понеделник, 18 ноември 2013 г.

Пълнени домати с рикота и зелени маслини / Ricotta stuffed tomatoes


   Ето едно предястие, което изрових от архива и времето преди блога, снимките са заснети с предишното апаратче :-)
   Предястието е вкусно, ефектно и бързо за приготвяне (ако не смятаме престоя му в хладилника преди консумация). Рецептата е от една от любимите ми готварски книжки - "Малката голяма готварска книга".

Пълнени домати с рикота и зелени маслини / Ricotta stuffed tomatoes 

Продукти:

12 малки доматчета (или 6 средни), 

1 с.л. зехтин, 
10-тина нарязани зелени маслини бeз костилка, 
1-2 ситно скълцани скилидки чесън,
2 с.л. нарязани листа пресен босилек, 
сол и прясно смлян черен пипер на вкус, 
около 250 гр. сирене "Рикота" (или меко сирене "Каприно")


   Начин на приготвяне:
   От доматите се отрязват капачета, вътрешността внимателно се издълбава в купа и празните домати се поставят с отвора надолу в гевгир или върху домакинска хартия, за да се отцедят 10-тина минути.
   Сиренето се поставя в купа, заедно със зехтина, чесъна, солта, черния пипер и босилека. Прибавя се част от вътрешността на доматите (по-твърдата част без семките) нарязана на кубчета и всичко се разбърква много добре, за да се получи гъста кремообразна смес. Прибавят се нарязаните зелени маслини и всичко отново се разбърква.
   Доматите се пълнят със сместа и се оставят в хладилник, поне за 30 мин. преди сервиране.

  
   *** Рецептата е от книгата "Малката голяма готварска книга", Сиела, С., 2005

   

20 коментара:

  1. Вили, чудесно предястие. Много апетитно. Успешна седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ани! Чудесна, цветна и вкусна да е седмицата и за теб!

      Изтриване
  2. Разкошно е това предястие, Лети! Обичам вкуса на домати и рикота!
    Поздрави! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивана и аз много харесвам това съчетание, точно затова рецептата толкова ми допадна! Благородно ти завиждам за хубавата рикота, с която можеш да се снабдяваш :-)
      Благодаря ти и сърдечни поздрави!

      Изтриване
  3. Вкуснооо! -няма съмнение.Но,аранжировката и самите снимки са много,много добри.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря,master, за хубавите думи! Разменям нещо вкусно за някоя от великолепните ти гравировки!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Вили, толкова апетитно е поднесено...
    Прегръдка и много усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Дани!
      Прегръдки и пожелание за ведро и хубаво настроение!

      Изтриване
  5. Благодаря за чудесната идея, Лети,
    освен, че звучи и изглежда много вкусно, има красива и елегантна визия.
    Снимките са страхотни, сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти допада, Диди! Благодаря ти!
      Хубави да са за теб оставащите дни от тази седмица!

      Изтриване
  6. Ммммм,чудооооо!сядам и аз до Ани за аператива:))!Паздрави,Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре сте дошли, Миленка! :-)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  7. Лети, аз бих си го хапнала и като леко основно, защото е чудесно. Пък и полезно! :)
    Желая ти прекрасна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами не виждам защо да не стане и за лек обяд или вечеря :-) Благодаря ти, мила!
      Хубави цветни дни ти пожелавам!

      Изтриване
  8. Чудесно е, Лети, леко, вкусно и много красиво! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Ако заменя рикотата с друго кремообразно сирене, ще стане съвършеното предястие. Свежа идейка, Лети! Много свежа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Мъхче! То тя не е моя, де! Спокойно може да се замени сиренцето - просто по рецепта се иска рикота или каприно (то е едно меко италианско козе сирене), ама всяко кремообразно ще свърши работа :-)
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  10. Супер предястие, Лети! Вадя ракийката :)

    ОтговорИзтриване
  11. Наздраве, Luchiya! :-))
    Благодаря ти! Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване