Ето едно предястие, което изрових от архива и времето преди блога, снимките са заснети с предишното апаратче :-)
Предястието е вкусно, ефектно и бързо за приготвяне (ако не смятаме престоя му в хладилника преди консумация). Рецептата е от една от любимите ми готварски книжки - "Малката голяма готварска книга".
Пълнени домати с рикота и зелени маслини / Ricotta stuffed tomatoes
Продукти:
12
малки доматчета (или 6 средни),
1 с.л. зехтин,
10-тина
нарязани зелени маслини бeз костилка,
1-2
ситно скълцани скилидки чесън,
2 с.л. нарязани листа пресен босилек,
сол и
прясно смлян черен пипер на вкус,
около
250 гр. сирене "Рикота" (или меко сирене "Каприно")
От доматите се отрязват капачета, вътрешността внимателно се издълбава в купа и празните домати се поставят с отвора надолу в гевгир или върху домакинска хартия, за да се отцедят 10-тина минути.
Сиренето се поставя в купа, заедно със зехтина, чесъна, солта, черния пипер и босилека. Прибавя се част от вътрешността на доматите (по-твърдата част без семките) нарязана на кубчета и всичко се разбърква много добре, за да се получи гъста кремообразна смес. Прибавят се нарязаните зелени маслини и всичко отново се разбърква.
Доматите се пълнят със сместа и се оставят в хладилник, поне за 30 мин. преди сервиране.
*** Рецептата е от книгата "Малката голяма готварска книга", Сиела, С., 2005
Вили, чудесно предястие. Много апетитно. Успешна седмица :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ани! Чудесна, цветна и вкусна да е седмицата и за теб!
ИзтриванеРазкошно е това предястие, Лети! Обичам вкуса на домати и рикота!
ОтговорИзтриванеПоздрави! Хубава седмица!
Ивана и аз много харесвам това съчетание, точно затова рецептата толкова ми допадна! Благородно ти завиждам за хубавата рикота, с която можеш да се снабдяваш :-)
ИзтриванеБлагодаря ти и сърдечни поздрави!
Вкуснооо! -няма съмнение.Но,аранжировката и самите снимки са много,много добри.
ОтговорИзтриванеМного благодаря,master, за хубавите думи! Разменям нещо вкусно за някоя от великолепните ти гравировки!
ИзтриванеПоздрави!
Вили, толкова апетитно е поднесено...
ОтговорИзтриванеПрегръдка и много усмихната седмица!
Благодаря ти много, Дани!
ИзтриванеПрегръдки и пожелание за ведро и хубаво настроение!
Благодаря за чудесната идея, Лети,
ОтговорИзтриванеосвен, че звучи и изглежда много вкусно, има красива и елегантна визия.
Снимките са страхотни, сърдечни поздрави и хубава нова седмица!
Радвам се, че ти допада, Диди! Благодаря ти!
ИзтриванеХубави да са за теб оставащите дни от тази седмица!
Ммммм,чудооооо!сядам и аз до Ани за аператива:))!Паздрави,Лети!
ОтговорИзтриванеДобре сте дошли, Миленка! :-)
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Лети, аз бих си го хапнала и като леко основно, защото е чудесно. Пък и полезно! :)
ОтговорИзтриванеЖелая ти прекрасна вечер! :)
Ами не виждам защо да не стане и за лек обяд или вечеря :-) Благодаря ти, мила!
ИзтриванеХубави цветни дни ти пожелавам!
Чудесно е, Лети, леко, вкусно и много красиво! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате!
ИзтриванеПрегръдки!
Ако заменя рикотата с друго кремообразно сирене, ще стане съвършеното предястие. Свежа идейка, Лети! Много свежа!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва, Мъхче! То тя не е моя, де! Спокойно може да се замени сиренцето - просто по рецепта се иска рикота или каприно (то е едно меко италианско козе сирене), ама всяко кремообразно ще свърши работа :-)
ИзтриванеПоздрави сърдечни!
Супер предястие, Лети! Вадя ракийката :)
ОтговорИзтриванеНаздраве, Luchiya! :-))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти! Поздрави сърдечни!