Ако обичате броколи, като мен, това е една супа, която ще ви хареса - вкусна, здравословна и лесна за приготвяне.
Можете да направите и напълно постен вариант на рецептата, като я сервирате без сирене, а с крутони и използвате растителна, а не животинска сметана.
Крем супа от броколи и картофи / Broccoli Soup
Продукти:
около 300 гр. броколи,
около 300 гр. картофи,
1 морков,
1 скилидка чесън,
1 скилидка чесън,
4-5 стръка пресен лук (или бялата част на 1 праз, а може да заместите и с ½ глава лук),
1 с.л. зехтин (или олио),
1 с.л. зехтин (или олио),
черен пипер и сол на вкус,
около 60 ml течна готварска сметана (аз използвам животинска),
1 ч.л. брашно
за сервиране: натрошено бяло сирене
Начин на приготвяне:
Нарежете лука ( или праза) и скилидката чесън на дребно, а моркова и картофите на кубчета.
Загрейте в тенджера зехтина (или олиото) и задушете за 1-2 минути лука (праза), добавете чесъна и веднага след като си пусне аромата прибавете в тенджерата около 1 1/2 литър вода. Когато водата заври, пуснете измитото и накъсано на розички броколи, нарязаните морков и картофи. Посолете на вкус и варете до готовност на картофите.
Размийте в купичка брашното със сметаната, докато се получи гъста кашичка, добавете я към супата, разбъркайте, подправете с черен пипер на вкус и оставете да ври още 5-6 минути на слаб огън.
Оттеглете супата от огъня. Пасирайте я с пасатор докато не получите еднородна гладка консистенция.
Сервирайте я топла, отгоре поръсена с натрошено бяло саламурено сирене, придружена със салата според сезона и препечени филийки.
*** За постен вариант на рецептата - заменете, животинската готварска сметана с растителна, изключете сиренето при сервиране и го заместете с крутони.
Ех, че е хубава ...почти по същия начин я правя - със сметанката (ама заквасена и животинска) и сиренето. Поздрави Лети !
ОтговорИзтриванеКайти, и аз готвя с животинска (но течна готварска) за тази рецепта, ще трябва да пробвам твоя вариант със заквасена :-) Обаче за напълно постна рецепта, растителната също е опция.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрави и хубава пролетна седмица!
Много обичам такива супички, а тази е все с любими неща. Лети, чудно изглежда! :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден ти желая!
Радвам се, че ти харесва, Гери! И на мен са ми все любими съставките!
ИзтриванеПрегръдки!
Аз ще се въздържа от постната супица. Тази е великолепна, и през ум даже няма да ми мине да я разваля с маргаринена сметана.
ОтговорИзтриванеАми и аз харесвам оригиналния вариант, но нали са пости, може някои да иска без животински намеси :-)
ИзтриванеБлагодаря ти, Йоли!
Прегръдки!
За мен със сирене и крутони! Обожавам тази супа или по-точно всичките и разновидности.
ОтговорИзтриванеЛети, не съм те забравила, просто съм изтрещяла в момента;)
Няма страшно, Мъхче, аз също съм поизтрещяла, тъй че две сме ;-) Хич не се притеснявай когато си готова, тогава!
ИзтриванеСърдечни поздрави и по-леко да минава новата седмица!
Прекрасни пролетни предложения, Лети,
ОтговорИзтриванемного ми допадат и лещата, и супата, и кифличките...
Красиви, вкусни и изкушаващо апетитно представени.
Сърдечни поздрави, хубав и усмихнат ден!
Благодаря ти от сърце, Диди!
ИзтриванеПрегръдки и хубави пролетни дни!
Аз обичам броколи и тази супичка много ми допадна, записвам си рецептата и скоро в моята кухня ще бъде приготвена :) Благодаря за идеята!
ОтговорИзтриванеПриятни почивни дни ти пожелавам :)
Дани да ти хареса, Маги!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Хубав старт на новата седмица!
Лети, много ми харесва супата (правя подобна с карфиол), независимо постна или не. Чудесен цвят има. Определено ще пробвам постния вариант.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Привет, Тили! Благодаря ти!
ИзтриванеИ аз правя с карфиол, но по-рядко, защото малчовците не харесват миризмата на сварения карфиол и отказват да ядат супичката :-)
Поздарви и хубава нова седмица!
Това не е постно
ОтговорИзтриванеНе четете внимателно рецептата. Вижте обясненията за приготовление - даден е вариант, който не е постен и вариант, който е постен. Има указания кои продукти да се изключат и с какво да се заместят, за да се получи постна вариация на супата.
Изтриване