понеделник, 18 март 2013 г.

Спанак с ориз - лесно и вкусно / Spinach and Rice


     Въпреки любовта ми към кулинарните приключения и експерименти, вкъщи редовно се готвят и съвсем простички ястия. Отначало, тях не ги качвах в блога. Мислех си, че няма нужда да показвам такива популярни неща, които всеки знае как да си приготви. Оказа се обаче, че съм сгрешила и доста бързо коригирах тази своя грешка. От една страна, дори най простичкото ядене, може да се сготви по много различни начини. От друга страна, има хора които са начинаещи в кухнята и се интересуват от по-лесни и традиционни рецепти. Пък и точно семплите и традиционните са и едни от най-вкусните ястия :)
    Ето днешната рецепта например, ми е една от любимите - много обичам спанак с ориз :)

     Спанак с ориз / Spinach and Rice

     Продукти:

     1 ч.ч. = 250 ml

около 300-400 гр. почистен и измит спанак,
1ч.ч. ориз,
2 ½ ч.ч. вода,
3-4 стръка зелен лук,
2-3 стръка пресен чесън,
щипка сух джоджен (или няколко ситно нарязани пресни листенца джоджен),
няколко стръка ситно нарязан магданоз,
3-4 с.л. олио (или зехтин за готвене),
сол и черен пипер на вкус


Нарежете на едро почистения и измит спанак.

Нарежете почистените и измити стръкове лук и чесън.

Загрейте в тенджера олиото (зехтина за готвене) и сотирайте лука и чесъна за около 2-3 минути. 

Прибавете нарязания спанак и разбъркайте добре, гответе още няколко минути, докато спанака леко омекне.

Прибавете ориза и разбъркайте. Добавете водата, сол, черен пипер на вкус и джоджена. Похлупете и оставете ястието да къкри на слаб огън без да разбърквате. Ако е необходимо, в процеса на готвене може да долеете още мъничко вода.

Когато оризът е почти готов, отдръпнете ястието от котлона и го оставете похлупено за около 10-тина минути.Прибавете ситно нарязания магданоз, разбъркайте внимателно, за да не разкашкате ориза и сервирайте



15 коментара:

  1. Вкусно, наистина вкусно!
    Така хубавичко съм се заредила с пресен спанак, че със сигурност няма да подмина нито едно спаначено предложение :)
    Първата снимчица е просто.. обичам я!
    Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Отново много апетитно ухае тук,Лети!С Дани определено ме настроихте на вълна ризото за тази вечер!Прегръдка и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Ах, Лети, да знаеш само как обичам спанак с ориз. Мммм...
    Браво на теб.

    ОтговорИзтриване
  4. "Пък и точно семплите и традиционните са и едни от най-вкусните ястия." - напълно подкрепям!
    А ориз със спанак или лапад аз също много харесвам, но предпочитам на супичка.
    Страхотно си поднесла ястието, Лети, изглежда много апетитно!

    ОтговорИзтриване
  5. Лети, има място и за експерименти, но и за обикновените, най-често готвени и вкусни ястия!
    Много се радвам че си публикувала рецептата!
    Невероятно красиво и апетитно поднесено!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Лети много хора са ми писали и са ми благодарили че в блога ми рецептите са достъпни за всеки а не "префарцунени" и с продукти които са или много скъпи или не се намират във всеки магазин.Аз от началото така правя и хората са доволни от простичките неща които предлагам. Ето и твоето оризче ,разкошотия е, за всеки достъпно.
    Прекрасна и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви, приятели!
    Със сигурност няма да подминавам и тези рецепти, които са популярни, лесни и с много достъпни продукти. Друг е въпроса, че макар и много вкусни, те не са предизвикателство в кухнята, а само за фотоапарата :) Ще трябва обаче, да си вземам и обичайната месечна доза кулинарни приключения, иначе няма да спя спокойно и ще се измъчвам с въпроси от рода на "Какъв ли е вкуса на това?", "Как ли точно се приготвя онова?" :))
    Прегръдки за всички и пожелание за хубави пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Супер предложение!
    Мисля и аз да си употребя спанака утре... с ориз :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз много го обичам така :) Надявам се да ти допадне!
      Сърдечен поздрав и благодаря!

      Изтриване
  9. Наистина лесно и вкусно:)
    Тези дни и аз ще направя:)

    Честита пролет!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пролетно време все нещо зеленичко ни се иска за похапване :)
      Честита пролет и на теб, Дари!
      Сърдечен поздрав и една много цветна и чудесна седмица!

      Изтриване
  10. Честита пролет, Лети!
    Честичко си похапваме и ние спаначено ризото - аз заливам понякога с 3 разбити яйца (без добавки) за хрупкава коричка. Леко, лесно, бързо и вкусно ястие! Изглежда превъзходно в твое изпълнение, мила!

    ОтговорИзтриване
  11. А колко минути го варите долу-горе? Смятам да го пробвам, изглежда прекрасно! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ви хареса!
      Варенето зависи от силата на котлоните ви, при мен е максимум 20 минути, по-точно около 15-20 `без да включвам времето за сотиране на продуктите). Но най-точно ще прецените, ако опитате зрънце от ориза, трябва да е почти готово, тогава отдръпвате от котлона и оставяте ориза похлупен още 10-тина минути, така той ще се досготви самичък и няма да се разкашка.
      Дано да се получи добре! Да ви е сладко!

      Изтриване
  12. Благодаря! Сега ще го сготвя.

    ОтговорИзтриване