Зимна доматена супа / Winter Tomato Soup
Продукти:
1 литър консервиран доматен сок,
200-300 мл. вода,
4-5 с.л. зехтин за готвене (или олио),
1/2 глава лук,
бялата и светлозелена част на 1 праз ( ако не обичате праз, може да замените с връзка пресен лук),
2 скилидки чесън,
1/2 глава целина,
сол и черен пипер на вкус,
2 с.л. брашно,
5-6 стръка магданоз
Нарежете праза (или зеления лук) и 1/2 глава лук на ситно. Нарежете половин глава целина на малки кубчета. Нарежете чесъна на по-едро.
Загрейте зехтина (олиото) на котлона, сотирайте праза, лука и целината за 1-2 минути. Прибавете чесъна и след половин минута залейте с доматения сок. Прибавете солта и черния пипер. Гответе около 10- 15 минути или докато кубчетата целина омекнат и се сварят.
В купичка сложете брашното, с бъркане прибавете малко от водата, докато получите гъста кашичка. Прибавете кашичката към супата, добавете и останалата вода. Оставете да поври още 5-10 минути.
Отдръпнете от огъня. Поръсете със ситно нарязания магданоз.
Сервирайте супата гореща.
Много добра :) харесвам съчетанието домати и праз :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Зори! И аз много го харесвам :-)
ИзтриванеПоздрави!
Лети, чудесни, вкусни снимки! Обичам доматени ястия и супи!
ОтговорИзтриванеИ аз много ги харесвам, Бети!
ИзтриванеБлагодаря ти за хубавите думи!
Сърдечни поздрави!
Много елегантно поднасяне, Лети! Вкусно изглеждаща супичка и красиви снимки! Прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате! Радвам се, че ти допада!
ИзтриванеПоздрави сърдечни!
Представям си колко е апетитно и романтично да хапваш топла доматена супичка, а вън да сипе сняг и да вее....Страхотно!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Точно така си е, Жани! Благодаря ти и за двата коментара и извинения за късния отговор - виж по-долу отговора ми на втория коментар за подробности!
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Харесва ми . Много я обичам и я правя тази супа - и държа на целината ЗАДЪЛЖИТЕЛНО :)
ОтговорИзтриванеОпределено без целина няма да е същото и аз държа на нея, заради прекрасния аромат, който придава.
ИзтриванеБлагодаря за коментара!
Сърдечни поздрави!
Ох,как обичам доматена супа!Много,много вкусно и прекрасни снимки,Лети!Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Роси!
ИзтриванеИ ние много обичаме, обаче само с половинката, децата не искат да ядат :-)
Поздрави сърдечни!
Кооолко вкусно изглежда, лети! :) Чудесно!
ОтговорИзтриванеПравя си почти същото, но в студен вариан, и определено твоето предложение ще ми хареса повече. Някак не възприемам много радушно суден доматен сок, та топлинката от теб е чудна. ;)
Да ви е сладко с тази зимна суичка! Прегръдки от мен. :)
Благодаря ти, Гери!
ИзтриванеНие и в студен вариант ядем доматена супа и то в различни вариации - със зелен лук или пък с праз, обаче в студеното време ми се стори по-добра идеята за топла доматена супичка :-)
Прегръдки!
Пак наминах в блога ти... ама къде ми е коментара за супичката? Явно нещо се прецакало с браузера...както и да е...
ОтговорИзтриванеКазах, че е страхотно романтично в зимната виелица да се хапва такава супичка, а вън да се сипе сняг...(нали тогава беше се развалило времето)
Като прочетох в блога ми, че си правила и ти колекция от рецепти с банани ме впечатли...е да вече от тогава 2-3 пъти вече съм правила бананов кекс. Започвам и аз да събирам рецепти с банани, хе-хе..
Слънчев утрешен ден!
Привет, Жани! Благодаря ти и за хубавите думи и за двата коментара - те и двата са си тук и са чакали да ги пусна. Всички вкъщи обаче (аз, половинката и двете деца) сме болни, лежим, пием лекарства и честно казано се чувстваме отвратително. Чак сега събрах сили да се добера до компютъра и блога.
ИзтриванеЗа супичката, наистина е романтично в студа да си хапва човек - какво по-хубаво вън да е снежно, а вътре топличко, приятно и вкусно :-)
За банановите рецепти - вкъщи освен няколко версии на бананов кейк, се харесва много и обърнатия кейк с банани, то обърнатия кейк е вкусен с почти всякакви плодове, всъщност.
Сърдечни поздрави и хубави цветни дни!