Идеята ми хрумна, когато получих чудесен подарък от "Д-р Йоткер България". Малко преди Цветница, пристигна голям пакет пълен с продукти, някои познати, а други не съвсем. Много ме заинтересуваха цитрусовите корички - лимонови и портокалови, защото не винаги имам подръка био лимони или портокали, а пък ми трябват лимонови кори за доста неща. Ето защо, този продукт на Д-р Йоткер е чудесно решение точно за такива случаи.
Благодаря на "Д-р Йоткер" за вдъхновението, за чудесния жест и за прекрасните продукти, три от които вложих в този сладкиш:
Ягодов сладкиш / Strawberry Cake
180 гр. брашно,
1 ч.л. (с лек връх) бакпулвер,
щипка сол (1/3 ч.л. сол),
2 яйца среден размер,
120 гр. прясно мляко,
80 гр. разтопено масло,
1 ампула есенция ванилия,
1 равна ч.л. настъргана лимонова кора (пожелание)
180 гр. захар,
около 250 гр. ягоди
ще ви трябват още: пудра захар за поръсване на сладкиша отгоре и още ягоди за гарниране на
парчетата сладкиш в чиниите
Начин на приготвяне:
- Измийте ягодите и ги нарежете на половинки.
- Загрейте фурната до 180 градуса.
- Намаслете формата и покрийте дъното с хартия за печене. Аз използвах, за тази доза тесто, две кръгли форми с диаметър 18 см.
- Разбийте с вилица яйцата, прибавете прясното мляко, разтопеното (но не горещо) масло, ванилията и захарта. Аз смесих кафява и бяла захар, затова сладкиша има този карамелен цвят - кафявата захар му го придава. Ако използвате само бяла, сладкиша ще се получи с по-светъл цвят.
- Смесете брашното със солта и бакпулвера.
- Пресейте брашняната смес върху яйчената смес и разбъркайте внимателно с дървена лъжица, докато съставките се смесят. Не преразбивайте тестото, достатъчно е да разбърквате докато брашното се поеме.
- Изсипете получената смес в подготвената форма (формите). Подредете отгоре нарязаните ягоди. Печете в предварително загрятата до 180 градуса фурна, около 40 минути или докато дървено шишче забодено в средата излезе без полепнали трохи.
- Извадете от фурната, оставете 5-10 минути във формата, след което извадете и оставете да изстине върху решетка.
- След като изстине, наръсете сладкиша с пудра захар.
При сервиране в чинийките, гарнирайте с пресни ягоди.
Чудесни подаръци, Лети и много ароматен сладкиш!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и пожелания за светли, цветни,
усмихнати и ароматни Великденски празници!
Благодаря ти, мила Дани!
ИзтриванеПрегръдки и пожелание за светъл празник и благословен дом!
Много сочен изглежда, а и предполагам, че с ягоди е много ароматен. Чудесен сладкиш! Светли Великденски празници, мила Лети!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Йоли!
ИзтриванеСветъл Великден и прегръдки!
Много е хубав ! Сигурно ще стане и с други плодове ?
ОтговорИзтриване:)
Благодаря ти, Кайти!
ИзтриванеНе виждам дащо не и с други плодове - малини, кайсии и праскови ще са подходящи.
Лети, едно ароматно вълшебство си приготвила... Страхотен десерт, с удоволствие бих си опитала от него. :)
ОтговорИзтриванеСветли празници и хубав ден!
Много си мила, Гери!
ИзтриванеСветъл празник и хубаво и цветно да ти е в сърцето!
Вкусотия!
ОтговорИзтриванеПрекрасни празнични дни,Лети!
Благодаря ти, Миленка!
ИзтриванеПрекрасни и за теб! Светъл празник!
Прекрасен сладкиш, Лети,
ОтговорИзтриванесякаш усещам нежният му вкус и фин аромат...
Светли и благословени Великденски празници!
Благодаря ти от сърце, Диди!
ИзтриванеСветъл Великден и благословен дом!
Сладкишът изглежда дабре, но никъде не се казва къде и кога се слагат нарязаните ягоди...:)
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря за този коментар! Наистина съм пропуснала без да забележа в рецептата момента с добавянето на ягодите и сега благодарение на вас, открих пропуска и допълних рецептата.
ИзтриванеОще веднъж благодаря! :-)