сряда, 25 август 2010 г.

Франзели с пълнеж от маслини и моцарела



Взех решение да се пробвам в направата на франзели. Това което ме подтикна да запретна ръкави е бързото им изчерпване в близките магазини и точно, когато ми затрябват никакви ги няма. Реших, че не може да е толкова сложно да се направят, само че си нямах рецепта. Справка в интернет и опаааа, заринах се с рецепти. От цялото това многообразие си харесах рецепта от една интересна виртуална кухня Cucina Margarita. Промените, които направих са леко изменение в количеството на продуктите и това, че реших да пообогатя рецептата, като включа пълнеж. Така се появиха две хубавички и вкусни франзелки с пълнеж от маслини и моцарела.
Единственото, което ще коригирам следващия път е количеството на плънката, с повече маслинки и моцарела ще е още по-вкусно.



Продукти:
280 мл. топла вода,
около 500 гр. брашно,
20 гр. прясна мая
2 с.л. зехтин,
1 ч.л. захар,
1 1/2 ч.л. сол

За пълнежа:
маслини без костилки нарязани на шайбички,
моцарела

Маята се разтваря заедно със захарта в половината от топлата вода. Съдът се покрива и се оставя маята да шупне.
В купа изсипваме останалата вода, шупналата мая и зехтина. Постепенно, с бъркане (аз разбърквам с дървена лъжица или шпатула), се прибавя пресятото брашно и солта. Когато тестото започне да се събира на топка около лъжицата, се пренася върху набрашнен плот и се доомесва. Трябва да се получи гладко и еластично тесто.
Аз удрям тестото около 20-тина пъти в плота, това го няма в рецептата, но тестото се получава по-добре.
Поставя се в намаслена купа и се покрива. Оставя се да втаса на топло докато удвои обема си. Помагам си за втасването, като слагам покритата с фолио за свежо съхранение купа във фурната, включена на 40 градуса.
Втасалото тесто се разделя на две топки ( в оригиналната рецепта беше на три, но при мен се получиха две). Всяка топка се разточва върху набрашнен плот на правоъгълник, с дебелина на тестото около 3-4 мм. Поставяме от нарязаните маслини и моцарела в единия край на тестото и се завива на руло. Краищата се прищипват, така че да не излиза плънката и франзелките се поставят с "шева" надолу върху покрита с хартия за печене тава. Отгоре се правят няколко напречни разреза, поръсват се леко с брашно и се оставят да починат около 15-тина минути.
Пекат в предварително загрята до 180 градуса фурна, приблизително около 20-тина минути. Проверете с дървено шишче готовността.

15 коментара:

  1. Страхотни са, Лети, чак тук усетих аромата....
    И аз съм правила хляб, но по мързеливия начин- в машината, с маслини и риган и става прелест.
    С усмивки
    Мария

    ОтговорИзтриване
  2. Лети прекрасни са :)
    И аз като Мария съм по мързеливия начин и правя едни Селски хлебчета с маслини- чудесни са :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ах, много хубави са станали, Лети!
    Досега не съм правила франзели, май ще пробвам вече :)))
    И аз използвам фурната, за да втаса по-бързо тестото, много съм доволна от този трик :)

    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно изглежда а не се и съмнявам, че със повече моцарела ще стане още по примамлив
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Харесвам хлябове с маслини. Много хубав е станал. С моцарела ще е вкусен :) Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотни са, Лети :) Имам навика да злоупотребявам с франзели, на твоите няма как да им устоя ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Аууу, страхотни са! Като видях заглавието, реших че си взела готови франзели и си направила нещо интересно, но сега разбирам, че и франзелите са твое производство! Просто невероятно, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Супер изкушаващи изглеждат, Лети! Ще си запиша рецептата за когато има време и е по-хладно :). Поздрави и приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Мария, благодаря!
    И на мен ми се ще машина, но това, което ме спира е липсата на място, където да я сложа, трябва да махна кафе машината, за да я сместа, ама мисля по въпроса :)

    Дани и аз съм любител на хляб под най-различни форми с маслинки. Ще наддникна в блога ти за рецепта на селските хлебчета :)
    Хубави (все още летни) дни!

    Ина, благодаря!
    И аз съм предоволна от втасването така, по-бързо и безпроблемно е :)
    Хубави дни до края на лятото!

    Мерси, Ели!

    Лати, благодаря ти!
    Определено повече моцарела и маслини ще допринесат за по-бързото изчезване от трапезата, не че така остава :)
    Сърдечни поздрави!

    Катя, благодаря ти за хубавите думи!
    Сърдечни поздрави!

    Зори и аз имам този навик :), не ми се отразява добре на фигурата, но пък е вкуснооо...

    Лулу, благодаря ти, обаче хич не мога да се меря с теб по производителност, ти си фурия :)) Откога им се каня на бижутата, дето ми пусна мухата за тях, ама ред не остава, а ти виж как смогваш, че и свръхпроизводство :)

    Мира, благодаря!
    Определено потенето пред печката не беше най-приятния момент в тези жеги :)
    Надявам се да ти харесат на вкус франзелките :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Лети, чудесни франзелки си направила! Много ми допадат и ще се възползвам в скоро време от рецептата :)

    Поздрави с пожелание за хубав неделен следобед :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Браво,чудесни си ги направила!Изглеждат точно както трябва!А с тази екстра като пълнеж сигурно са много вкусни:)
    И аз съм насъбрала куп рецепти за тях,но нещо все отлагам правенето.
    Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Тони, радвам се, че рецептата ти допада, дано да ти харесат и на вкус :)

    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!


    Диди, много ти благодаря!
    Мислех, че ще е по-сложна направата, но се оказа не по-различно от всеки друг хляб, обаче не съм изпробвала по-завъртяните рецепти на които попаднах, почнах с нещо простичко. Скоро ще се пробвам в по-усложнен вариант :)

    поздрави и хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  13. И аз се присъединявам към всички хубави думи, Лети, наистина чудесно изглеждащи франзели, а комбинацията маслини и моцарела звучи доста интересно (няма да казвам колко обичам и двете) :Р

    ОтговорИзтриване
  14. Вили, благодаря!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване