четвъртък, 21 ноември 2013 г.

На гости на Катето със Stromboli (пица на руло)




  Отдавна, Катето (My candy kitchen) ми отправи покана за гостуване, която с удоволствие и радост приех. По ред причини се забавих доста, но тя търпеливо ме изчака и сега съм щастлива да приседна на канапето в нейната виртуална гостна и да се насладя на страхотна компания. Преди да пристъпим към сладки раздумки, искам да споделя с вас, че не бих си  и мечтала са по-гостоприемна и мила домакиня. Катя е чудесен кулинар – при нея винаги е вкусно, красиво и интересно, но тя е и прекрасен човек – оказа ми подкрепа в труден за мен момент, за което й благодаря с цялото си сърце.
   Кате, благодаря ти за поканата, за отношението и съпричастността, за търпението. Надявам се, това което съм ти приготвила за гостуването да ти хареса. Прегръщам те!


   Реших  да зарадвам Катя с нещо не сладко, а соленичко и се спрях на Стромболи (Stromboli). Не знам точно как да определя Стромболи. Прилича на хляб с плънка, но не съвсем. Не е точно сандвич, нито калцоне. Може би най-точното му определение е "пица на руло". Тестото, което се използва е за пица, като вариантите за плънка са много - най-често това са италиански сирена и колбаси. Аз ви представям Стромболи в два варианта - спаначено стромболи (Spinach Stromboli) и стромболи с прошуто, моцарела и босилек (Prosciutto, mozzarella and basil stromboli).
   Тази своеобразна "пица на руло" е американско творение, макар и с италианско участие :) Една от теориите за възникването, казва, че Stromboli е създадено през 1950 г. в Romano's Pizzeria & Italian Deli, а идеята за името идва от едноименния филм "Stromboli" на Роселини, с участието на Ингрид Бергман.
  Както и да се нарича, и където и да е "родена", пицата на руло е много вкусна, позволява да импровизирате с различни плънки според предпочитанията и не е сложна за приготвяне. Аз си замесих тестото, но ако месенето ви затруднява или пък нямате време, може да използвате и готово тесто за пица или хляб.
  Въпреки дългите обяснения по-долу, готвенето не е трудно, а забавно и вкусно! :)



Стромболи (пица на руло) / Stromboli

Продукти:

Тесто:
450 гр. бяло брашно,
50 гр. царевично брашно,
2 с.л. зехтин,
1/2 ч.л. сол,
1 1/2 ч.л. суха мая за хляб,
около 300-350 ml вода с телесна температура

Плънка за рулото с прошуто:
около 150 гр. прошуто (може да заместите с друг колбас - шунка, филе или др.),
около 200 гр. моцарела,
около 100 гр. прясно настърган пармезан (може да заместите с кашкавал)
4-5 с.л. доматено пюре,
нарязан пресен босилек,

Плънка за спаначеното руло:
200-300 гр. почистен и измит пресен спанак,
4 стръка пресен лук,
2 скилидки чесън,
2-3 с.л. зехтин,
около 200 гр. сирене,
1 яйце,
2-3 с.л. ситно нарязан магданоз,
3-4 с.л. доматено пюре

За намазване на рулата:
1 яйце, 
1-2 с.л. вода,
сух риган,
2 с.л. зехтин


   Ако нямате време или месенето не ви се отдава много, може да използвате готово тесто за пица или за хляб. Но ако предпочитате домашно, замесете го сами по любимата си рецепта за тесто за пица или използвайте тази, която давам по-долу. Тестото може да се меси и в хлебопекарна.
   За да направите тестото: 
   От продуктите, замесете меко тесто. За да направите това, в купа пресейте двата вида брашно, прибавете сухата мая и солта. Направете кладенче в средата, прибавете зехтина и водата. Започнете да бъркате с дървена лъжица, докато тестото не стане на топка около лъжицата. Тогава пренесете тестото върху набрашнена повърхност и месете, докато не получите меко тесто. Ако трябва, добавете малко брашно, но не прекалявайте с количеството - целта е меко и пластично, а не твърдо тесто. Сложете тестото в намаслена купа, покрийте го (напр. с фолио за свежо съхранение) и го оставете на топло място да втаса, докато удвои обема си. След като втаса, извадете го, разделете го на две еднакви топки, леко премесете всяка върху  набрашнена повърхност. Тестото вече е готово за използване.
    За намазване на рулата:
   В купичка, разбийте с вилица 1 яйце с 1 с.л. вода
   За спаначено стромболи:
   Нарежете зеления лук, нарежете чесъна на ситно, нарежете и пресния, почистен и измит спанак. Загрейте зехтина в тенджерка. Прибавете лука и го сотирайте за минута, добавете чесъна и спанака и ги задушете, докато спанака омекне, но зеления му цвят е все още ярък. Оттеглете от котлона и оставете да поизстине. Прибавете натрошеното сирене, леко разбитото с вилица яйце, ситно нарязания магданоз и разбъркайте добре.
   Разточете едната топка тесто на правоъгълник. Намажете го с доматеното пюре като оставите ивица от около 1,5 см. по края ненамазана. Разстелете плънката в единия край на тестото, върху част от намазаната с доматено пюре повърхност. Намажете 1,5 сантиметровата ивица с разбитото (за намазване на рулата) яйце. Завийте на стегнато руло, като оставите "шева" отдолу. Резнете с ножа рулото отгоре на 3-4 места. Намажете рулото огоре и отстрани с разбитото яйце и поръсете със сух риган.
   За стромболи с прошуто и моцарела:
   Разточете втората топка тесто на правоъгълник. Мислено разделете тестото на 3 части и намажете само средната част с доматено пюре. Нарежете ненамазаните части от двете страни на ленти. Върху намазаната част наредете прошутото (или избрания от вас колбас), върху него сложете моцарелата, върху нея нарязания пресен босилек и най отгоре подредете настъргания пресен пармезан (или кашкавал). Започнете да плетете лентите, като ги кръстосвате над плънката, редувайки една отляво, с една от дясно и т.н., така както се плете плитка. Така плънката се покрива от преплетените ленти тесто, като остават само тесни прорези. Рулото се намазва отгоре с разбитото яйце и се поръсва със сух риган. 
   Печене на рулата:
   Двете рула се поставят в тава (аз използвам тази на фурната), покрита с хартия за печене. Поръсват се всяко с по една супена лъжица зехтин. Пекат се в предварително загрята до 210 градуса фурна. След първите 5 минути, фурната се намалява на 200 градуса. Пече се, докато рулата станат златисто кафяви и клечка бодната в тестото излезе чиста - при мен около 20 минути.



22 коментара:

  1. Лети, чудесно гостуване и прекрасно предложение!
    Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Много се надявам да съм зарадвала Катето!
      Сърдечен поздрав и прегръдки!

      Изтриване
  2. Изглеждат уникално вкусно, Лети, и двете ти предложения са страхотни! :) Сигурна съм, че Катето е доволна, а аз с удоволствие присядам и се наслаждавам на компанията на две толкова слънчеви дами. Да ви е сладко и прекрасен ден ви желая и на двете! :)

    ОтговорИзтриване
  3. а Стромболи аз го свързвам с Пинокио :)
    Чудесно предложение, Лети! ПРедставям си и колко е вкусна тази пица на руло :)
    Прегръдка и честит празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък не се сетих за героя от "Пинокио", ама че съм! Иначе това е един действащ вулкан на островче в морето, близо до Сицилия - оттам носи името си филма на Бергман, а от филма пък и аз не знам защо, лепват името на това рулце с плънка :-)
      Благодаря ти, Пепинко!
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. И на мен първата асоциация ми е с Ингрид Бергман и "Стромболи". Но не знаех, че именно от филма идва името, мислех, че е от острова :))) Важното e, Лети, че си сътворила уникааално апетитно изглеждаща вкусотия!! Аз, като отявлен почитател на италианските лакомства, непременно ще изпробвам. Благодаря, че сподели. Честит празник на християнското семейство! Пожелавам вяра и щастие за теб и близките ти. Мисля, че си избрала прекрасен ден, за да отправиш тези мили думи на благодарност към Катя (My Candy Kutchen).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Вили! Надявам се да ти хареса! Благодаря ти за прекрасните пожелания, нека стократно да ти се връщат!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  5. Направо разкош е тази пица, Лети! Много ми харесаха и двете плънки! Вкусно гостуване!
    Поздрави за двечките и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ивана! Много се радвам, че този вариант на традиционната пица ти харесва! :-)
      Поздрави и хубави дни до края на седмицата!

      Изтриване
  6. Прекрасни идеи за събота и неделя. Ще запретна ръкави още тези дни. Хем ни се хапва нещо тестеничко и вкусно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се рецептата да ти допадне! Да ви е сладко на всички вкъщи!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  7. Лети, обичам твоите италиански рецепти! А още повече с история! За тази казваш че е американо-италианска....Беше ми много интересно! Това заплитане съм го виждала на билкови хлебчета.Много е ефектно наистина.
    Честит празник, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети! Радвам се, че ти допада.
      Честит празник и на теб и много здраве, щастие, разбирателство в семейството!

      Изтриване
  8. Чудесно предложение и страхотно гостуване, Лети,
    изглеждат ефектно, неустоимо апетитно и си представям уханието им....
    Сърдечни поздрави и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди! Ти както винаги си много мила!
      Прегръдки!

      Изтриване
  9. Мила, Лети, изключително ми е приятно, че прие поканата ми и си мой гост в Канапе! Благодаря ти за специалната почерпка! * Стромболи и аз го свързах с Пинокио, покрай малкият гледаме много филмчета:)))) и когато получих файловете бях много любопитна да разбера какво е това:) Целувам те! Прегръдки и за компанията!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За мен беше огромно удоволствие и радост, Кате! Аз ти благодаря за гостоприеемството и прекрасното отношение!
      А за героя от "Пинокио" хич не се сетих, макар че с децата също гледаме филмчето! Сетих се за вулкана, близо до Сицилия - оттам носи името си и филма на Бергман. И аз се чудех, когато попаднах на идеята и рецептата, защо са сложили подобно име :-))
      Прегръдки и още веднъж благодаря от сърце!

      Изтриване
  10. Лети, обичам всичко, което приготвяш.
    А и децата ми го обичат;) Поздрав и хубав уикнед!
    Поздрави и за домакинята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, по-голям комплимент от това няма - децата са страхотен "барометър", много съм поласкана! С огромна радост, ти казвам благодаря за хубавите думи и да ви е сладко на всички вкъщи!
      Прегръдки!

      Изтриване
  11. Лети, изкушаващо гостуване при прекрасна домакиня :) Много ме предизвикваш да опитам това руло :) А тъкмо бях решила да наложа вето на тестените изделия у нас . Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, ще се радвам да ти хареса! Заради децата, аз не мога да наложа вето на тестените изделия и се изкушаваме и ние с половинката :-)
      Благодаря ти за хубавите думи!
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване