понеделник, 23 юли 2012 г.

Рататуй / Ratatouille



     Отдавна се канех да опитам френската рецепта. Не бях приготвяла рататуй (Ratatouille) и бях любопитна. Вярно, че в българската, италианската, гръцката кухня има подобни ястия, но още от излизането едноименното филмче си мечтая за него, а отлагам по една или друга причина. Както вижадте, обаче, сложих край на чакането, запретнах ръкави и това е резултата.
     Вкусен се оказа, както и очаквах. Без повече увертюри, ето и рецептата:



Рататуй / Ratatouille

Продукти:

2 големи патладжана,
4 крехки малки тиквички,
3 зелени пиперки (чушки),
1 червена или жълта пиперка (чушка),
4 едри домата,
1 голяма глава лук,
3 скилидки чесън,
листата от 3-4 стръка босилек,
черен пипер и сол на вкус,
зехтин за готвене,
1 с.л. винен оцет,
1 равна ч.л. захар


  • Патладжаните се почистват от дръжките, измиват, срязват по дължина на две и всяка половина се нарязва на резенчена с дебелина около 0.5 см. Посоляват се и се оставят за около 30 минути да се отцеди горчивия сок. После се измиват обилно с вода, отцеждат се и се подсушават.
  • Тиквичките се нарязват на шайби със същата дебелина. Пиперките (чушките) се почистват от дръжките и семената, измиват и нарязват на едри парчета. 
  • Доматите се потапят във вряща вода за 20 секунди, след което се вадят и слагат в купа със студена вода. Когато се охладят се обелват от ципите и нарязват на парченца около 1 см.
  • В тиган се слага 1 с.л. зехтин да се сгорещи и пиперките се сотират, докато поомекнат и тук-там започнат да стават златисти. Изваждат се от тигана в чиния.Добавя се още малко зехтин в тигана и се сотират тиквичките, след което също се вадят от тигана. Огънят се намалява малко и патладжаните се слагат в тигана и запържват в малко зехтин около 5 минути от всяка страна до златисто. Изваждат се от тигана. 
  • Най-накрая се сотира нарязания лук, няколко минути след това в тигана при лука се прибавя и нарязаните скилидки чесън (не много на ситно). Минута след чесъна се добавят оцета и захарта и се разбърква, докато оцета се изпари. После, при чесъна и лука се прибавят нарязаните домати и половината от нарязания босилек и се готви около 5 минути. После при доматите се прибавят всички сотирани зеленчуци, подправя се със сол и черен пипер на вкус, обърква се и се готви още около 5-6 минути.Отстранява се от огъня.
  • Ястието се сервира поръсено с останалата част от нарязания босилек.


16 коментара:

  1. Лети, толкова апетитно си го поднесла!
    Чудесен е!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      Напоследък гледам менюто ни да включва предимно зеленчуци и плодове, за да се възползвам максимално от сезонните дарове на природата, пък и е здравословно :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Много вкусно и красиво предложение:) Мммм...:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти допада! Гледам да се възползвам максимално от изобилието на пресни зеленчуци :)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  3. Правих това зеленчуково вълшебство и зная колко е вкусно!А снимките ти го представят невероятно съблазнително!
    Поздрав сърдечен Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е хубаво! А тъй като има подобни предложения и в други кухни - нашата, инталианската, гръцката и т.н., човек може да си избира различни рецепти и вариации и да си ги редува :)
      Сърдечен поздрав и хубави летни дни!

      Изтриване
  4. Лети, изглежда превъзходно! Поздрави и хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Вкусно стана.
      Поздрав и пожелание за летни дни изпълнени с приятни емоции!

      Изтриване
  5. Фантастично изглежда! И французин няма така да го поднесе! Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Казано от теб, много ми става приятно, защото твоите блюда винаги изглеждат направо фантастично!
      Благодаря ти, Йоли!
      Прегръдка!

      Изтриване
  6. И аз не съм правила все още рататуй.
    Твоят изглежда фантастично, Лети!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусно стана, Ели. Ако вкъщи сте почитатели на зеленчуковите летни ястия, това е хубав вариант. Ние с половинката сме минали на режим на здравословно хранене и ядем преимуществено зеленчуци :)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  7. Това не би ли било някакъв вид гювеч (без каротфи)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      задавате хубав и уместен въпрос.
      Ястието наистина прилича донякъде на българския гювеч или италианската капоната. Разликата с нашенския гювеч е в състава на продуктите, подправките и в начина на приготвяне. Обикновено гювечът се готви в глинен съд, бавно и във фурна, той включва освен картофи, още зелен боб, а в някои случаи и бамя, освен вегетариански варианти има и доста варианти с месо.
      Рататуя не се готви с месо, в много случаи се приготвя по гореописания от мен начин, като основните продукти се обработват термично на котлона и то поотделно и се обединяват закратко накрая. Във Франция обаче има различни начини за приготвяне на рататуй, нещо като нашите множество рецепти и начини за приготвяне на баница. Общо взето, различните краища на Франция и различните домакинства си имат любима рецепта и рецептите имат различия помежду си. Някои приготвят рататуй също в глинен съд и бавно печене и тогава ми се струва, че неговия вкус, наистина ще се приближи доста до нашенския.
      Този, който аз приготвих, като вкус има известни прилики, но като цяло е по-различен от гювеча, такъв какъвто го приготвям аз вкъщи.
      Благодаря за коментара!
      Поздрав!

      Изтриване
  8. Търсейки, тиквичките попаднах на този чудесен рататуй! Много хубави снимки си направила, Лети! И аз точно след като гледах филма, преди години го направих за първи път! Беше любим на дъщеря ми...

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти, Бети!
    Де да можех и аз да накарам дъщеричката си да яде! Много е злояда и зеленчуци изобщо не долюбва.

    ОтговорИзтриване