четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Биголи в сос и нещичко за венецианската кухня


Предната публикация не успя да побере рецептата, ето защо ви я представям в тази :)
Това е едно изключително лесно, вкусно и интересно ястие.
Пастата ни е любима вкъщи, така че съм се снабдила с книжки и списания посветени на нея. Винаги съм се чудила на изобилието от разновидности, в които се прави пастата. Не става въпрос за различните сосове и прибавки (които също за безброй), а за самите тестени изделия - в повечето случаи с еднороден състав, но различна форма.
Отговора се оказа много прост, формата на пастата има значение за вкуса, защото различните форми поемат соса по различен начин.
Това се оказа абсолютно вярно и го разбрах на собствен гръб при тази рецепта. Тя се приготвя с биголи, които приличат на спагети, обаче са доста дебели (около 3 мм. в диаметър). Приличат също на букатини, но нямат дупка в средата, а са плътни. Биголи е наименование на този вид паста, използвано в провинция Венето. В Тоскана има паста с аналогични размери, която се казва pici. Успешно може да се замени и със спагети, но трябва да подберете от дебелите. Аз не намерих и използвах тънки, това обаче ми коства двойна доза сос.
Сосът от своя страна е много семпъл и лесен за приготвяне. Четох, че според венецианците, за да се постигне перфектен вкус, съставките на ястието не трябва да са повече от пръстите на едната ръка :) И наистина, в този сос има точно толкова :)
Биголи в сос (Bigoli in salsa) се оказа малко необичайно на външен вид ястие, да не кажа грозно, но е много вкусно. Условието обаче е първо, да обичате риба, защото основното в соса е аншоата и второ, да не се впечатлявате от външния вид, а да се осмелите да опитате. Когато го хапнах във Венеция за първи път, бях доста изненадана, но после така ми хареса, че реших да си го приготвя и вкъщи :) Използвах рецепта от книжка за венецианската кухня, която си купих, но ви предлагам и този линк, като интернет вариант. Ако нямате машинка за паста или месомелачка (която да може да мели през дупки с диаметър 3 мм.), за да си приготвите прясна паста, просто използвайте като мен суха - спагети, но колкото може по-дебели.

Продукти:

за 4 порции

400 гр. биголи (но тъй като по нашите ширини не се срещат, заменете с дебели спагети),
2 големи глави лук (желателно бял),
6-7 с.л. зехтин,
около 70 - 100 гр. филенца солена аншоа,
сол и черен пипер на вкус

Сварете пастата, според указанията на опаковката. Не я преварявайте, трябва да е ал денте.
Отлейте и запазете 1 кафена чашка от водата, в която са се варили спагетите, после ги отцедете и ги върнете в тенджерата, добавете 2 с.л. зехтин и разбъркайте. Дръжте ги топли.
За да приготвите соса, нарежете лука на ситно. Накълцайте аншоата на парченца.
Загрейте зехтина на среден огън, прибавете лука и дръжте на котлона, като разбърквате отвреме навреме докато лука омекне.
Прибавете аншоата към лука, долейте 50 мл. (при мен 6 с.л.) от водата, която сте отделили и бъркайте непрекъснато на котлона, докато не се получи еднороден кремообразен сос. При нужда, добавяйте по мъничко водичка, но внимателно, защото соса не трябва да е воднист. Ако е необходимо, може да добавите и още малко зехтин.
Накрая прибавете сол и черен пипер на вкус и отстранете от огъня.
Изсипете соса при спагетите, разбъркайте добре, разпределете пастата в чиниите и сервирайте веднага. Ястието се консумра топло.
За украса, може да добавите отгоре листенца магданоз, всъщност той не е необходим за вкуса и ролята му е чисто декоративна, така че едно две са достатъчни.



Венецианската кухня се оказа много интересна. Тя изобилства от риба и морски дарове. Съответно, предлаганите продукти на рибния пазар са доста разнообразни и много, много пресни. Ето малко снимки :



Това, на долната снимка е сепия, а черното по нея е мастилото, което оцветява ястията в черно. Има много венециански рецепти с нея.





Всичко, което виждате, а и още доста, беше на открит рибен пазар, който беше невероятно чист, не миришеше и продажбите продължиха до обяд. След това, мястото беше така почистено, че ако не бях видяла какво се продава никога не бих отгатнала после по празните сергии.
Въпреки късната есен, имаше и невероятно разнообразие на плодове и зеленчуци. Само зелените салати вижте колко вида са, а имаше и още, които не са в кадър:



Честно да си призная, благородно им завидях на италианските домакини за изобилието на страхотни продукти.
Вижте и един по-нестандартен за нас, но явно обичаен за Венеция начин на продажба:



Всичко, което успях да опитам от венецианската кухня, беше приготвено много вкусно, но беше по-различно от други краища на Италия - например, в сравнение с Тоскана, Емилия-Романя, Лацио или пък Ломбардия. Явно всяка провинция си има типични отличителни вкусове. Което естествено си е нормално, у нас е същото - въпреки малката територия на страната, родопските специалитети, например, са много по-различни от тези в източната част на страната.
Друго, което ми направи впечатление са интересните сладки, които се предлагат, много от които са типични венециански сладкиши (fave alla veneziana, frittelle alla veneziana, Zaeti, Pevarini и др.):



Накрая завършвам, с тези малки симпатични чушчици, които изглеждаха толкова весели и красиви. Аз ако бях, щях да си ги аранжирам във ваза на масата вместо да ги ям :) Вие как мислите? :)



18 коментара:

  1. Като заклет фен на италианската кухня трябва да призная, че не съм правила досега биголи. Но при това разнообразие на видове паста не е учудващо.:-))) Прекрасно предложение, Лети!! Звучи и изглежда изключително вкусно.
    Отново интересна и любопитна информация за венецианскта кухня.
    Беше ми изключително интересно и разбира се, много вкусно.:-)))
    Топла прегръдка и пожелания за уютна и вкусна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. лети,
    благодаря за информацията и красивите снимки!
    Чушките и аз бихси ги сложила във ваза!
    Не съм опитвала аншоа в сос, но докато не се опита, не става!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Ние мислим веднага да топнем чушлетата във вазичка- много са сладки;-)
    И благодаря за полезната информация за видовете паста, аз лично мислех, че е маркетингов трик:-Р
    Много хубава вечер ти желая;-)

    ОтговорИзтриване
  4. Това е страхотен пост със страхотни снимки, особено букета с чили - много миловидни и усмихнати чушчици!
    Обожавам паста и съм много щастлива, че вече мога и сама да си правя тестото за нея :-). А семплите сосове са ми любими, като този тук с аншоа. Има и един още по-елементарен - затоплен зехтин, ароматизиран със скилидка чесън и размесен с най-различни свежи подправки, сол и пипер - в миналото е бил приготвян най-вече от бедните италианци.
    Благодаря за разходката из пазара за свежа храна :-)!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  5. Лети, рецептата е чудна и ми беше интересно да науча причината за множеството на вид и форма, видове паста! Впечатлена съм от всичко разказано и направо се влюбих в това букетче от чушчици ... и аз съм за ваза :))
    Прегръдки и чудесен петък ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  6. Great recipe;))) Love the flower bouqet pic made out of chili's;))

    ОтговорИзтриване
  7. Аууу, Лети, с тези снимки от пазара направо ме хвърляш в страшни сънища.... повечето рибни.
    Много ми харесват тези пазари да ги гледам - много подредено и чистичко е!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотни снимки и вкусно ястие! Супер!

    ОтговорИзтриване
  9. Лети, много ми беше интересно да прочета за пастата. А твоята изглежда много вкусна :). Чудесни венециански снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Лети,благодаря за продължението,безспорно също толкова интересно,като началото!
    Харесва ми пастата ти,защото и аз съм й почитател!
    Наистина италианките са за завиждане при това изобилие от много и свежи продукти,сигурно целогодишно.
    Снимката със сладкишите ще ми причини сърцебиене определено!

    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  11. Лети, благодаря ти за интересната и красива информация! Обожавам паста и много често приготвям у дома. Рецептата ще се пробва!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Хихих, то и аз бих ги ползвала за украса чушчиците, наистина са много симпатични :)
    Хареса ми и снимката с продавача и стоката върху корабчето :)) и пастата, разбира се... щом няма скариди, миди и октоподи, ще си я хапна като стой та гледай :))

    Хубав петък :)

    ОтговорИзтриване
  13. Много обичам Италия и прочетох публикацията на един дъх! Наистина кухнята е много интересна, със своите особености във всеки регион, което само може да поощри човек да пътува по-честичко :) Чудесни снимки, наистина са си за завиждане (особено ако човек си припомни през какво отношение минава по нашите пазари за да се сдобие с килограм домати)!
    Сърдечни поздрави и прекрасен петък! :)

    ОтговорИзтриване
  14. И аз винаги се учудвам от разнообразието на пастата. Толкова много форми има. Преди време се опитах да науча имената на различните видове, но постоянно с изненада откривам, че има още и още...
    Не знам как е изглеждал този специалитет в ресторанта, но гледайки твоите снимки, не бих го нарекла грозен, а по-скоро апетитен ;)
    Пак чудесни снимки, последната ми е фаворит!
    Поздрави и хубави почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
  15. Мони,
    Дани,
    Мъхче,
    Дени,
    Ева,
    Dzoli,
    Пепи,
    Траяна,
    Мира,
    Еликсирче,
    Марияна,
    Инче,
    Мария,
    Ели,
    Благодаря ви, че се отбихте и ми оставихте тези хубави коментари! Ако знаете само, как ме насърчава това за нови кулинарни приключения.
    Освен това виждам, че не съм странна птица, щом повечето от вас също са склонни да аранжират чушки във ваза :))
    Прегръдка за всички ви!

    ОтговорИзтриване
  16. Много интересна публикация и страхотни снимки:)
    Обичам паста, но много неща не знам за нея, та статията с твоите обяснения ми бе много полезна.:)
    Прииска ми се да посетя Италия. Много красиви местенца си посетила и доста вкусни неща си опитала - благородно завидях.:)Особено много ми се прииска да опитам сладкишите им.
    За търговците гондолиери научих ровейки се много в интернет и литература, докато подготвях една курсова работа за Италия. Беше ми интересно и научих доста не кулинарни неща.:)
    Относно чушките "букет", много са красиви. И аз бих си ги сложила във ваза.:)

    ОтговорИзтриване
  17. На скоро бяхме със съпругата ми на о.Малта .Там в гр.Валета видях градина с такива чушлета.Кусах ги не са люти ,явно са за украса.В поредицата от хубави снимки видях и от моят край.КК Албена и гр.Балчик.Интересни рецепти видях тук.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виждала съм такива чушлета да ги аранжират във вази, като декорация, но може и да се консумират предполагам. Аз не ги опитах :-)
      Благодаря за добрите думи!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване