Когато настъпи есенно-зимния сезон, това е един много обичан сладкиш вкъщи. Докато го пека ухае на канела и с нетърпение чакаме да изстине :-) Тогава си правя чашка ароматно кафе и хапвам парче от този кейк.
Не знам защо досега не съм качвала рецептата в блога, пропуск вероятно. То и този път нямаше да се дореди до публикация, защото когато беше вече готов, навън стана тъмно, а снимките на изкуствена светлина не са ми много по вкуса - все не мога да ги докарам прилични. Но реших все пак да щракна веднъж-дваж с апарата, хубави или не - това се получи :-)
Сладкиш с канела и круши / Cinnamon Pear Cake
Продукти :
1 ч.ч.= 250 ml
1 1/3 ч.ч. брашно,
1 бакпулвер,
125 гр. масло,
2/3 ч.ч. захар,
2 яйца,
1/2 ч.ч. заквасена сметана,
1 голяма (или 2 малки) круши,
120 гр. конфитюр (от круши, дюли или кайсии),
1 ампула ванилова есенция,
1/2 ч.ч. смес от едро счукани лешници, бадеми и орехи,
1/3 ч.ч. кафява захар,
2 ч.л. канела на прах
Маслото се разтопява в микровълновата фурна, прибавя се захарта и се разбърква с лъжица.
Яйцата
се разбиват леко с вилица, смесват се със заквасената сметана и ваниловата
есенция, разбърква се. Яйчената смес се прибавя към маслената. Бърка се с дървена
лъжица докато продуктите се смесят добре.
Прибавя се пресятото брашно, смесено с
бакпулвера и се разбърква. Прибавя сладкото и отново се разбърква.
Последна се прибавя почистената, обелена и
нарязана на малки кубчета круша. Разбърква се много внимателно. Консистенцията,
която се получава, трябва да е на доста гъсто кексово тесто.
В купичка се смесват канелата, кафявата
захар и счуканите ядки.
Фурната се загрява до 180 градуса. Правоъгълна
тавичка 20х26 см. се намазва с олио по стените, а дъното се покрива с хартия за
печене.
Изсипва се 1/2 от тестото във формата, зарявнява
се, поръсва се с половината от канелената смес. Покрива се с останалото тесто,
заглажда се и се наръсва с останалата канелена смес.
Пече се докато дървена клечка, забодена в средата,
излезе чиста.
Много са си хубави те! Виж как бързо усетих аромата му, Лети, и тичам да си грабна парченцето преди друг да ме е изпреварил. :) Страхотна симфония от аромат и вкус.
ОтговорИзтриванеПоздрави най-сърдечни! ;)
Радвам се, че ти допада, Гери! Благодаря!
ИзтриванеПрегръдки!
Прекрасен е, наистина!
ОтговорИзтриванеТази година още не съм стигнала до крушов сладкиш и отчитам вече този пропуск. Съблазняваш ме да се заема още утре. ;)
Поздрави и усмивки, Лети!
Дано да ти хареса, Ирма, така като и на нас!
ИзтриванеБлагодаря!
Сърдечен поздрав!
Лети, обичам сладкиши с круши.
ОтговорИзтриванеА уханието на канела ми създава усещане за уют и топлина!
Радвам се, че го сподели.
Прегръдка и слънчев уикенд!
Радвам се, че ти допада, Дани!
ИзтриванеЛесна, бърза и вкусна е тази рецепта :-)
Сърдечен поздрав!
Лети, много уютни снимки, на този ароматен сладкиш! Бих хапнала с удоволствие!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Бети!
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Сочен, ароматен, просто неустоим е този сладкиш, Вили! Сърдечни поздрави с пожелания за прекрасни почивни дни! ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Ева!
ИзтриванеСърдечни поздрави и успешна нова седмица!
Лети, разкошен е! Ароматен, красив и много вкусен, определено! Страхотна рецепта и много красиви снимки!Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате!
ИзтриванеХубава нова седмица!
О,като картичка за подарък е тази снимка. Страшно бих се радвала, ако я има някъде човек да си я купи и да зарадва с нея близък. Прекрасна е, мила, и сладкиша, и снимката!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила Йоли!
ИзтриванеСилна прегръдка!
Крушата в сладкиш е просто съвършена! Божествен е, Лети!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Зори!
ИзтриванеПоздрави!
Разкошен сладкиш, Лети -
ОтговорИзтриванемного аромат, вкус и усещане за домашен уют и топлина,
а снимките, точно в тази светлина са невероятни...
Поздрави, усмихната и успешна нова седмица!
Благодаря ти, Диди!
ИзтриванеЗабелязала съч, че миризмата на канела зимата въздейства много приятно на настроението, уютна е някак си!
Сърдечен поздрав и хубави дни!
Снимката е даже чудесна - и добра е станала, и предизвиква желание да опита човек от този сладкиш! Особено когато никога не е комбинирал круша и канела :)
ОтговорИзтриванеАроматна седмица, Лети!
Радвам се, че мислиш така, Албенка, имах доста опасения дали да качвам снимките или не, но щом така въздействат, значи стават :)
ИзтриванеБлагодаря за хубавите думи!
Вкусна и ароматна седмица и на теб!
Лети,чак тук ми замириса на круши и канела-безспорно удивителен тандем,носещ много топлина и уют!И провокиращ небцето!Прекрасен сладкиш,мила!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Роси! Наистина хубаво мирише, когато се пече и става едно такова уютно вкъщи :-)
ИзтриванеПрегръдки!
Направих ароматният ти кейк с круши Лети :) Чудесен е ... идеалната компания за кафенцето :)
ОтговорИзтриванеСледващия път ми се иска да пробвам вместо масло с растителна мазнина, какво ли ще стане?
Благодаря за рецептата!
Много, много се радвам, че се е харесал! Благодаря от сърце за доверието!
ИзтриванеМисля, че ще се получи добре и със олио, може би даже ще стане малко по-пухкав. Ще взема и аз да опитам следващия път, че е по-диетично :)
Сърдечен поздрав!
Разкошен сладкиш, Лети! Бих го опитала с удоволствие!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце за хубавите думи! Ще се радвам да се хареса!
ИзтриванеПоздрави!
"Дяволски" изкушаващ с вид и аромат десерт!Прекрасен сладкиш,Лети!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленка! Радвам се, че ти допада!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Лети, изглежда сочен и ароматен.Браво и за снимките.Вече иде зима и ще става все по трудно.Прегръдки
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ани! Вярно е, че зимния сезон става все по-трудно заснемането, когато имам време за готвене, вече светлината не става за снимки, но няма как :-)
ИзтриванеПрегръдки!
Направих го снощи...ЧУДЕН се получи. Много благодаря за вдъхновението :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че така се е харесал! Да ви е сладко и благодаря за доверието!
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Сладкишът стана доста вкусен! Следващия път ми се иска да опитам да вкарам канелата и ядките в сместа, или да сложа малко масло в поръската отгоре. Но определено ще има следващ път! Благодаря за интересната рецепта!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че така се е харесал! Може да опитате да вкарате канелата и ядките в сместа, но мисля че ще стане прекалено гъста, тя и така е по-гъста от обичайната кейкова смес. Маслото в поръската отгоре е чудесна идея, нищо не пречи да се пробва.
ИзтриванеБлагодаря за доверието и коментара!
Сърдечен поздрав и хубави да са идващите празници!