се намира в момента. Много вкусни снимки! Поздрави :)
ОтговорИзтриванеИ аз много ги обичам, Ани! За жалост, малчовците ми се мръщят. Не знам твоите принцеси как са със зелениите.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрави и хубава нова седмица!
Лети, прекрасно предложение! Опитвам се да наложа малко повече "зелено " хапване у дома, ама нещо не се "лепи" много тази идея! Може би ще пробвам това предложение, изглежда изкушаващо! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Люси! При нас идеята се "лепи" само за мен и половинката, децата категорично отказват а се присъединят, дори и за предложения, като това. Какво да се прави, надявам се като поотраснат вкуса им да се култивира :-)
ИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Отново чудесно предложение, Лети -
ОтговорИзтриванепролетно, колоритно, много ароматно и по мой вкус, а снимките и презентацията - страхотни!
Благодаря за чудесната идея, поздрави за теб, хубава и усмихната нова седмица!
Благодаря ти, Диди, много си мила! Радвам се, че предложението ти допада, дано да ти хареса, ако решиш да го приготвиш.
ИзтриванеСърдечен поздрав и прекрасна нова седмица!
Вкусно пролетно предложение с варианти за импровизация!
ОтговорИзтриванеСлънчева нова седмица!
Благодаря ти, Тили!
ИзтриванеВярно е, че позволява доста да се импровизира :-)
Поздрави и хубава пролетна седмица и на теб!
Ето това мога да го хапвам много,много пъти без да ми омръзне-ама много по мой вкус е,Летинка!Прекрасна рецепта и атрактивно-подканящи снимки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Роси! И на нас с половинката много ни допада заради многото зелении, а децата не щат дори да го опитат, точно заради тях :-))
ИзтриванеПоздрави!