Ето че се изтърколиха, съвсем неусетно, три години откакто създадох блога "Кулинарно приключение". От началото досега, той ми носи положителни емоции, усмивки и забавление. Споделяла съм и друг път, че според мен готвенето е истинско приключение, необятен свят от вкусове и аромати, така че защо да го превръщаме в безвкусна рутина, когато можем да зарадваме сетивата си? При това, не винаги са ни необходими скъпи продукти, нито пък прекалено сложни рецепти или специални умения, за да е вкусно на трапезата ни.
Поводът е добър, за да поднеса нещо сладичко и да благодаря от сърце на всички, които се отбиват тук!
Рецептата е от мини-книжките на "Dr. Oetker", и по-конкретно - книжката "Пухкави сладкиши с мая". Аз прибавих към ароматите и есенция амарето, освен ваниловата, поръсих готовия венец с какао и кафява захар и заместих филираните бадеми вътре в плънката с печени цели бадеми, нарязани на едро. Всичко останало е според оригиналната рецепта, която си заслужава да се приготви, уверявам ви.
Козуначен венец с шоколад / Easter wreath with chocolate
Продукти:
500 гр. брашно,
200 гр. течна готварска сметана (неподсладена и животинска, а не растителна),
50 ml прясно мляко,
2 яйца,
75 гр. захар,
щипка сол,
1 пакетче ванилена захар,
1/2 ампула ванилова есенция,
1/2 ампуула есенция амарето,
1 пакетче (7 гр.) суха мая
пълнеж:
200 гр. лешникова нуга (течен шоколад),
75 гл. филирани бадеми (аз заместих, като използвах обикновени печени неосолени бадеми, нарязани на едро)
допълнително:
малко масло или олио за намазване на формата за печене,
25 гр. филирани бадеми
Сметаната и млякото се затоплят до телесна температура.
Яйцата се разбиват леко с вилица и към тях се прибавят ваниловата и амарето есенции.
Брашното се пресява в купа, добавя се щипка сол и маята. Прави се кладенче и се прибавят яйцата, млечно-сметановата смес, захарта и ванилената захар. Сместа се разбърква с миксер (с куките за тесто) за кратко на ниска степен, после за около 5 минути на висока, до получаването на гладко тесто.
Покрива се с чиста кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.
Може да замесите тестото и с хлебопекарна. За целта, затоплете млякото и сметаната до телесна температура и ги изсипете в контейнера на хлебопекарната. Прибавете към тях леко разбитите с вилица яйца, щипка сол, захарта, есенциите и ванилената захар. Отгоре изсипете пресятото брашно и накрая сухата мая. Пуснете на програма "тесто за хляб", която продължава около 1час и 20-30 минути.
След втасване на тестото, независимо дали е замесено на ръка или в хлебопекарната, пристъпваме към следващата стъпка.
Размесете втасалото тесто върху леко набрашнена повърхност още веднъж за кратко и го разточете на кора с размери около 50х30 cm.
Затоплете течния шоколад, така че да се размазва лесно и намажете равномерно разточеното тесто. Поръсете с филираните бадеми. За пълнежа аз използвах не филирани, а съвсем обикновени бадеми, които леко запекох без сол и нарязах на едро.
Завийте на руло откъм дългата страна.
Вземете форма за кекс с конус в средата и диаметър 26 cm., и я намажете добре с мазнина. Поръсете по дъното и стените с филирани бадеми. Поставете рулото като венец. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса, докато видимо увеличи обема си.
Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна, около 30 минути. След изпичане, оставете козуначения венец във формата за около 10 минути, после го извадете внимателно и го оставете да се охлади напълно върху метална решетка.
Ако желаете, може да поръсите готовия венец с малко какао и кафява захар.
Лети, честита поредна годинка на блога ти!
ОтговорИзтриванеЗнаеш, че за мен е удоволствие да надниквам тук!
С пожелание да продължаваш да доставяш наслада както на себе си, така и на нас!
Прегръдка и хубаво настроение!
Честит рожден ден на блога, Лети! Поздравявам те за старанието, постоянството, фантазията и невероятните рецепти. Дано ги имаш още десет пъти по 3 години :)
ОтговорИзтриванеЕлена Кулева
Лети, честита ти годишнина!
ОтговорИзтриванеИмам удоволствието да те познавам лично и да съм очарована от прекрасното ти отношение към живота! Пожелавам ти да бъдеш винаги толкова жизнерадостна и вдъхновена!
Почерпката ти е много вкусна и красива!
Летии, честити 3 годинки на блога! Готвенето със сигурност е кулинарно приключение, а твоето виртуално местенце си е приключение и за сетивата, и за разума. Всичко е чудесно, а козунакът е много изкушаващ.
ОтговорИзтриванеОще повече успехи ти желая и много вдъхновение и занапред!
Поздрави!
Лети,честита годишнина!Пожелавам ти още по-вкусни приключения!Козуначето е една малка фантазия....
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Лети, честити да са ти 3-те годинки на блога! Пожелавам това прекрасно местенце да продължава да ни радва с вкусни рецепти и красиви снимки!
ОтговорИзтриванеЧерпя се с парченце от чудесния козуначен венец.
Усмихнат ден! :)
Здравей,
ОтговорИзтриванеЧестити 3 годинки с рецепти и емоции :)Много вкусни моменти ти пожелавам :)
Поздравии!!!
Честита блогогодинка! Прекрасен венец!
ОтговорИзтриванеЧестита годишнина на прекрасния ти блог, Лети!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда този венец - козуначен, с шоколад и бадеми -
много красив в разрез и снимки.
Моите поздравления,
с пожелания за здраве, вдъхновение и още много кулинарни приключения!, Диана
Честит празник на най-вкусното кулинарно приключение, което познавам! Нестихващо вдъхновение, безброй успехи и читатели ти пожелавам, Вили! Венецът е прекрасен! Сърдечни поздрави! :)
ОтговорИзтриванеЛети,мила,аз вчера останах с убеждението,че ще празнуваш рожден ден на половинката и затова казах да е жив и здрав,а то било на блога.
ОтговорИзтриванеВ такъв случай ти бъди жива и здрава,за да ни радваш с прекрасните си фотографии и неустоими предложения!
Честито да ти е местенцето и винаги пълно с добри и верни привърженици!
Венецът е невероятно красив,фотогеничен и вкусен!
Прегръдка и хубави почивни дни!
Роси, то толкова теми подехме двете с теб, че наистина може да се обърка човек ;)
ИзтриванеИ четиримата вкъщи сме все с летни рождени дни, а ако беше половинката, нали знаеш с какво го радвам на рождения му ден - любимите му чийзкейкове, него козунаците не го трогват много :)
Благодаря ти, мила и за пожеланията и за хубавите думи!
Прегръдка!
Страхотен е! Обожавам ги с пълнежи! Не само рецепта, ами и майсторлък трябва, а при теб си го има, Лети! Честит празник на блога и ти желая още много приятели, вкусни рецепти и красиви снимки! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЛети, честит блогопразник :) Все така вдъхновяваща, украсяваща и подслаждаща настроението на всички твои гости бъди :) Прегръдки!
ОтговорИзтриванеХайде, честита поредна годинка, Лети!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти много успехи в кулинарния свят :)
Рулото е прекрасно, много обичам козуначени теста с някаква плънка, а твоята е много по мой вкус!
Усмихнат и неветрови уикенд :)
Лети, честита годишнина!
ОтговорИзтриванеС удоволствие влизам в блога ти! Желая ти още дълги години да продължава това кулинарно приключение!
Прегръдки!
Лети, честита трета годинка!
ОтговорИзтриванеЗапази все така силна кулинарната си страст, за да се радваме на прекрасния блог още дълго време.
Успех!
Онемях при вида на този козуначен венец и за малко да забравя да ти честитя! Продължавай да ни показваш всичката тази красота както и досега и знай, че често готвим под твое ръководство;)
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Лети!
Lety, разкошна рецепта. Непременно ще се пробва!
ОтговорИзтриванеЧестит РД на прекрасния ти блог. И моят ще навърши три години на 2 Май ;)
Пожелавам ти безспирно вдъхновение за още много вкусни рецепти! Приятен уикенд
Лети, честита трета годишнина на блога! Пожелавам ти много здраве, кулинарни приключения и радост! А козуначеното вълшебство е наистина перфектно!
ОтговорИзтриванеЛелее, невероятен е венецът ти, Лети! Толкова аромати достигат до мен, че не се трае... а Великден е далече още ;)
ОтговорИзтриванеЧестита ти годишнина, мила! Желая ти много вдъхновения, неспирен ентусиазъм и настроение за творчество, както в кухнята, така и зад обектива! Знаеш, че си невероятен талант, така че продължавай да се развиваш, а ние ще ти се радваме и подкрепяме неуморно!
Прегръдки и много целувки!
Лети…страхотна почерпка:) Честит блого празник!
ОтговорИзтриванеС пожелание за почерпка и след 33 години:) че и повече!
Хубав и усмихнат ден и от мен!
Приятели, страхотни сте!
ОтговорИзтриванеДани,
Ели,
Бети,
Гери,
Живка,
Dani B.,
Марина,
Траянка,
Диди,
Ева,
Роси,
Бонбонке,
Габи,
Инче,
Тили,
Магьоснице,
Мъхче,
Ани,
Иглика,
Ирма,
Дани (gogolina),
Благодаря ви от все сърце за хубавите думи, за пожеланията и за вниманието!
Много ме радвате, когато се отбивате тук, оставяте коментар или приготвяте някоя рецепта!
Прегръдки и пожелавам и на вас много, много блогогодинки, за да може да се радваме заедно на това любимо занимание!
Lety, честити три годинки - вече си "проходила" стабилно, открила си много красиви и вкусни неща и ти благодаря за споделения опит, прекрасните рецепти и емоциите, които създават! Много успех и всичко най-добро! Рецептата, която си избрала ме грабна, снимките са страхотни и съм сигурна, че е неустоимо изкушение! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Elti, за хубавите думи! :)
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Лети честит рожден ден на блога ти. пожелавам ти много кулинарни успехи. Почерпката е божествена! Хубава неделна вечер!
ОтговорИзтриванеДиди, благодаря за вниманието и хубавите пожелания!
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Честити 3 годинки на блога ти, Лети!
ОтговорИзтриванеМного читатели, почитатели и още нови приятели да намериш!:)
Черпя се с козуначето (много изкушаващо) и отивам да разглеждам назад :)
Благодаря ти от сърце за чудесните пожелания, Дари!
ИзтриванеИ аз смятам да те навестя и да разглеждам назад, че то от ангажименти напоследък не остава време да се разходя из приятелските блогове.
Сърдечен поздрав и прекрасна нова седмица!
здравейте.някой пробвал ли е да направи този сладкиш?
ОтговорИзтриванеТова е личен блог и всички рецепти са приготвени и снимани от мен. Така че - да, рецептата на "Д-р Йоткер" приготвих лично, става вкусна и снимките, които ѝ направих (и които виждате тук), съответстват точно на реалността.
Изтриване