Въпреки любовта ми към кулинарните приключения и експерименти, вкъщи редовно се готвят и съвсем простички ястия. Отначало, тях не ги качвах в блога. Мислех си, че няма нужда да показвам такива популярни неща, които всеки знае как да си приготви. Оказа се обаче, че съм сгрешила и доста бързо коригирах тази своя грешка. От една страна, дори най простичкото ядене, може да се сготви по много различни начини. От друга страна, има хора които са начинаещи в кухнята и се интересуват от по-лесни и традиционни рецепти. Пък и точно семплите и традиционните са и едни от най-вкусните ястия :)
Ето днешната рецепта например, ми е една от любимите - много обичам спанак с ориз :)
Спанак с ориз / Spinach and Rice
Продукти:
1 ч.ч. = 250 ml
около
300-400 гр. почистен и измит спанак,
1ч.ч.
ориз,
2 ½
ч.ч. вода,
3-4
стръка зелен лук,
2-3
стръка пресен чесън,
щипка
сух джоджен (или няколко ситно нарязани пресни листенца джоджен),
няколко
стръка ситно нарязан магданоз,
3-4
с.л. олио (или зехтин за готвене),
сол
и черен пипер на вкус
Нарежете на едро почистения и измит
спанак.
Нарежете почистените и измити стръкове
лук и чесън.
Загрейте в тенджера олиото (зехтина за
готвене) и сотирайте лука и чесъна за около 2-3 минути.
Прибавете нарязания спанак и
разбъркайте добре, гответе още няколко минути, докато спанака леко омекне.
Прибавете ориза и разбъркайте.
Добавете водата, сол, черен пипер на вкус и джоджена. Похлупете и оставете
ястието да къкри на слаб огън без да разбърквате. Ако е необходимо, в процеса
на готвене може да долеете още мъничко вода.
Когато оризът е почти готов,
отдръпнете ястието от котлона и го оставете похлупено за около 10-тина минути.Прибавете
ситно нарязания магданоз, разбъркайте внимателно, за да не разкашкате ориза и
сервирайте
Вкусно, наистина вкусно!
ОтговорИзтриванеТака хубавичко съм се заредила с пресен спанак, че със сигурност няма да подмина нито едно спаначено предложение :)
Първата снимчица е просто.. обичам я!
Прегръдка! :)
Отново много апетитно ухае тук,Лети!С Дани определено ме настроихте на вълна ризото за тази вечер!Прегръдка и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеАх, Лети, да знаеш само как обичам спанак с ориз. Мммм...
ОтговорИзтриванеБраво на теб.
"Пък и точно семплите и традиционните са и едни от най-вкусните ястия." - напълно подкрепям!
ОтговорИзтриванеА ориз със спанак или лапад аз също много харесвам, но предпочитам на супичка.
Страхотно си поднесла ястието, Лети, изглежда много апетитно!
Лети, има място и за експерименти, но и за обикновените, най-често готвени и вкусни ястия!
ОтговорИзтриванеМного се радвам че си публикувала рецептата!
Невероятно красиво и апетитно поднесено!
Прегръдки!
Лети много хора са ми писали и са ми благодарили че в блога ми рецептите са достъпни за всеки а не "префарцунени" и с продукти които са или много скъпи или не се намират във всеки магазин.Аз от началото така правя и хората са доволни от простичките неща които предлагам. Ето и твоето оризче ,разкошотия е, за всеки достъпно.
ОтговорИзтриванеПрекрасна и хубава вечер!
Благодаря ви, приятели!
ОтговорИзтриванеСъс сигурност няма да подминавам и тези рецепти, които са популярни, лесни и с много достъпни продукти. Друг е въпроса, че макар и много вкусни, те не са предизвикателство в кухнята, а само за фотоапарата :) Ще трябва обаче, да си вземам и обичайната месечна доза кулинарни приключения, иначе няма да спя спокойно и ще се измъчвам с въпроси от рода на "Какъв ли е вкуса на това?", "Как ли точно се приготвя онова?" :))
Прегръдки за всички и пожелание за хубави пролетни дни!
Супер предложение!
ОтговорИзтриванеМисля и аз да си употребя спанака утре... с ориз :)
Поздрави!
Аз много го обичам така :) Надявам се да ти допадне!
ИзтриванеСърдечен поздрав и благодаря!
Наистина лесно и вкусно:)
ОтговорИзтриванеТези дни и аз ще направя:)
Честита пролет!:)
Пролетно време все нещо зеленичко ни се иска за похапване :)
ИзтриванеЧестита пролет и на теб, Дари!
Сърдечен поздрав и една много цветна и чудесна седмица!
Честита пролет, Лети!
ОтговорИзтриванеЧестичко си похапваме и ние спаначено ризото - аз заливам понякога с 3 разбити яйца (без добавки) за хрупкава коричка. Леко, лесно, бързо и вкусно ястие! Изглежда превъзходно в твое изпълнение, мила!
А колко минути го варите долу-горе? Смятам да го пробвам, изглежда прекрасно! :)
ОтговорИзтриванеНадявам се да ви хареса!
ИзтриванеВаренето зависи от силата на котлоните ви, при мен е максимум 20 минути, по-точно около 15-20 `без да включвам времето за сотиране на продуктите). Но най-точно ще прецените, ако опитате зрънце от ориза, трябва да е почти готово, тогава отдръпвате от котлона и оставяте ориза похлупен още 10-тина минути, така той ще се досготви самичък и няма да се разкашка.
Дано да се получи добре! Да ви е сладко!
Благодаря! Сега ще го сготвя.
ОтговорИзтриване