петък, 15 март 2013 г.

Козуначен венец с шоколад и три години "Кулинарно приключение"

 
     Ето че се изтърколиха, съвсем неусетно, три години откакто създадох блога "Кулинарно приключение". От началото досега, той ми носи положителни емоции, усмивки и забавление. Споделяла съм и друг път, че според мен готвенето е истинско приключение, необятен свят от вкусове и аромати, така че защо да го превръщаме в безвкусна рутина, когато можем да зарадваме сетивата си? При това, не винаги са ни необходими скъпи продукти, нито пък прекалено сложни рецепти или специални умения, за да е вкусно на трапезата ни.
    Поводът е добър, за да поднеса нещо сладичко и да благодаря от сърце на всички, които се отбиват тук!
 

   Рецептата е от мини-книжките на "Dr. Oetker", и по-конкретно - книжката "Пухкави сладкиши с мая". Аз прибавих към ароматите и есенция амарето, освен ваниловата, поръсих готовия венец с какао и кафява захар и заместих филираните бадеми вътре в плънката с печени цели бадеми, нарязани на едро. Всичко останало е според оригиналната рецепта, която си заслужава да се приготви, уверявам ви.

Козуначен венец с шоколад / Easter wreath with chocolate

Продукти:

500 гр. брашно,
200 гр. течна готварска сметана (неподсладена и животинска, а не растителна),
50 ml прясно мляко,
2 яйца,
75 гр. захар,
щипка сол,
1 пакетче ванилена захар,
1/2 ампула ванилова есенция,
1/2 ампуула есенция амарето,
1 пакетче (7 гр.) суха мая

пълнеж:
200 гр. лешникова нуга (течен шоколад),
75 гл. филирани бадеми (аз заместих, като използвах обикновени печени неосолени бадеми, нарязани на едро)

допълнително:
малко масло или олио за намазване на формата за печене,
25 гр. филирани бадеми


   Сметаната и млякото се затоплят до телесна температура.
   Яйцата се разбиват леко с вилица и към тях се прибавят ваниловата и амарето есенции.
   Брашното се пресява в купа, добавя се щипка сол и маята. Прави се кладенче и се прибавят яйцата, млечно-сметановата смес, захарта и ванилената захар. Сместа се разбърква с миксер (с куките за тесто) за кратко на ниска степен, после за около 5 минути на висока, до получаването на гладко тесто. 
   Покрива се с чиста кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.
   Може да замесите тестото и с хлебопекарна. За целта, затоплете млякото и сметаната до телесна температура и ги изсипете в контейнера на хлебопекарната. Прибавете към тях леко разбитите с вилица яйца, щипка сол, захарта, есенциите и ванилената захар. Отгоре изсипете пресятото брашно и накрая сухата мая. Пуснете на програма "тесто за хляб", която продължава около 1час и 20-30 минути.
   След втасване на тестото, независимо дали е замесено на ръка или в хлебопекарната, пристъпваме към следващата стъпка.
   Размесете втасалото тесто върху леко набрашнена повърхност още веднъж за кратко и го разточете на кора с размери около 50х30 cm.
   Затоплете течния шоколад, така че да се размазва лесно и намажете равномерно разточеното тесто. Поръсете с филираните бадеми. За пълнежа аз използвах не филирани, а съвсем обикновени бадеми, които леко запекох без сол и нарязах на едро.
   Завийте на руло откъм дългата страна.
   Вземете форма за кекс с конус в средата и диаметър 26 cm., и я намажете добре с мазнина.   Поръсете по дъното и стените с филирани бадеми. Поставете рулото като венец. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса, докато видимо увеличи обема си.
   Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна, около 30 минути. След изпичане, оставете козуначения венец във формата за около 10 минути, после го извадете внимателно и го оставете да се охлади напълно върху метална решетка.
   Ако желаете, може да поръсите готовия венец с малко какао и кафява захар.


  
     

         


31 коментара:

  1. Лети, честита поредна годинка на блога ти!
    Знаеш, че за мен е удоволствие да надниквам тук!
    С пожелание да продължаваш да доставяш наслада както на себе си, така и на нас!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит рожден ден на блога, Лети! Поздравявам те за старанието, постоянството, фантазията и невероятните рецепти. Дано ги имаш още десет пъти по 3 години :)
    Елена Кулева

    ОтговорИзтриване
  3. Лети, честита ти годишнина!
    Имам удоволствието да те познавам лично и да съм очарована от прекрасното ти отношение към живота! Пожелавам ти да бъдеш винаги толкова жизнерадостна и вдъхновена!
    Почерпката ти е много вкусна и красива!

    ОтговорИзтриване
  4. Летии, честити 3 годинки на блога! Готвенето със сигурност е кулинарно приключение, а твоето виртуално местенце си е приключение и за сетивата, и за разума. Всичко е чудесно, а козунакът е много изкушаващ.
    Още повече успехи ти желая и много вдъхновение и занапред!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Лети,честита годишнина!Пожелавам ти още по-вкусни приключения!Козуначето е една малка фантазия....
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Лети, честити да са ти 3-те годинки на блога! Пожелавам това прекрасно местенце да продължава да ни радва с вкусни рецепти и красиви снимки!
    Черпя се с парченце от чудесния козуначен венец.
    Усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей,

    Честити 3 годинки с рецепти и емоции :)Много вкусни моменти ти пожелавам :)

    Поздравии!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита блогогодинка! Прекрасен венец!

    ОтговорИзтриване
  9. Честита годишнина на прекрасния ти блог, Лети!
    Страхотно изглежда този венец - козуначен, с шоколад и бадеми -
    много красив в разрез и снимки.
    Моите поздравления,
    с пожелания за здраве, вдъхновение и още много кулинарни приключения!, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Честит празник на най-вкусното кулинарно приключение, което познавам! Нестихващо вдъхновение, безброй успехи и читатели ти пожелавам, Вили! Венецът е прекрасен! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Лети,мила,аз вчера останах с убеждението,че ще празнуваш рожден ден на половинката и затова казах да е жив и здрав,а то било на блога.
    В такъв случай ти бъди жива и здрава,за да ни радваш с прекрасните си фотографии и неустоими предложения!
    Честито да ти е местенцето и винаги пълно с добри и верни привърженици!
    Венецът е невероятно красив,фотогеничен и вкусен!
    Прегръдка и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, то толкова теми подехме двете с теб, че наистина може да се обърка човек ;)
      И четиримата вкъщи сме все с летни рождени дни, а ако беше половинката, нали знаеш с какво го радвам на рождения му ден - любимите му чийзкейкове, него козунаците не го трогват много :)
      Благодаря ти, мила и за пожеланията и за хубавите думи!
      Прегръдка!

      Изтриване
  12. Страхотен е! Обожавам ги с пълнежи! Не само рецепта, ами и майсторлък трябва, а при теб си го има, Лети! Честит празник на блога и ти желая още много приятели, вкусни рецепти и красиви снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Лети, честит блогопразник :) Все така вдъхновяваща, украсяваща и подслаждаща настроението на всички твои гости бъди :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Хайде, честита поредна годинка, Лети!
    Пожелавам ти много успехи в кулинарния свят :)
    Рулото е прекрасно, много обичам козуначени теста с някаква плънка, а твоята е много по мой вкус!

    Усмихнат и неветрови уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  15. Лети, честита годишнина!
    С удоволствие влизам в блога ти! Желая ти още дълги години да продължава това кулинарно приключение!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Лети, честита трета годинка!
    Запази все така силна кулинарната си страст, за да се радваме на прекрасния блог още дълго време.
    Успех!

    ОтговорИзтриване
  17. Онемях при вида на този козуначен венец и за малко да забравя да ти честитя! Продължавай да ни показваш всичката тази красота както и досега и знай, че често готвим под твое ръководство;)
    Хубава вечер, Лети!

    ОтговорИзтриване
  18. Lety, разкошна рецепта. Непременно ще се пробва!
    Честит РД на прекрасния ти блог. И моят ще навърши три години на 2 Май ;)
    Пожелавам ти безспирно вдъхновение за още много вкусни рецепти! Приятен уикенд

    ОтговорИзтриване
  19. Лети, честита трета годишнина на блога! Пожелавам ти много здраве, кулинарни приключения и радост! А козуначеното вълшебство е наистина перфектно!

    ОтговорИзтриване
  20. Лелее, невероятен е венецът ти, Лети! Толкова аромати достигат до мен, че не се трае... а Великден е далече още ;)
    Честита ти годишнина, мила! Желая ти много вдъхновения, неспирен ентусиазъм и настроение за творчество, както в кухнята, така и зад обектива! Знаеш, че си невероятен талант, така че продължавай да се развиваш, а ние ще ти се радваме и подкрепяме неуморно!
    Прегръдки и много целувки!

    ОтговорИзтриване
  21. Лети…страхотна почерпка:) Честит блого празник!
    С пожелание за почерпка и след 33 години:) че и повече!
    Хубав и усмихнат ден и от мен!

    ОтговорИзтриване
  22. Приятели, страхотни сте!
    Дани,
    Ели,
    Бети,
    Гери,
    Живка,
    Dani B.,
    Марина,
    Траянка,
    Диди,
    Ева,
    Роси,
    Бонбонке,
    Габи,
    Инче,
    Тили,
    Магьоснице,
    Мъхче,
    Ани,
    Иглика,
    Ирма,
    Дани (gogolina),
    Благодаря ви от все сърце за хубавите думи, за пожеланията и за вниманието!
    Много ме радвате, когато се отбивате тук, оставяте коментар или приготвяте някоя рецепта!
    Прегръдки и пожелавам и на вас много, много блогогодинки, за да може да се радваме заедно на това любимо занимание!



    ОтговорИзтриване
  23. Lety, честити три годинки - вече си "проходила" стабилно, открила си много красиви и вкусни неща и ти благодаря за споделения опит, прекрасните рецепти и емоциите, които създават! Много успех и всичко най-добро! Рецептата, която си избрала ме грабна, снимките са страхотни и съм сигурна, че е неустоимо изкушение! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Elti, за хубавите думи! :)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  24. Лети честит рожден ден на блога ти. пожелавам ти много кулинарни успехи. Почерпката е божествена! Хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диди, благодаря за вниманието и хубавите пожелания!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  25. Честити 3 годинки на блога ти, Лети!
    Много читатели, почитатели и още нови приятели да намериш!:)

    Черпя се с козуначето (много изкушаващо) и отивам да разглеждам назад :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце за чудесните пожелания, Дари!
      И аз смятам да те навестя и да разглеждам назад, че то от ангажименти напоследък не остава време да се разходя из приятелските блогове.
      Сърдечен поздрав и прекрасна нова седмица!

      Изтриване
  26. здравейте.някой пробвал ли е да направи този сладкиш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е личен блог и всички рецепти са приготвени и снимани от мен. Така че - да, рецептата на "Д-р Йоткер" приготвих лично, става вкусна и снимките, които ѝ направих (и които виждате тук), съответстват точно на реалността.

      Изтриване