понеделник, 28 януари 2013 г.

Телешко по бургундски / Bœuf bourguignon


     Телешко по бургундски (Bœuf bourguignon) е рецепта, която е абсолютна класика. Няма да коментирам достойнствата на френската кухня, те са много добре известни, а това е едно от нейните великолепни творения :)
     Ако нямате достатъчно време и ви трябва бързо ястие, не посягайте към тази рецепта. Тя отнема време, но резултата определено си заслужава.
    Има различни версии на телешкото по бургундски - със и без малки лукчета, бавно готвене на фурна или бавно къкрене на котлона, разлики във времето за прибавяне на някои от зеленчуците в процеса на готвене и т.н. Аз се спрях на този вариант, надявам се да ви хареса, така, както хареса и на мен :)

Телешко по бургундски / Bœuf bourguignon

за около 6 порции

Продукти:

1 кг. телешко (говеждо) месо, без ципи, жили и кости, нарязано на хапки,
180 гр. бекон,
2 големи глави лук,
3 големи моркова,
500 гр. гъби,
1 бутилка качествено червено вино (опитайте с Пино Ноар или Каберне, например ),
1 букет гарни (обичайно, включва стрък мащерка, няколко стръка магданоз и 1-2 дафинови листа, вързани с кухненски конец *) или може да използвате  ч.л. стрити сухи подправки -комбинация от мащерка и розмарин, както и един цял дафинов лист (аз се спрях на втория вариант),
2 скилидки чесън,
1 с.л. доматен концентрат,
3 с.л. зехтин,
2 с.л. чисто масло,
сол и чернв пипер на вкус,

1 с.л. брашно (опция) - за сгъстяване на ястието, ако е необходимо

     Обелете и нарежете морковите на колелца.
     Обелете и нарежете лука на ситно.
     Нарежете бекона на кубчета.
     Загрейте в тиган 2 с.л.зехтин. Прибавете нарязаните моркови и сотирайте, докато поомекнат леко. после извадете морковите от тигана и ги оставете настрани.
     В същата мазнина запържете нарязания бекон за 3-4 минути, после прибавете към него и нарязания лук. Гответе, разбърквайки още 5-6 минути.
     В достатъчно голяма, като за яхния тенджера, загрейте 1 с.л. зехтин и запържете хапките телешко месо, като го обръщате леко от всички страни.
     Когато месото се "запечата" в резултат на запържването, добавете лука и бекона от тигана, заедно с мазнината, която е останала. Прибавете двете обелени и смачкани с плоската част на ножа, скилидки чесън, подправките (вързания с конец букет гарни или сухите подправки), подправете със сол и черен пипер на вкус и накрая залейте с виното от бутилката. Намалете огъня и оставете да къкри на слаб огън около 2 часа.
     Междувременно, почистете гъбите. Нарежете ги на не много тънки филийки. Загрейте маслото, прибавете гъбите и гответе, докато омекнат (по същия начин, както, когато правите гъби в масло).
     След като месото е къкрило около два часа, прибавете към него гъбите, сготвени в маслото, сотираните моркови и доматения концентрат. Оставете да къкри на огъня, докато месото стане крехко. Ако сте използвали букет гарни, извадете го ог яхнията, ако сте използвали варианта със сухите подправки, извадете само дафиновия лист.
    След като месото е готово, ако ястието е по-воднисто, може да сгъстите соса, като сложите 1с.л. брашно в купичка и прибавите от соса на яхнията, докато получите гъста кашичка. После прибавете кашичката към ястието и разбъркайте. Оставете на котлона още минута-две.
    Ястието се поднася поръсено със ситно нарязан магданоз и ако желаете с гарнитура от задушени картофи. На мен лично ми идва малко тежичко с картофите, така че си го консумирам и без тях.

      *   Състава на букет гарни може да варира в зависимост от ястието, което приготвяте и може да включва освен гореизброеното и още градински чай, розмарин, риган, босилек и т.н. Освен да се вържат с кухненски конец, друг вариант е, билките да се сложат във вързопче от тензух или цедка (не обаче пластмасова), а в миналото - билките са били завивани, като пакетче, в праз (празът се цепва по дъжина и се взима 1 от слоевете, в който се загръщат подправките и се вързват в края, за да не се отвори пакетчето пак с "връвчици" от праз).
 
      **  Рецептата е адаптирана от  Easy french food


понеделник, 21 януари 2013 г.

Бобена салата със сметана / Bean salad with sour cream


     Това е една изключително простичка и лесна рецепта, но много, много вкусна.
     Първоначално, комбинацията от боб и заквасена сметана може да създаде у вас известни опасения, защото не е много конвенционална, но ви уверявам, че си заслужава да опитате тази зимна салатка.
     Може да я използвате за стартер или пък, като гарнитура към някое ястие, а защо не и за бърза и лесна вечеря.
     Надявам се да ви хареса :)


Бобена салата със сметана / Bean salad with sour cream

   Продукти:

около 500 гр. сварен и отцеден от водата зрял боб (може да използвате и от консерва),
около 150 гр. заквасена сметана,
 2 с.л. майонеза,
2-3 стръка пресен лук (или вместо него - 1/2 глава лук ),
щипка черен пипер,
сол на вкус
За украса : няколко чери доматки и листенца магданоз

     Сложете сварения и добре отцеден от водата боб в купа (ако ще използвате боб от консерва, първо го сложете в цедка, изплакнете го с вода, отцедете го добре и тогава го сложете в купата).
     Нарежете на ситно лука, прибавете го към боба и разбъркайте.
     В друга, по-малка купа смесете заквасената сметана, майонезата, черния пипер и сол на вкус. Разбъркайте много добре, докато не се получи еднородна консистенция.
     Прибавете така приготвената заливка към боба и разбъркайте добре. 
     Приберете в хладилника, за да се охлади.
     Сервирайте салатата добре охладена, аранжирана в салатиера или на индивидуални порции, украсена с чери доматките и листенца магданоз. Ако желаете може да застелите салатиерата или купичките с листа зелена салата и върху тях да аранжирате бобената салатка.

**  Рецептата е адаптирана от книжката "Салати - лесни и чудесни" на Маргарет Фултън и Сюзан Гибс, издателство "Гема", С.,1996 г.

   




петък, 18 януари 2013 г.

Телешки рулца със соев сос "Kikkoman" / Veal Rolls

 
 С днешната рецепта, участвам в блог-предизвикателството на Kikkoman. В любезната покана за участие, която получих се уточняваше, че мога да избера, който и да е от продуктите на Kikkoman за моето ястие. Въпреки, че много от предложените сосове предизвикаха любопитството ми, избрах любимия си соев сос, който честичко използвам вкъщи, най-често в маринати за месо. Този път, обаче направих с него нещо по-различно.
   Рецептата, която ви предлагам, може да се приготви както с крехко телешко месо, така и със свинско.
   Може да поднесете рулцата, като топло предястие или заедно с някаква свежа гарнитура - като обяд или вечеря.



Телешки рулца със соев сос / Veal Rolls 

за 4 порции

около 400-500 гр. крехко телешко месо (например крехко филе),
около 100-150 гр. прошуто (или бекон), нарязано на много тънки слайсове,
около 100-150 гр. моцарела, нарязана на резенчета,
20 гр. масло,
3 с.л. зехтин за готвене (или олио),
2 големи моркова,
2 скилидки чесън,
3 с.л. естествено приготвен соев сос "Kikkoman",
50 ml червено вино,
черен пипер и сол на вкус,
1 с.л. каперси,
40 гр. хлебни трохи
няколко стръка магданоз

    Телешкото месо трябва да е крeхко и без ципи, жили или кости. Нарежете го на много тънки резени (може да помолите да направят това за вас още в месарницата) или ако са по-дебели сложете върху резена парче найлоново фолио и използвайте чук за месо за да постигнете дебелина 3-4 мм. 
   Почистете и измийте морковите. Единия, нарежете на тънки жулиени (пръчици), а другия на кубчета.
  Върху всеки резен месо, сложете тънък резен прошуто (или бекон), върху него, резен моцарела, а върху моцарелата 3-4 морковени  жулиени. 



      Поръсете с малко черен пипер и завийте на стегнато рулце, което прикрепете с клечка за зъби. Рулцето изглежда ето така:



    Когато подготвите всички рулца по описания начин, загрейте в дълбок тиган маслото и зехтина.  Сложете в тигана рулцата и ги запържете до златисто кафяво, за около 5 минути.
   Прибавете в тигана двете обелени и смачкани с плоската част на ножа, скилидки чесън. 
   Прибавете соевия сос, а след него и виното. Дръжте на котлона докато течноста в тигана се редуцира наполовина.
   Извадете чесъна от тигана, после прибавете моркова, нарязан на кубчета и разбъркайте.
   Подправете със сол и черен пипер на вкус, но внимавайте със солта, защото соевия сос е солен.
   След като морковите леко поомекнат, но все още са хрупкави, а ястието е останало почти само на мазнина, прибавете каперсите и хлебните трохи и разбъркайте. Оставете на котлона още минута-две и оттеглете от огъня.
   Поръсете ястието със ситно нарязан магданоз.
   Сервирайте веднага.


   



сряда, 9 януари 2013 г.

Пилешки дреболийки на тиган



     Много хора не харесват и не консумират субпродукти. Ако сте от тях, тази рецепта не е за вас. Но ако сте от хората, които си похапват, моето предложение може да ви хареса :)    
     Поднесете със салата според сезона и с чаша вино или бира и ще имате чудесен обяд или вечеря.

Пилешки дреболийки на тиган

Продукти:

около 300 гр. пилешки дробчета,
около 300 гр. пилешки сърца,
20 гр. масло,
1 с.л. олио (или зехтин за готвене)
2 глави лук,
1 праз (само бялата и много светлозелената част),
5-6 гъби,
1 к.ч. (60 ml) доматен сок,
1/2 к.ч. бяло вино,
около 1/2 к.ч. течна неподсладена готварска сметана,
щипка чубрица,
щипка риган,
щипка мащерка,
черен пипер и сол на вкус

магданоз за поръсване


Начин на приготвяне:

Почистете и нарежете на осминки лука, а праза на парчета около 1 см.
Загрейте маслото и олиото в дълбок тиган с незалепващо покритие. Прибавете пилешките сърца и дробчета и ги позапържете.
Прибавете лука и праза и гответе около 5-6 минути или докато лука поомекне.
Прибавете чубрицата, ригана, мащерката и разбъркайте. После добавете виното, а след 3-4 минути доматения сос и нарязаните на едро гъби.
Подправете със сол и черен пипер на вкус и оставете да къкри до готовност на дреболийките, като отвреме навреме разбърквате леко.  
Когато прецените, че дреболиите са готови, прибавете сметаната, разбъркайте  и дръжте на огъня още 1-2 минути.
Оттеглете от котлона и поръсете ястието със ситно нарязан магданоз.



сряда, 2 януари 2013 г.

Бърз десерт в чаши / Amarena Dessert Cups



Честита Нова 2013 година!
     Нека тя ни донесе много здраве, много поводи за усмивки, нека се радваме на пълно разбирателство и обич, с хората на които държим!

     Ще започна Новата  година със сладка публикация, та дано все сладко да ми върви 2013-та :)
    Когато нямате много време да се суетите в кухнята, това е един много бърз, лесен и вкусен десерт.

     

     Бърз десерт в чаши

      Продукти:
      за 6 порции

      18 бр. бисквитки амарети,
      6 бр. бишкоти савоярди,
      около 60-70 гр. печени, неосолени бадеми,
      около 1 кафена чаша (от малките, 60 милилитрови) силно кафе еспресо,
     1/2 бурканче озахарени череши в сироп,
      250 гр. маскарпоне,
      120 мл. течна неподсладена готварска сметана (животинска, а не растителна),
       половин ампула ванилова есенция,
      около 60-70 гр. шоколад (аз смесих млечен и натурален), нарязан на парченца

      Пригответе си десертни чаши. Във всяка чаша, натрошете на едри парчета по 3 амарети, и сложете при тях по 1 бишкота счупена  на три парчета. Поръсете с малко печени нарязани на едро бадеми.
     Полейте натрошените бисквити и бишкоти във всяка чаша с по 1-2 ч.л. еспресо, и 3 ч.л. сироп от озахарените череши. 
      Сложете във всяка чаша по 2-3 от черешките срязани на половинки.
     В купа сложете маскарпонето, ваниловата есенция, сметаната и разбийте с миксер за кратко, докато се получи гъст пухкав крем. Нарежете шоколада на парченца и го прибавете към крема. Разбъркайте добре.
     Разпределете крема по чашите.
   Украсете отгоре с цяла черешка, нарязани бадеми или както ви подсказва фантазията и полейте върху крема 1-2 ч.л. от сиропа на черешите. 
     Приберете в хладилник. Трябва да престои няколко часа.
     Сервирайте десерта добре охладен.

   **  Показвам ви как изглеждат озахарените череши в сироп, които ползвах. Целия буркан беше 460 гр., а отцеденото тегло 235 гр. - на вас ви е необходимо около половината от това количество за да направите 6 порции (чаши) от десерта. Това са черни череши, има ги по нашите по-големи вериги супермаркети. Вие можете да си вземете и малко бурканче коктейлни череши в сироп - светлочервени, зелени или каквито намерите и ще свършат чудесна  работа.