Това е по-скоро идея отколкото рецепта. Едно свежо предястие, което се приготвя бързо и без много усилия дори от начинаещите в кухнята. Идеално е за парти, защото освен всички други предимства количеството се планира лесно, а също е много подходящо, ако сред гостите има вегани или вегетарианци.
Зеленчукови парти шишчета с лимонов винегрет / Antipasto Skewers with Lemon Vinaigrette
Продукти:
чери домати,
краставици,
черни маслини,
зелени маслини (аз избрах зелени гриловани, но може и други - например с риган или с пълнеж),
за дресинга:
около 50 ml зехтин, сок от лимон, щипка черен пипер, 1 равна ч.л. горчица, сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Краставиците и доматите се измиват. Краставиците се обелват и нарязват на колелца с дебелина около половин сантиметър. Чери доматите се запазват цели, ако са от дребничките или се срязват на половинки, ако са от по-едрите.
- На къси шишчета се нанизват продуктите в еднаква последователност, като на някои шишчета се слага зелена, а на други черна маслинка. Подреждат се в плато или чиния за сервиране.
- Приготвя се дресинга, като в бурканче се слага зехтина, черния пипер, горчицата, сол на вкус (аз слагам около половин равна чаена лъжичка) и половината от лимоновия сок. Бурканчето се затваря плътно с капачката и се раздрусва енергично около 30 секунди като шейкър, докато съставките се смесят до еднородна консистенция. Опитайте на вкус и ако е необходимо (според предпочитанията ви за кисело), добавете още от лимоновия сок и отново разбийте като с шейкър пак до еднородна консистенция.
- Преди сервиране шишчетата се поливат равномерно, с помоща на супена лъжица, с дресинг. Не прекалявайте с количеството, не е необходимо да плуват в течност, а само леко да се овкусят. Ако ви остане дресинг, можете да го съхранявате няколко дена в хладилник и да го използвате за друга салата (много е подходящ за зелени салати). Ако няма да сервирате веднага, дръжте шишчетата в хладилник покрити с фолио за съхранение и залейте с дресинга преди сервиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар