вторник, 18 февруари 2014 г.

Детска торта за 1 годинка / 1st Birthday Cake



  Вече съм споменавала колко много се възхищавам на хората, които творят прекрасни фонданови торти. Откакто се пробвах да направя такава торта за първи път, възхищението ми към тези майстори многократно нарастна. Това изобщо не е проста работа. Да направите тортата е най-лесното, покриването и украсата после е истинското майсторство! Изисква се невероятно търпение, умения за моделиране, прецизност и много естетическо чувство.
  Всичко това е причина, макар и отвреме навреме да правя отделни орнаменти за украса на десерти, много  рядко да се опитвам да правя торти изцяло с фонданово покритие и фонданова украса - нямам достатъчно търпение, време и прецизност за тази работа. Това е едва втория ми опит. Предния път се бях зарекла да не повтарям повече, но се реших да пробвам отново, защото много обичам едно малко човече, което ставаше на 1 годинка и неговата майка - моя любима и единствена сестра :-)
   Използвах идея ето оттук - Birthday cake ideas (4-тата торта отгоре надолу) и в крайна сметка получих това творение, което виждате - снимано върху подложката на кутията за транспортиране и готово да се отправи към момченцето, за което е предназначено. Вкусът е семпъл и пригоден за малкия рожденник - пандишпанови блатове и маскарпонен крем с парченца праскови.
  Както е видно, доста хляб има да изям още, докато придобия поне прилични умения за декорация на такива торти, ако изобщо ми се появят амбиция и влечение в тази посока :-) 


Детска торта за 1 годинка / 1st Birthday Cake

Продукти:

за блатовете:
4 яйца (средна големина),
1 ампула ванилова есенция,
120 гр. захар,
120 гр. брашно,
1½ ч.л. бакпулвер

за крема:
500 гр. маскарпоне,
200 ml течна неподсладена готварска сметана (животинска),
пудра захар на вкус,
1 ч.ч. белени праскови от компот, нарязани на малки кубчета,
1 ампула ванилова есенция,
1 пакетче (10 гр.) желатин + 80 мл. студена вода

за маслен крем под фондана:
200 гр. масло,
2 ч.ч. пресята пудра захар,
2 с.л. прясно мляко

за покриване на тортата:
бял фондан, около 500 гр.,
за украса - червен, тъмносин и светлосин фондан



  За да направите блатовете, първо подгответе тортената форма (диаметър 26 см.), като я намаслите добре и покриете дъното с хартия за печене.
  Загрейте фурната до 180 градуса.
  Разбийте с миксер яйцата със захарта и ваниловата есенция до гъст крем.
  Смесете в купа пресятото брашно и бакпулвера.
 Смесете двете смеси, като постепенно прибавяте брашняната към яйчната и внимателно бъркате с дървена лъжица.
  Изсипете сместа в две тортената форма и заравнете. 
  Печете в предварително загрятата до 180 градуса фурна, докато блата се надигне добре, видимо е добре запечен отгоре и дървен шиш забоден в средата излиза без полепнали трохи. През първата половина на печенето, докато тестото се надига, не отваряйте вратичката на фурната. Приблизителното време на печене е около 25-30 минути, но все пак зависи от фурната. След като извадите от фурната, оставете за 5 минути във формата. После, обърнете върху хартия за печене и оставете блата върху решетка да изстине напълно. 
  След като блата е изстинал напълно, разрежете внимателно хоризонтално на две, за да получите 2 тортени платки.
  За да направите крема, разбийте с миксер маскарпонето, като добавите пудра захар на вкус и ванилията, докато се получи еднороден гъст крем, това става много бързо.
  В отделна купа разбийте сметаната на гъст пухкав крем.
  Прибавете сметаната към маскарпонето, като я добавяте на 2 или три пъти и след всеки, разбърквате сместа ръчно и внимателно, колкото сметаната да се поеме от маскарпонето. 
  Залейте 1 пакетче (10 гр.) желатин с 80 ml вода. След като набъбне, го сложете на водна баня на слаб котлон при непрекъснато бъркане, докато се разтвори (не трябва да завира, защото няма да може желира).
  След като желатина се разтвори, го оставете леко да се охлади (трябва да е топъл, но не горещ) и го прибавете при маскарпонето. Разбъркайте сместа. Прибавете белените праскови от компот,  които предварително сте нарязали на малки кубчета, отново разбъркайте и приберете в хладилника.

  За да сглобите тортата, поставете в тортена чиния първия блат (1-та тортена платка), стегнете го в тортен ринг (или може да използвате пръстена от сглобяемата тортена форма). Изсипете върху блата маскарпонения крем и заравнете добре. Сложете отгоре втория блат  и приберете в хладилника, за да стегне крема.
  Когато крема стегне добре, с помоща на тънък нож, много внимателно помогнете за отделянето на тортата от стените на формата. После, разкопчайте тортения ринг и го отстранете внимателно.
  В купа разбийте с миксер маслото, постепенно прибавете пудрата захар и разбивайте докато получите пухкав крем. Добавете прясното мляко и бъркайте до получаването на гладка смес. С този маслен крем намажете тортата отстрани и отгоре, заравнете и загладете много добре. Целта е - когато се сложи фондановото покритие, отдолу да няма неравности и то да прилепне добре.
Оставете тортата в хладилник за известно време, за да стегне масления крем.
  Покриване на тортата и украса: Поръсете плота с пудра захар, разточете фондана, докато получите по-голямо платно (т.нар."чаршаф") от размера на тортата. Покрийте с него тортата, притиснете леко, за да излезе въздуха, загладете повърхността като започвате отвътре навън. Загладете и стените. Изрежете отстрани излишния фондан. Тортата е готова за украсяване. 
  Мечето изработих от предния ден. Така че само го закрепих върху тортата. От цветните фондани - разточих и изрязах фигурки. С помоща на сладкарска четка, съвсем леко навлажних от едната страна с вода и залепих фигурките върху тортата.

 А ето това беше и предходния ми (първи) опит за торта с покритие и украса от фондан - Торта "Замък":

  

16 коментара:

  1. Лети, Честита първа годинка на малкото момиченце! Тортата е прекрасна на първо място, защото е правена с любов и всеотдайност, а после и защото толкова сладичко е меченцето! Не най-лесното нещо да направиш красива фонданова торта, но с работата нарастват и уменията, и удовлетворението :)
    Хубав весел празник на малката рожденничка и всички около нея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенка, момченце е - племенник ми е детенцето. Моите дечица са на 7г. и на 5 г. вече и тортичката не е за никой от тях :-)
      Благодаря ти за хубавите пожелания, както и за милите и окуражаващи думи относно моите опити във фондановите украси!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  2. И аз се възхищавам на тортоправещите като теб, само дето няма да се пробвам скоро в това. Стига ми да ги гледам красиви, вкусни торти тук - там и да им кажа, че тортите им са чудесни :))
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз плахо пробвам, но мноооого рядко! Както споменах по-горе - нямам достатъчно време и търпение за тази работа :-) Но кой знае, няма да се заричам, че току виж нещата се стекли иначе :-) Иначе възхищение много съм събрала и с удоволствие разглеждам блоговете и сайтовете на дамите вещи в това изкуство. Най-любими са ми Димитрана (Тайната на нашата вечеря), Буболинката и Леля Ог :-)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  3. Лети, радвам се, че си сътворила толкова хубаво покритие!
    Красиво, не толкова тежко и претрупано и много хубав мечок!
    Да е жив и здрав малкия сладур!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Дани!
      Целта ми беше именно да не е претрупано и се радвам, че наистина се е получило погледнато отстрани. Аз малко позагубих обективност за собственото си творение, та не бях много сигурна дали съм сполучила с идеята.
      Мисля, че и малкия рожденник си я хареса :-)
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Лети, чудна е! Вплела си цялата си обич в нея, да ви е жив и здрав рожденикът и да расте много щастлив! :)
    Всичко най-добро и да оздравявате вкъщи. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Гери!
      Сърдечен поздрав и прегръдки!

      Изтриване
  5. Поздравления, Лети! За труда и майсторството! Великолепна е тортата!
    А на малкия рожденик - здраве и много щастие!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили, за хубавите думи и пожелания!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Честит рожден ден на племенника ти,Лети!
    Тортата като състав звучи божествено вкусно,а и е много сполучлива като декорация,много ми допада мечо и комбинацията от цветове!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасна торта, за прекрасен повод, Лети,
    здраве, безгрижно детство и много усмивки за малкото ви човече,
    поздравления и много комплименти за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за чудесните пожелания, Диди, дано всичките се сбъднат!
      Благодаря ти!
      Поздрави и пожелания за хубави дни!

      Изтриване
  8. Не е лесна работа да правиш торта, първо-много е трудоемко, второ-трябва да се изяде.А пък най-лошото е да не излезе сполучлива и още по-лошо е че пак трябва да се изяде. Аз затова и не се хващам.
    Браво за куража да се занимаваш с такива неща. Да ви е жив и здрав малкият ви бебчо! Щом те сърбят ръцете и има кой да яде тортите няма страшно ще ставаш все по-добра :) Мечето се получило много добнре, тортата е добре загладена, е останалите неща искат усъвършенстване. Важното на вкус да е добре. Да запитам...не прочетох никъде за сироп, не сиропираш ло блатовете?
    Ще намина оново за отговора
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Жани!
      В случая блатовете не са сиропирани. Когато слагам крема, той още не е стегнал, но тортения ринг го държи да не се разлива, докато крема стегне, вече блатовете са поели и изобщо не стават сухи. Освен това, винаги правя тортата от предния ден и оставям цяла нощ в хладилника, така блатовете си поемат още. При тортите, които ще се покриват с фондан, много силно сиропирани блатове не се препоръчват (доста четох по темата). На вкус тортичката беше чудна, там оплаквания нямам, на вид имам още да я докарвам, но си признавам, че не съм опитна с фондана едва 2-ра такава тортичка ми е, пък и май засега нямам големи амбиции, точно в тази насока, по причините, които изброявам по-горе :-)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване