понеделник, 28 май 2012 г.
Сирене по шопски в гювече
Обичате ли сирене по шопски? Аз много обичам. Една лесна, изключително вкусна и типично българска рецепта :) Великолепните неща не винаги са сложни, нали? А с тази рецепта може да се справи дори и дете :)
Давам продуктите за 1 брой гювече (1 порция), умножете си ги толкова пъти, колкото гювеченца ви трябват.
Сирене по шопски в гювече
Продукти за 1 гювече (1порция):
около 150 гр. бяло саламурено сирене,
1/2 средна глава лук,
1 яйце,
1 среден домат,
около 25 гр. масло,
червен пипер,
1/3 ч.л. ситно нарязана люта чушка
за декорация стрък магданоз и малка люта чушчица
Намажете гювечето по дъното и стените с масло.
Нарежете на ситно лука и го изсипете на дъното на гювечето. Отгоре разпределете нарязаното на парчета сирене (аз отрязвам плочка с дебелина около 1 см.).
Поръсете сиренето с червен пипер и с около 1/3 ч.л. ситно нарязана люта чушка.
Отгоре наредете нарязаният на шайби домат.
Най отгоре разпределете около 25 гр. чисто масло, нарязано на 3-4 парченца.
Похлупете с капака на гювечено и запечете във фурната за около 20-тина минути.
Извадете от фурната чукнете отгоре яйцето и върнете във фурната за кратко, до готовност на яйцето.
Поднесете украсено със стръкче магданоз и малка люта чушчица отгоре.
Да ви е сладко!
Етикети:
българска кухня,
лесно и вкусно,
ястия без месо
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Много апетитно гювече, Лети!
ОтговорИзтриванеА с тази снимка едно към едно ме довършваш :))
Лека нощ!
Пепинко, това със снимката ще е реванш за всеки път дето си ме накарала да преглъщам пред твоите рецепти!
ИзтриванеПрегръдка!
Лети, обичам и още как. Поне веднъж на две седмици вечеряме това в края на седмицата, когато след работа не ми се изкарват часове в кухнята.
ОтговорИзтриванеПрекрасно предложение в тази дъждовна вечер!
Мъхче, значи обща слабост ни е тази рецепта и то по аналогични причини ;)
ИзтриванеМного обичаме сирене по шопски! Дори съм си примъкнала от България гювечета специално. Твоето изглежда много апетитно! Имам едно тъпо въпросче, как позиционираш така хубаво яйцето, при мен почти винаги изтича на някъде!? Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеByBy, много ти благодаря!
ИзтриванеА относно въпроса, наистина нищо специално не правя, просто чуквам яйцето отгоре и то самичко си застава. Може би причината да изглежда добре е, че гледам да режа продуктите с еднаква дебелина и повърхността се получава по-равна и аз не знам.
Поздрави и хубави дни през тази седмица!
Лети, обичам сирене по шопски :)
ОтговорИзтриванеСнимките ти са толкова апетитни и подканящи....
Прегръдка и хубава седмица!
Дани, радвам се, че въздействието им е такова :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдки и пожелание за дни с много хубаво настроение!
Чудничко, Лети! У дома много харесваме тази вкусотия:)
ОтговорИзтриванеИ ние, Марта и затова честичко приготвям, ама ядем само големите, малчовците му се мръщят.
ИзтриванеЯвно на са гладували затова се мръщят
ИзтриванеОооо и гладуването не помага. Малката по цял ден може да не яде, ако я оставя, без изобщо да и направи впечатление. Просто е злояда. Много деца минават през такива фази. Но е вярно, че истинско гладуване, в смисъл на недостиг на храна, не познават и слава на Господ! Други дечица не само по света, а и у нас нямат този късмет, което наистина е трагично!
ИзтриванеАз обичам, а половинката обожава!:) Точно така, по тази рецепта! Страхотно е! Изглежда много апетитно... Поздрави, Лети и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеЗначи и вие сте в отбора на почитателите :) Наистина е страхотно!
ИзтриванеБлагодаря!
Сърдечен поздрав и прекрасни дни през тази седмица!
Точно това си правих вчера за вечеря,а отдавна не бях-много е вкусно,а и снимките ти го потвърждават,Лети!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Росинка, съвпадение в менюто :)
ИзтриванеХубави дни през седмицата и за теб, мила!
Thanks for the nice words!
ОтговорИзтриванеRegards!
Ама как да не обичам! Олеееееее, много вкусно, много любимо и представено от теб много красиво:) Прияде ми се:) Добре че наближава време за вечеря:)
ОтговорИзтриванеИ аз много си го обичам този вариант на гювеченце :)) Пък и бързо става, което си е предимство в днешно време :)
ИзтриванеНачинаещ готвач съм иии ще попитам на коолко градуса се пече
ОтговорИзтриванеИзвинете за късния отговор, поради почивните дни е :-)
ИзтриванеПечете на около 200 градуса. Зависи от фурната ви, различните фурни дори и на едни и същи градуси пекат различно, но не се бойте, точно за това ястие няма да е фатално дали е на 190 или на 200 градуса. Просто 15-тина минутки, след като сте го пъхнали във фурната, вдигнете капака на гювечето и надникнете, за да прецените дали има нужда от още малко или вече може да прибавяте яйцето.
Успех в кухнята!