Обичате ли меденки? Ако отговора е "да", представете си вкуса и аромата на меденка, но скрити не в традиционната форма, а в кейков блат и то обилно полят с шоколад. Ето такъв вкус има този сладкиш.
Всъщност, този кейк е кръстен на традиционните немски меденки "Лебкухен" (Lebkuchen). Може би най-известни са Нюрнбергските лебкухен (Nürnberg Lebkuchen). Тези вкусни бисквитки могат да бъдат доста големи, достигат до 11,5 см. в диаметър, ако са кръгли, а има и в правоъгълна форма. Характерно за лебкухен е, че се поставят върху специфични тънки вафлени подложки (кори), наричани Oblate. Има различни видове такива меденки - от по-пикатни до шоколадови. Съставките обикновено включват мед, подправки, като: анасон, карамфил, джинджифил, кардамон, бахар и захаросани плодове или ядки (бадеми, лешници, или орехи). Вярвам, че това описание е достатъчно да ви подскаже колко са вкусни, а тъй като съм имала късмета да опитам оригинални нюрнбергски лебкухен, мога да ви уверя в това от първа ръка. Техният прекрасен вкус е причината, доста да се зарадвам, когато открих, че има рецепти и за лебкухен кейк, а не само за биквитките. Отдавна се канех да го приготвя, обаче това си е според мен зимна рецепта и изчаках подходящия сезон. Ето го и резултата - кейк с вкус и аромат на карамфил, джинджифил и канела, в компанията на шоколад, ядки и със сладко от портокалови корички за аромат, по-богат вкус и разкош :-)
Първоизточник на рецептата, от която се водех е ето този блог - "Lemonpi"
Всъщност, този кейк е кръстен на традиционните немски меденки "Лебкухен" (Lebkuchen). Може би най-известни са Нюрнбергските лебкухен (Nürnberg Lebkuchen). Тези вкусни бисквитки могат да бъдат доста големи, достигат до 11,5 см. в диаметър, ако са кръгли, а има и в правоъгълна форма. Характерно за лебкухен е, че се поставят върху специфични тънки вафлени подложки (кори), наричани Oblate. Има различни видове такива меденки - от по-пикатни до шоколадови. Съставките обикновено включват мед, подправки, като: анасон, карамфил, джинджифил, кардамон, бахар и захаросани плодове или ядки (бадеми, лешници, или орехи). Вярвам, че това описание е достатъчно да ви подскаже колко са вкусни, а тъй като съм имала късмета да опитам оригинални нюрнбергски лебкухен, мога да ви уверя в това от първа ръка. Техният прекрасен вкус е причината, доста да се зарадвам, когато открих, че има рецепти и за лебкухен кейк, а не само за биквитките. Отдавна се канех да го приготвя, обаче това си е според мен зимна рецепта и изчаках подходящия сезон. Ето го и резултата - кейк с вкус и аромат на карамфил, джинджифил и канела, в компанията на шоколад, ядки и със сладко от портокалови корички за аромат, по-богат вкус и разкош :-)
Първоизточник на рецептата, от която се водех е ето този блог - "Lemonpi"
Лебкухен кейк с шоколадова глазура / Lebkuchen Cake
Продукти:
155 g брашно,
40 g лешници,
40 g бадеми,
1 ч.л.(чаена лъжичка) бакпулвер,
1/4 ч.л. сода за хляб,
1/4 ч.л. сол,
3 равни супени лъжици какао,
1 1/4 ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил,
1/4 ч.л. счукан на прах карамфил,
1/4 ч.л. индийско орехче,
1/4 ч.л. кардамон,
170 g масло на стайна температура,
150 g кафява захар
2 яйца, на стайна температура,
3 супени лъжици мед,
1 супена лъжица коняк или бренди,
3 с.л. сладко от портокалови кори (или може да използвате кандирани лимонови и портокалови кори)
За глазурата:
200 ml течна неподсладена готварска сметана,
20 гр. масло,
2 с.л. какао,
100 гр. натурален шоколад със съдържание на какао над 60 %
Украсата (ако изобщо решите да има такава): захарни или шоколадови фигурки. Аз използвах едно от новите предложения на Dr. Oetker за украса на сладкиши и торти - захарни сърца.
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180°C .
Намажете с олио дъното и стените на 20 см. кръгла тортена форма и застелете дъното с хартия за печене.
Счукайте на ситно лешниците и бадемите. Сложете ги в купа, прибавете пресятото брашно, бакпулвера, содата, солта и подправките.
Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно, като след всяко, разбивате с миксера, докато се поеме от сместа. Добавете меда, сладкото от портокалови корички (или нарязаните на ситно кандирани портокалови и лимонови кори) и разбъркайте. накрая прибавете брендито (или коняка).
Прибавете постепенно, като разбърквате с дървена лъжица, маслената смес към брашняната. Не преразбивайте тестото, просто бъркайте с лъжицата докато брашното поеме маслената смес. Получава се много гъсто кейково тесто. Изсипете го в подготвената форма, загладете отгоре и пъхнете в предварително загрятата до 180 градуса фурна. Печете, докато дървено шишче забодено в кейка излезе чисто без полепнали трохи. В оригиналната рецепта, времето за печене беше дадено като 28 минути, но при мен не се оказа вярно и отне близо 50 минути.
След като се изпече, оставете кейка 10 минути във формата, после с помоща на остър нож помогнете на кейка да се отдели от стените на формата, там където е залепнал, извадете го и го оставете върху метална решетка да изстине напълно.
За глазурата: Загрейте сметаната на слаб котлон, като тя трябва да стане гореща, но да не завира и отстранете от огъня. Прибавете начупения на парченца шоколад, маслото и какаото, предварително разтворено до гъста каша в няколко супени лъжици вода. Бъркайте непрекъснато докато не получите гладка хомогенна смес. Оставете малко да изстине. Когато глазурата не е вече гореща, но още е в течно състояние, излейте върху тортата. Оставете да стегне.
** Източник на рецептата - "Lemonpi"
Впечатляващата ти нова серия снимки се обогатява с това неустоимо предложение, Лети -
ОтговорИзтриванезвучи и изглежда вълшебно... Благодаря за удоволствието и чудесната рецепта,
сърдечни поздрави и хубав ден!
Много ти благодаря, Диди!
ИзтриванеАз пък малко се притеснявах как стават снимките, защото откакто смених жилището и съответно местенцето за снимане, все си мисля, че не са толкова добри като преди,
Поздрави сърдечни и хубави зимни дни, Диди!
Лети, аз също като теб съм имала удоволствието да опитам оригиналните Нюрнбергски меденки (ммм, вкусът им не се забравя лесно).:-)) Убедена съм, че твоята торта е не по-малко вкусна, толкова много, че ми се иска да си придърпам мъничко към кафето, което пия в момента. Перфектно направена, изкусителни снимки, поздравления, Лети!
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен и слънчева седмица!:-))
Страшен фен съм на Нюрнбергските меденки, Мони, особено на шоколадовите варианти! Вярно е, че вкусът не се забравя лесно!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдки!
Ах, Летииии....каква красота. Това е сладкиш, който със сигурност ще опитам! И макар да изглежда дълъг списъкът с продуктите, това са предимно подправките, което правят кейка доста икономичен. Сърдечни поздрави и адмирации!
ОтговорИзтриванеЛюси, много се надявам да ти хареса!
ИзтриванеБлагодаря ти от сърце!
Поздрави и пожелание за цветни моменти в студените зимни дни!
Лети, честно да ти кажа, не бих отказала парченце от това блаженство през който и да е сезон... :)
ОтговорИзтриванеНо си права, изключително подхожда на зимата. прекрасен е, чудесно поднесен и представен!
Да ти е сладко и шоколадово, усмихнат ден от мен! :)
Благодаря ти много, Гери!
ИзтриванеПрегръдки и хубаво настроение в зимния ден!
Лети, този сладкиш мога да го ям и зима и лято. Страхотен е и си записвам за проба. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Таня! Надявам се да ти хареса, когато решиш да го приготвиш.
ИзтриванеСърдечен поздрав и много топли усмивки в зимния студ!
О, много обичам лебкухен. Дори си имам една много сполучлива рецепта за тях, но не бях попадала на кейк. Твоят наистина грее през екрана, а ароматът му достига и до мен. Чудесен е! И идеята е страхотна, много ми допада и ще се възползвам от нея, Лети! Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
И аз не знаех, че има лебкухен кей, докато не открих рецептата. Затова й се зарадвах толкова, че съм почитател на меденките :-) Дано ти хареса, Ирма, когато решиш да го приготвиш!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрави сърдечни!
Много,много по мой вкус е този сладкиш,Лети!
ОтговорИзтриванеКакто винаги отлична рецепта-сочен,ароматен,наслада с всяка хапка е този кейк,поздравления!
Хубава сряда!
Роси, радвам се, че ти харесва, мила!
ИзтриванеПрегръдки и усмивки от мен!
Лети, разкошен кейк! С богат вкус и аромат! Със семпла украса - повече не е необходима!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Тили, благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеПожелание за цветно настроение в студените зимни дни!
Сърдечни поздрави!
Ах, колко ароматно, изкушаващо и с шоколадова глазура! И аз си купих такива сърчица, да видим какво ще украся с тях :)
ОтговорИзтриване