неделя, 24 октомври 2021 г.

Шоколадова торта / Chocolate Cake


    Една прекрасна шоколадова торта, вкусна и не много трудна за приготвяне. Направих я за рожден ден. 

Здрава и усмихната да си, мамо! Обичаме те! 

Тортата е от два вида пандишпанови блатове – шоколадов и орехов, шоколадов крем и сладко от червена боровинка, чийто сладко-кисел вкус (заедно със зрънцата нар от украсата) балансира десерта.


Шоколадова торта / Chocolate Cake

Продукти:

 

За ореховия пандишпан:
2 яйца,
1 ампула ванилова есенция,
60 гр. захар,
60 гр. брашно,
1/2 ч.л. бакпулвер,
щипка сол,
120 гр. смлени орехи
За шоколадовия пандишпан:
2 яйца,
1/2 ампула ванилова есенция,
60 гр. кафява захар,
60 гр. брашно,
20 гр. какао,
щипка сол,
1/2 пакетче (от 10 грамовите) бакпулвер, т.е. необходими са ви 5 гр.
За напояване на блатовете: около 100 ml прясно мляко
За намазване: 1 бурканче (от малките) сладко от боровинки (аз използвах от червена боровинка, но може да е и друго - например от ягоди, малини, вишни, къпини) + 2 с.л. вода
За шоколадов крем пастичера:
800 ml мляко,
100 гр. кафява захар,
4 яйчени жълтъка,
3 с.л. брашно,
80 гр. масло,
2 с.л. какао,
1 ампула ванилова есенция,
щипка сол, 
150 гр. черен шоколад със съдържание на какао над 60 %




        Начин на приготвяне:

За да приготвите ореховия пандишпан:
  • Подгответе тортената форма (кръгла с размер 26 см.), като я намаслите добре и покриете дъното с хартия за печене. Загрейте фурната до 180 градуса.
  • Разбийте с миксер яйцата със захарта и ваниловата есенция до гъст крем.
  • Смесете в купа пресятото брашно, бакпулвера, солта и смлените орехи.
  • Смесете двете смеси, като постепенно прибавяте брашняната към яйчната и много внимателно бъркате с дървена лъжица, като внимавате да не спадне обема. Изсипете сместа в тортената форма и заравнете добре.
  • Печете в предварително загрятата фурна, докато блата се надигне добре, видимо е добре запечен отгоре и дървен шиш забоден в средата излиза без полепнали трохи. През първата половина на печенето, докато блата се надига, не отваряйте вратичката на фурната. Приблизителното време на печене е около 20 минути (но все пак зависи от фурната).
  • Оставете изпечения блат за 5 минути във формата. После го извадете от тортената форма, обърнете върху хартия за печене и го оставете да изстине.
За да приготвите шоколадовия пандишипан:
  • Подгответе тортената форма, като я намаслите добре и покриете дъното с хартия за печене. Загрейте фурната до 180 градуса.
  • Разбийте с миксер яйцата със захарта и ваниловата есенция до гъст крем.
  • Смесете в купа пресятото брашно, бакпулвера, солта и какаото.
  • Смесете двете смеси, като постепенно прибавяте брашняната към яйчната и много внимателно бъркате с дървена лъжица, като внимавате да не спадне обема. Изсипете сместа в тортената форма и заравнете добре.
  • Печете в предварително загрятата фурна, докато блата се надигне добре, видимо е добре запечен отгоре и дървен шиш забоден в средата излиза без полепнали трохи. През първата половина на печенето, докато блата се надига, не отваряйте вратичката на фурната. Приблизителното време на печене е около 15-20 минути (но все пак зависи от фурната).
  • Оставете изпечения блат за 5 минути във формата. После го извадете от тортената форма, обърнете върху хартия за печене и го оставете да изстине.
За да приготвите щоколадов крем пастичера:
  • Разбийте с телена бъркалка жълтъците, солта, захарта, какаото, брашното и малко от млякото за крема, докато се получи смес с гъстотата на крем супа.
  • Останалото мляко, заедно с ванилията се слагат на котлона. В момента в който млякото стане горещо и преди да започне да ври се оттегля от котлона. Горещото мляко се добавя бавно, постепеннно, на тънка струя и при непрекъснато бъркане към яйчената смес. После сместа се слага в тенджерка на котлона и се загрява бавно на слаб огън, като се бърка непрекъснато докато кремът се сгъсти. котлонът се изключва, добавя се начупения на малки парчета шоколад и се бърка, докато шоколада се стопи напълно. 
  • Накрая се добавя маслото и се разбърква добре. получава се гладък, лъскав и гъст шоколадов крем.
Сглобяване на тортата: 
  • В тортена чиния сложете шоколадово-пандишпановия блат. Стегнете го в тортен ринг, напръскайте го леко с половината от млякото заделено за напояване на блатовете. 
  • Към сладкото добавете 2 с.л. вода и загрейте в микровълновата фурна или на котлона, като се разбърква добре. Намажете с горещото сладко равномерно тортения блат. Върху сладкото внимателно намажете половината от шоколадовия крем и заравнете.
  • Поставете върху крема ореховия блат. Напръскайте го с втората половина от млякото заделено за напояване на блатовете. Отделете малко от шоколадовия крем, за да намажете после тортата отстрани, а цялото останало количество намажете върху ореховия блат. Заравнете внимателно, покрийте с фолио за съхранение и приберете тортата в хладилник, за да стегне за минимум 6-8 часа, а най-добре за една нощ. Кремът за намазване отстрани, който сте заделили, съхранявайте плътно покрит, също в хладилника.
  • След като тортата е стегнала, внимателно отстранете тортения ринг. Намажете тортата отстрани със заделения крем и загладете. 
  • Украсете пожелание. При мен украсата е от шоколадови бонбони "Линд", зрънца от нар и златна сладкарска пудра (която не знам дали личи на снимките).

Няма коментари:

Публикуване на коментар