петък, 8 ноември 2013 г.

Сладкиш с канела и круши / Cinnamon Pear Cake





   Когато настъпи есенно-зимния сезон, това е един много обичан сладкиш вкъщи. Докато го пека ухае на канела и с нетърпение чакаме да изстине :-) Тогава си правя чашка ароматно кафе и хапвам парче от този кейк.
  Не знам защо досега не съм качвала рецептата в блога, пропуск вероятно. То и този път нямаше да се дореди до публикация, защото когато беше вече готов, навън стана тъмно, а снимките на изкуствена светлина не са ми много по вкуса - все не мога да ги докарам прилични. Но реших все пак да щракна веднъж-дваж с апарата, хубави или не - това се получи :-)

Сладкиш с канела и круши / Cinnamon Pear Cake

Продукти :

1 ч.ч.= 250 ml

1 1/3 ч.ч. брашно,
1 бакпулвер,
125 гр. масло,
2/3 ч.ч. захар,
2 яйца,
1/2 ч.ч. заквасена сметана,
1 голяма (или 2 малки) круши,
120 гр. конфитюр (от круши, дюли или кайсии),
1 ампула ванилова есенция,
1/2 ч.ч. смес от едро счукани лешници, бадеми и орехи,
1/3 ч.ч. кафява захар,
 2 ч.л. канела на прах

   Маслото се разтопява в микровълновата фурна, прибавя се захарта и се разбърква с лъжица.
   Яйцата се разбиват леко с вилица, смесват се със заквасената сметана и ваниловата есенция, разбърква се. Яйчената смес се прибавя към маслената. Бърка се с дървена лъжица докато продуктите се смесят добре.
   Прибавя се пресятото брашно, смесено с бакпулвера и се разбърква. Прибавя сладкото и отново се разбърква.
   Последна се прибавя почистената, обелена и нарязана на малки кубчета круша. Разбърква се много внимателно. Консистенцията, която се получава, трябва да е на доста гъсто кексово тесто.
   В купичка се смесват канелата, кафявата захар и счуканите ядки.
   Фурната се загрява до 180 градуса. Правоъгълна тавичка 20х26 см. се намазва с олио по  стените, а дъното се покрива с хартия за печене.
   Изсипва се 1/2 от тестото във формата, зарявнява се, поръсва се с половината от канелената смес. Покрива се с останалото тесто, заглажда се и се наръсва с останалата канелена смес.
   Пече се докато дървена клечка, забодена в средата, излезе чиста.





34 коментара:

  1. Много са си хубави те! Виж как бързо усетих аромата му, Лети, и тичам да си грабна парченцето преди друг да ме е изпреварил. :) Страхотна симфония от аромат и вкус.
    Поздрави най-сърдечни! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти допада, Гери! Благодаря!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Прекрасен е, наистина!
    Тази година още не съм стигнала до крушов сладкиш и отчитам вече този пропуск. Съблазняваш ме да се заема още утре. ;)
    Поздрави и усмивки, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано да ти хареса, Ирма, така като и на нас!
      Благодаря!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  3. Лети, обичам сладкиши с круши.
    А уханието на канела ми създава усещане за уют и топлина!
    Радвам се, че го сподели.
    Прегръдка и слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти допада, Дани!
      Лесна, бърза и вкусна е тази рецепта :-)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  4. Лети, много уютни снимки, на този ароматен сладкиш! Бих хапнала с удоволствие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  5. Сочен, ароматен, просто неустоим е този сладкиш, Вили! Сърдечни поздрави с пожелания за прекрасни почивни дни! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ева!
      Сърдечни поздрави и успешна нова седмица!

      Изтриване
  6. Лети, разкошен е! Ароматен, красив и много вкусен, определено! Страхотна рецепта и много красиви снимки!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате!
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  7. О,като картичка за подарък е тази снимка. Страшно бих се радвала, ако я има някъде човек да си я купи и да зарадва с нея близък. Прекрасна е, мила, и сладкиша, и снимката!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Йоли!
      Силна прегръдка!

      Изтриване
  8. Крушата в сладкиш е просто съвършена! Божествен е, Лети!

    ОтговорИзтриване
  9. Разкошен сладкиш, Лети -
    много аромат, вкус и усещане за домашен уют и топлина,
    а снимките, точно в тази светлина са невероятни...
    Поздрави, усмихната и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди!
      Забелязала съч, че миризмата на канела зимата въздейства много приятно на настроението, уютна е някак си!
      Сърдечен поздрав и хубави дни!

      Изтриване
  10. Снимката е даже чудесна - и добра е станала, и предизвиква желание да опита човек от този сладкиш! Особено когато никога не е комбинирал круша и канела :)
    Ароматна седмица, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че мислиш така, Албенка, имах доста опасения дали да качвам снимките или не, но щом така въздействат, значи стават :)
      Благодаря за хубавите думи!
      Вкусна и ароматна седмица и на теб!

      Изтриване
  11. Лети,чак тук ми замириса на круши и канела-безспорно удивителен тандем,носещ много топлина и уют!И провокиращ небцето!Прекрасен сладкиш,мила!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Наистина хубаво мирише, когато се пече и става едно такова уютно вкъщи :-)
      Прегръдки!

      Изтриване
  12. Направих ароматният ти кейк с круши Лети :) Чудесен е ... идеалната компания за кафенцето :)
    Следващия път ми се иска да пробвам вместо масло с растителна мазнина, какво ли ще стане?
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много се радвам, че се е харесал! Благодаря от сърце за доверието!
      Мисля, че ще се получи добре и със олио, може би даже ще стане малко по-пухкав. Ще взема и аз да опитам следващия път, че е по-диетично :)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  13. Разкошен сладкиш, Лети! Бих го опитала с удоволствие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за хубавите думи! Ще се радвам да се хареса!
      Поздрави!

      Изтриване
  14. "Дяволски" изкушаващ с вид и аромат десерт!Прекрасен сладкиш,Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленка! Радвам се, че ти допада!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  15. Лети, изглежда сочен и ароматен.Браво и за снимките.Вече иде зима и ще става все по трудно.Прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ани! Вярно е, че зимния сезон става все по-трудно заснемането, когато имам време за готвене, вече светлината не става за снимки, но няма как :-)
      Прегръдки!

      Изтриване
  16. Направих го снощи...ЧУДЕН се получи. Много благодаря за вдъхновението :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че така се е харесал! Да ви е сладко и благодаря за доверието!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  17. Сладкишът стана доста вкусен! Следващия път ми се иска да опитам да вкарам канелата и ядките в сместа, или да сложа малко масло в поръската отгоре. Но определено ще има следващ път! Благодаря за интересната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че така се е харесал! Може да опитате да вкарате канелата и ядките в сместа, но мисля че ще стане прекалено гъста, тя и така е по-гъста от обичайната кейкова смес. Маслото в поръската отгоре е чудесна идея, нищо не пречи да се пробва.
      Благодаря за доверието и коментара!
      Сърдечен поздрав и хубави да са идващите празници!

      Изтриване