сряда, 8 септември 2010 г.

Млечен крем с праскови и боровинки



Скоро имах рожден ден и тъй като годините, които навършвам не ми допадат особено като число :)) , не празнувах шумно и весело, а в тесен семеен кръг.
За събитието направих, разбира се, торта. За голямо съжаление не успях да я снимам преди разрязването, така че сега няма да я показвам. Ще стане друг път, защото се получи много хубава и задължително ще я направя отново. Ще покажа,обаче, нещо друго от почерпката - едно кремче, което се получи вкусно, а се прави лесно, леко е и носи много лятно, а защо не и лятно-есенно настроение :) Вдъхновител за направата беше списанието "Cucina moderna" и рецептата "Budino bicolore alle mandorle" (или иначе казано "Двуцветен пудинг с бадеми", ако правилно съм го превела), но аз се отклоних от тази рецепта и си направих моя версия - "Млечен крем с праскови и боровинки", без бадеми, а от двуцветен стана трицветен :-)
И така, без повече отклонения – рецептата:



Продукти:

За оранжевия слой:
около 800 гр. праскови,
2-3 с.л. пудра захар,
2 с.л. лимонов сок,
1 пакетче желатин на д-р "Йоткер

За белия слой:
250 гр. течна неподсладена готварска сметана,
350 мл. прясно мляко,
3 с.л. сироп "Амарето,
1 пакетче желатин на д-р "Йоткер,
пудра захар на вкус,
около 1 ч.ч. (от 150 мл.) боровинки

Прасковите се измиват, обелват, разполовяват, костилката се отстранява и се нарязват на ситно. Прибавя се захарта, лимоновия сок и се пасира с помоща на ръчна преса или на кухненски комбайн
Съдържанието на едно пакетче желатин се изсипва във 100 мл. студена вода, след като набъбне се слага на слаб огън на водна баня и се бърка непрекъснато, докато не се разтвори напълно. Не трябва да завира, защото няма да може да желира. Когато се разтвори се оставя да поизстине, трябва да не е горещ, но да е топъл. Прибавя се към прасковеното пюре и всичко се разбърква добре.
Прасковената смес се разпределя в съдинки, които се слагат в хладилник.
За приготвянето на белия слой, сметаната се изсипва в купа, прибавя се и прясното мляко и пудра захар на вкус. Разбърква се много добре. Прибавя се сиропа "Амарето" и отново се разбърква. Желатина се приготвя по гореописания начин и се добавя в сместа,накрая се добавят и боровинките и отново се разбърква добре.
След като прасковения слой се е стегнал много добре, желирал се е напълно, в купичките се сипва белия млечен слой с боровинките. Отново се прибира в хладилника да стегне.
Крема може да се приготви и сервира в прозрачни чаши. Ако предпочитате варианта от снимката - да обърнете крема в чинийка, трябва да го сипете в съдинки, от които лесно ще се отдели после, когато се желира. Аз използвах стъклени формички за крем карамел, които мокря със студена вода преди изсипване на сместа. След желиране, много внимателно с остър нож отделих ръбчето на крема от купичката, потопих за кратко съдинката в гореща вода и обърнах върху чинийка. Много лесно ще стане обръщането, ако крема се приготви в малки индивидуални силиконови форми за печене (стига да нямат много ситно уребрение по стените).

12 коментара:

  1. Честит рожден ден, Лети!
    Здраве и още много годинки, нищо че бройката не ти харесва :)))

    Кремът изглежда чудесно и предполагам страшно нежен на вкус.

    Харесва ми и закачката с цветовете на последната снимка :)

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Честито, Лети!
    Бройката няма значение;
    важното е д си жива и здрава, заобиколена от любими хора!
    А кремчето е сладурско :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит рожден ден, Лети!
    Нека бъдеш винаги обичана от любимите хора, здрава и щастлива!
    Кремчето е страхотно!Нежно, цветно и вкусно!
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Лети,
    честит рожден ден! Бъди много здрава и много щастлива, без значение от годините. Не ни харесва като минават, но най-хубавото тепърва предстои и ни очаква. Така че смело напред и нагоре!
    Десерта изглежда много примамливо и закачливо, а предполагам че и вкусът ще е страхотен.

    ОтговорИзтриване
  5. Да си жива и здрава, Лети!
    Много късмет и щастие ти желая.
    Кремчето е много приятно, а и лесно.
    Комбинирано с праскови не съм правила, но ще се възползвам от предложението ти, много ми харесва-

    ОтговорИзтриване
  6. Честит рожден ден, Лети! Още много години торти, кремчета и любими хора около теб, за които да ги правиш! За годините, не знам колко са, но майка ми казваше, "бяхме под 40 г, а се смятахме за стари, а ние сме били така млади", така че радвай се на младостта. Имам мъдри изказвания и за 51 годишните, но ми се струва, че не са за теб още:). Поздрави и хубава година!
    PS. Извинявай, знам, че като става въпрос за възраст трябва едва ли не да пристъпяме на пръсти, още повече, че не се и познаваме, но тези коментари ще бъдат ужасно блудкави, ако не оставим в тях нещо от себе си :). Чудесен десерт. Едни праскови сдават багажа в хладилника и това може да е едно достойно превъплащение за тях. Много ми харесаха боровинките в долната част на десерта. Като пепит, но обратен на фона на блога ти :). Поздрави и щастлива година!

    ОтговорИзтриване
  7. Лети, честит рожден ден! Бъди здрава и усмивката никога да не слиза от лицето ти!
    Кремчето е много по вкуса ми, записвам го, дано му дойде реда, преди да е минал сезона на прасковите :)
    Не мога да не зачекна и аз въпроса с годините. Не ми допада и на мен тази работа с увеличаването им, но... няма как. Да сме здрави и с достойнство да приемаме и доброто и не толкова доброто, което ни поднася живота!
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. ЧРД със закъснение и от мен, Лети! :) От сърце ти пожелавам здраве!
    Страхотна рецепта, а изпълнението, както винаги, е повече от отлично. :) Разкошни снимки!

    ОтговорИзтриване
  9. Всички сте толкова мили!
    Ина,
    Дани,
    Роси,
    Дани Д.,
    Пепи,
    Мира,
    Зори,
    Вили,
    Благодаря от сърце за хубавите пожелания! Дано всичките се сбъднат!
    Колкото за годините, във втората половина на 30-те съм,наистина не са чак пък толкова много, ама като се сетя чеслед някоя и друга годинка 40 ще чукнат на вратата... Е, догодина пък може да се появи настроение за парти с повече хора и повече настроение, знае ли човек :))

    ОтговорИзтриване
  10. Лети,
    със закъснение, но ти желая от сърце:
    здраве и късмет,
    много щастие и любов да усмихват всеки твой ден!
    Чудесни са новите ти предложения -
    изкушаващи, стилни и елегантни.
    Поздрав и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Диди, благодаря за хубавото пожелание!
    Наистина, ако се сбъдне то, нищо повече не ми е нужно, освен здраве и за хората, които обичам :)
    Много си мила!
    Сърдечни поздрави и прекрасна цветна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Леле, Лети - какво красиво кремче - грабна ме от пръв поглед!
    Отбелязвам си го!
    До скоро и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване