четвъртък, 17 април 2014 г.

Ягодов сладкиш / Strawberry Cake


   Как да опиша сладкиша от днешната публикация? Няма да е трудно :-) Той е много лесен, много бърз и много вкусен. 
    Идеята ми хрумна, когато получих чудесен подарък от "Д-р Йоткер България". Малко преди Цветница, пристигна голям пакет пълен с продукти, някои познати, а други не съвсем. Много ме заинтересуваха цитрусовите корички - лимонови и портокалови, защото не винаги имам подръка био лимони или портокали, а пък ми трябват лимонови кори за доста неща. Ето защо, този продукт на Д-р Йоткер е чудесно решение точно за такива случаи.
   Благодаря на "Д-р Йоткер" за вдъхновението, за чудесния жест и за прекрасните продукти, три от които вложих в този сладкиш:


Ягодов сладкиш / Strawberry Cake

Продукти: 

180 гр. брашно,
1 ч.л. (с лек връх) бакпулвер,
щипка сол  (1/3 ч.л. сол),
2 яйца среден размер,
120 гр. прясно  мляко,
80 гр. разтопено масло,
1 ампула есенция ванилия,
1 равна ч.л. настъргана лимонова кора (пожелание)
180 гр. захар,
около 250 гр. ягоди

ще ви трябват още: пудра захар за поръсване на сладкиша отгоре и още ягоди за гарниране на парчетата сладкиш в чиниите


         Начин на приготвяне:
  • Измийте ягодите и ги нарежете на половинки.
  • Загрейте фурната до 180 градуса.
  • Намаслете формата и покрийте дъното с хартия за печене. Аз използвах, за тази доза тесто, две кръгли форми с диаметър 18 см.
  • Разбийте с вилица яйцата, прибавете прясното мляко, разтопеното (но не горещо) масло, ванилията и захарта. Аз смесих кафява и бяла захар, затова сладкиша има този карамелен цвят - кафявата захар му го придава. Ако използвате само бяла, сладкиша ще се получи с по-светъл цвят.
  • Смесете брашното със солта и бакпулвера.
  • Пресейте брашняната смес върху яйчената смес и разбъркайте внимателно с дървена лъжица, докато съставките се смесят. Не преразбивайте тестото, достатъчно е да разбърквате докато брашното се поеме.
  • Изсипете получената смес в подготвената форма (формите). Подредете отгоре нарязаните ягоди. Печете в предварително загрятата до 180 градуса фурна, около 40 минути или докато дървено шишче забодено в средата излезе без полепнали трохи.
  • Извадете от фурната, оставете 5-10 минути във формата, след което извадете и оставете да изстине върху решетка.
  • След като изстине, наръсете сладкиша с пудра захар.

         При сервиране в чинийките, гарнирайте с пресни ягоди.




14 коментара:

  1. Чудесни подаръци, Лети и много ароматен сладкиш!
    Сърдечни поздрави и пожелания за светли, цветни,
    усмихнати и ароматни Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Дани!
      Прегръдки и пожелание за светъл празник и благословен дом!

      Изтриване
  2. Много сочен изглежда, а и предполагам, че с ягоди е много ароматен. Чудесен сладкиш! Светли Великденски празници, мила Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йоли!
      Светъл Великден и прегръдки!

      Изтриване
  3. Много е хубав ! Сигурно ще стане и с други плодове ?
    :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кайти!
      Не виждам дащо не и с други плодове - малини, кайсии и праскови ще са подходящи.

      Изтриване
  4. Лети, едно ароматно вълшебство си приготвила... Страхотен десерт, с удоволствие бих си опитала от него. :)
    Светли празници и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си мила, Гери!
      Светъл празник и хубаво и цветно да ти е в сърцето!

      Изтриване
  5. Вкусотия!
    Прекрасни празнични дни,Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка!
      Прекрасни и за теб! Светъл празник!

      Изтриване
  6. Прекрасен сладкиш, Лети,
    сякаш усещам нежният му вкус и фин аромат...
    Светли и благословени Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Диди!
      Светъл Великден и благословен дом!

      Изтриване
  7. Сладкишът изглежда дабре, но никъде не се казва къде и кога се слагат нарязаните ягоди...:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви благодаря за този коментар! Наистина съм пропуснала без да забележа в рецептата момента с добавянето на ягодите и сега благодарение на вас, открих пропуска и допълних рецептата.
      Още веднъж благодаря! :-)

      Изтриване