неделя, 29 август 2010 г.

Време за парти

Отдавна не бях събирала приятели, ей така без повод. Тъй като времето бе доста горещо реших да заложа на хапки, вместо на обичайното за летните месеци - барбекю.
Речено, сторено - организирах го, но улисана в приготовления късно усетих, че снимки не съм правила :) Е поправих грешката, но вече на лоша светлина и не на всички блюда, все пак качвам нещичко в блога, заедно с рецептите, може да са полезни за нечие парти, защото са бързи и лесни, дори и за начинаещи готвачи :)



Първата рецепта е за краставички със сьомга и крем сирене

2 дълги краставици,
маринована сьомга (при мен, пушения вариант),
1 кутийка натурално сирене "Филаделфия" (или друго от този тип),
1-2 ч.л. ситно настъргана лимонова кора,
1-2 ч.л. коняк,
около 30-тина гр. размекнато масло
сол на вкус,
щипка бял пипер

В купа поставете крем сиренето, коняка, маслото, пипера и солта (ако е необходимо да добавяте сол).
Пасирайте с пасатор до гладка кремообразна смес.
Прибавете лимоновата кора и разбъркайте добре, за да се разпредели навсякъде.
Сложете в хладилник, за да стегне леко сместа.
В това време измийте добре краставиците и нарежете на равни по височина "пънчета".
Шприцовайте от сместа върху всяко "пънче".
Декорирайте с парченце от сьомгата. Аз използвах готова маринована сьомга купена от магазина и то пушения вариант. Ако обаче някой реши да си маринова сам, в нета има рецепти, но ще ви дам линкове към някои много интересни и сполучливи - на Пепеляшка и на Пепи , но имайте предвид, че ако ще мариновате сьомгата сами, ще трябва да го направите поне 3 дни преди партито.
Декорирайте със стръкчета копър. Аз в бързината пропуснах :))
Сглобете пънчетата не повече от 2 часа преди партито и дръжте в хладилник до сервиране.

Втората рецепта е за зеленчукови, мариновани сурови парти шишчета. Тя е много простичка, но е вкусна, приготвя се бързо и изглежда добре като блюдо.
Точно това плато, обаче беше от пропуснатите при снимките и затова използвам снимка от миналогодишно парти. Тазгодишните шишчета изглеждаха по същия начин, така че няма особено голямо значение :))



Зеленчукови парти шишчета

краставици (корнишони),
малки чери доматчета;
черни маслини без костилки;

За маринатата:
около 5 с.л. зехтин;
2-3 с.л. лимонов сок,
около 1 с.л. нарязан пресен босилек.

Доматчетата и маслините се слагат в дълбок съд (аз предварително надупчих с клечка за зъби на 1-2 места чери доматчeтата).
Всички продукти за заливката се смесват , сместа се разбърква добре, заливат се зеленчуците, отново се разбърква и се оставят да престоят 1 час в хладилника.
Краставичките се нарязват на шайбички.
Доматчетата, маслинките и краставичките се нанизват последователно на дървени шишчета (клечки за зъби) или коктейлни пръчици.

От нещо друго ми бяха останали едно две парченца пиперки, които нанизах на някои от шишчетата, вижда се на снимката тук там. Но миналата година ми допадна повече варианта без тях, така че тази година не повторих с включване на пиперка.

Следват едни малко по-различни домати шмеркезе - с ментово крем сирене и бадеми.



за 15 доматчета, с големина колкото бебешки юмрук, ще ви трябват:

около 1 1/2 пакетче (от 250 гр.) крема сирене или общо около 380 гр.,
100 гр. настъргано бяло саламурено сирене,
1 с.л. ситно нарязана мента,
30-40 гр. размекнато масло,
около 40 гр. нарязани на едро печени, солени бадеми,
сол на вкус

резенчета краставица и листенца мента за украса

Отрежете "капачета" на доматите. Издълбайте доматчетата внимателно, като отстраните пулпата. Обърнете ги с отвора надолу върху домакинска хартия и ги оставете за 15-20 минути да се отцедят.
Смесете в купа крема сиренето, настърганото бяло саламурено сирене, ситно нарязаната мента, размекнатото масло и сол на вкус (ако е необходимо допълнително да се соли).
Пасирайте с пасатор до еднородна смес. Маслото трябва добре да се смеси с всичко останало. Ако предпочитате по-наситения ментов аромат може по преценка да добавите още мъничко нарязана мента и да пасирате.
Накрая добавете едро нарязаните бадеми. Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно.
Напълнете доматчетата.
Декорирайте с половин резенче краставичка и листенца мента.
Дръжте в хладилник до началото на партито.

Продължаваме с хапки от свинско бон филе и гриловани тиквички.

2 свински бон филета,
4 тиквички,
20-тина гр. масло,
сол на вкус
2 големи пиперки за декорацията на хапките

За маринатата на месото:
2 с.л. зехтин,
2 с.л. соев сос,
1 с.л. оцет балсамико,
1 с.л. дижонска горчица,
черен пипер,
кимион

Месото се почиства от всички ципи, мзнини и жилки. Ако го оставите с ципите, с които обикновено се продава бон филето, ще стане жилаво при топлинната обработка, въпреки маринатата.
Нарязва се на шайби.
Продуктите за маринатата се смесват в купа, разбъркват се много добре.
Прибавя се месото и отново се разбърква, така че шайбите месо да се овкусят много добре отвсякъде.
Купата се похлупва с капак или фолира с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилника да престои 3-4 часа. Най-добре мариновайте месото от предния ден и го оставете да стои в хладилника цяла нощ.
Хапките месо се нареждат в тавичка с незалепващо покритие и се посоляват, ако в купата е останала от маринатата и тя се изсипва в тавичката.
Маслото се нарязва на малки парченца и се разпределя върху месото.
В тавичката се налива съвсем малко вода, колкото да не прегаря и залепва месото при печенето. Завива се с алуминиево фолио и се пече във фурната предварително загрята до 220-230 градуса.
Докато месото се пече, тиквичките се нарязват по дължина, на тънки ленти. Може да използвате от широките белачки за зеленчуци или да се справите с обикновен нож.
Лентите се слагат на сух грил тиган и се гриловат.
Когато месото е готово, фолиото се маха и се пече още малко, докато месото се зачерви. За този последен етап, може да използвате и грил функцията на фурната, ако имате такава.
Хапките месо се оставят да изстинат.
После, всяка хапка се завива в грилована лента тиквичка, отгоре се поставя парченце пиперка и се набожда на клечка за зъби.
Може да декорирате чинията с хапките с магданоз.


Следващите по ред са кростини с дип от авокадо (горе в дясно на снимката) и мини рулца от кайма с пълнеж от яйца и моцарела (в централната част на снимката)

Кростини с дип от авокадо

2 франзели,
2 бр. авокадо,
1 1/2 лимон,
4 с.л. зехтин,
2-3 скилидки чесън,
сол на вкус,
1/2 връзка магданоз

Нарежете франзелите на филийки. Подредете ги в тавичка и запечете в загрята до 200-220 градуса фурна (може да използвате грил функцията, ако фурната има такава). Могат да се запекат натюр или пък да се поръсят леко със зехтин и ръснат с настърган пармезан.
Разполовете авокадото с нож по дължина. Махнете костилката. С помоща на супена лъжица извадете сърцевината, така че да остане само обвивката.
Сложете сърцевината в купа.
Изцедете сока на лимоните и го прибавете при авокадото. Ако искате лимона да се усеща по-малко, сложете сока само на 1 лимон. Но прелестта на този дип е в свежия лимоново-кисел вкус.
Прибавете в купата зехтина, солта, нарязания на ситно магданоз и скилидките чесън - обелени и нарязани на ситно.
Пасирайте с ръчна преса за мачкане на картофи (такава каквато се използва за направа на картофено пюре) или с вилица, но с вилицата ще е по-трудно.
Разпределете сместа върху филийките. Ако не сервирате веднага, сложете върху филийките не по-рано от 20 минути преди сервиране.
Може да декорирате с малки кубчета домати - обелени от ципата и нарязани, като воднистата част със семките задължително се отстранява.

* Тази рецепта взех преди доста време някъде от нета, но за съжаление не съм записала точно от къде.


Мини рулца от кайма с пълнеж от яйца и моцарела

за 2 мини рулца са необходими:
250 гр. свинско месо от плешката без кост - смляно на кайма,
250 гр. телешко месо - смляно на кайма,
2 яйца,
1 1/2 червена пиперка нарязана на съвсем ситни кубченца,
кимион,
черен пипер,
сол на вкус,
2 с.л. сос "Уорчестър",
1 равна с.л. горчица,
2 с.л. с връх майонеза
2 скилидки чесън, - накълцани много ситно,
галета

За плънката: 3 твърдо сварени яйца нарязани на кубчета и нарязана на парченца моцарела. Аз използвам моцарела за пица - продава се във вакуумирана опаковка, без вода вътре.

Сложете в купа двата вида смляно месо и всички останали продукти без галетата. Започнете да месите каймата, така че всички продукти да се смесят добре. Каймата се получава "водниста" от майонезата и яйцата. После добавете галета, започнете с една супена лъжица и продължавайте да месите каймата, ако е необходимо добавяте още една лъжица галета, докато се получи кайма с хубава консистенция за оформане на рулцата. На мен ми отиват около 2-3 с.л. с лек връх галета. Не слагайте прекалено много, за да не се получи прекалено хлебен вкус.
Така овкусената кайма се разделя на две части. Всяка от частите се поставя върху правоъгълно парче фолио за свежо съхранение и се разстила на правоъгълник. Дебелината на пласта кайма е около 0,5 см.
Половината от нарязаните на кубчета сварени яйца се разпределят в единия край по дължината на правоъгълника от кайма, добавят се парченца моцарела. С помоща на фолиото каймата се завива на руло. Крайщата се прищипват. Пак с помоща на фолиото рулото се пренася до тавичката в която ще се пече, слага се и фолиото внимателно се издърпва изпод рулото. То трябва да застане в тавата така, че "шева" да е отдолу.
Процедира се по същия начин с второто руло. Добре е да се използва тава с незалепващо покритие, в противен случай постелете тавата с хартия за печене.
Получените рула са с дължина около 20-тина см. и диаметър около 6 см.
В тавичката се налива съвсем малко вода, но ако използвате хартия за печене не е необходимо. Завива се с фолио за печене.
Рулата се пекат във фурна предварително загрята на 230 градуса под фолио около 40 минути, после фолиото се маха и се допичат до зачервяване.
Оставят се напълно да изстинат и се режат на резенчета, които се подреждат в чиния и декорират пожелание.

Освен всичко изброено до тук, на трапезата имаше още кростини с пиле и майонеза, прекрасната Торта-салата на Йоли, която е невероятно лека и вкусна и плато с различни мезета. Те обаче нямаха късмет да достигнат до снимка. Времето не ми стигна за всичко, което исках да приготвя, а и за снимките. Но и така гостите останаха доволни. Храната беше достатъчно и подходяща за горещините, а и се забавлявахме чудесно :))




12 коментара:

  1. Лети, страхотно парти си спретнала :)
    А каква подготовка е паднала... ,
    но си е струвало за приятели!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Лети,
    приятелите ти с истински късметлии...неверотна храна, придружена с хубаво вино и приятна компания. Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  3. В този клуб, който го организира това парти, искам да членувам! :)
    Лети, уникално вкусни неща си приготвила, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз бях сред привилегированите, които опитаха всички тези вкусни неща! Изкарахме толкова приятно, че почти осъмнахме!
    Лети, пак да направиш такова парти другото лято :))

    ОтговорИзтриване
  5. Лети, приятелите ти са късметлии, наистина. Приготвила си много вкусни, а и полезни, бих казала, неща :). Много ми харесаха пълнените чери домати и кростините с авокадо. Поздрави и хубави дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, не беше чак толкова трудоемко, колкото изглежда на пръв поглед :)
    Пък и за събиране с приятели, наистина си струва :))
    хубава нова седмица!

    Дани Д., благодаря ти!
    Радвам се, когато се събирам с приятели - истински изпитани, стари приятели, с които заедно сме издържали проверката на времето.
    Не знам за тях, ама аз съм късметлийката да ги имам!

    Самодивке, далечко си май, иначе щях да те викна да помагаш в унищожаването на провизиите :))
    Благодаря ти!
    Хубава нова седмица от мен и нови творчески идеи!

    Ели, обещавам да направя :))

    Мира, благодаря ти!
    Явно имаме общ вкус, от всичко, което приготвих, тези две неща, които си изброила са ми любимите :)
    Успешна и приятна нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Ехеее, какво става тука :)))
    Ще се възползвам от предложенията със сигурност, ама чакай да се окопитя, че ми скри шапката :)))

    Разкош!

    ОтговорИзтриване
  8. Страшно парти! Браво на домакинята! Слънчев и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Честно казано незнам кое да избера от всичките за партито, което ми предстои... Просто съм не раздвоена и разтроена, а направо...разкъсана! Пънчетата със сьомга много ми харесаха, но мисля да обеля краставицата, също и доматите шмеркезе, мини рулцата от кайма изглеждат много апетитно... и хапките от свинско бонфиле. Бих направила от всички по малко, но не мисля, че ще ми стигне времето и енергията.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пънчетата със сьомга стават лесно и бързо, мини рулцата от кайма също, но хапките с бонфилето са малко по-трудоемки и времеотнемащи.
      В страничната лента при "етикетите" има цяла рубрика време за парти, в която има още парти предложения, надявам се да са полезни.
      Сигурна съм, че за партито ще има много вкусни неща :)
      Пожелавам да се получи прекрасно, весело и запомнящо се парти! Успех и ще чакам да разбера как са се получили парти храните и какви отзиви са събрали от гостите.

      Изтриване
  10. Лети, всичко, което си приготвила изглежда фантастично! Много ми се иска да направя част от нещата за рождения ден на приятеля ми, но съм н аработа през деня и ще трябва да се подготвя от по-рано. За мариноването на месото и омесването на каймата с подправките е ясно, но дали пълнежа за доматите и крема за краставичките ще издържат един ден в хладилника? Много ще съм благодарна за съвет, т.к. съм съвсем начинаеща в кулинарията.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, много се радвам че рецептите ти допадат! Ще се радвам да ви харесат и на вкус.
      Пълнежа за краставичките ще издържи без проблеми в хладилник, приготвен от предния ден, само трябва съдинката да се затваря плътно с капак или пък да се фолира отгоре с фолио за свежо съхранение. Шприцовай плънката върху краставичките не повече от час, преди да дойдат гостите. Пълнежа за доматите също може да се приготви от предния ден и да седи покрит в хладилника, като този на краставиците, само че, без бадемите и ментата. Тях ги добави в плънката непосредствено преди напълването на доматите.
      Успех при приготвянето и пожелавам на теб и любимия човек един чудесен и незабравим празник!

      Изтриване