Сладкиш със сини сливи / Plum Cake
Продукти:
1 ч.ч. = 250 ml
около 10-тина сини сливи,
3 яйца,
125 гр. краве масло,
1 ч.ч. кафява захар,
1/2 ч.ч. кисело мляко,
2/3 ч.л. сода бикарбонат,
2 ч.ч. брашно,
125 гр. краве масло,
1 ч.ч. кафява захар,
1/2 ч.ч. кисело мляко,
2/3 ч.л. сода бикарбонат,
2 ч.ч. брашно,
щипка сол,
2 с.л. какао,
1 равна ч.л. канела
кристална захар за овалване на сливите,
пудра захар за поръсване на готовия сладкиш
Начин на приготвяне:
- Формата за печене (с приблизителни размери 18х30 см.) се намазва с мазнина и дъното се застила с хартия за печене.
- Фурната се загрява до 180 градуса.
- Яйцата и захарта се разбиват за кратко с телена бъркалка. Маслото се разтопява и се прибавя към яйчената смес (внимавайте да не е горещо). Киселото мляко, в което е угасена содата, също се добавя.
- Брашното се пресява. Към него се добавя щипка сол, какаото и канелата.
- Брашняната смес се прибавя към течните съставки на два пъти, като се бърка докато се поеме от сместа. Получава се гъсто кейково тесто. Тестото се изсипва в подготвената форма и се заравнява.
- Сливите се измиват, подсушават, разполовават на две и костилките се отстраняват. Всяка половинка се овалва добре в кристална захар. Плодовете се подреждат с отрязаната част нагоре върху кейковото тесто.
- Сладкишът се пече в предварително загрятата на 180 градуса фурна, докато дървено шишче забодено в тестото излезе чисто, без полепнали трохи (при мен отне около 35-40 минути, но зависи все пак от фурната). През първите 20 минути на печенето не отваряйте фурната.
Обожавам да чета такива блогове! Благодаря за полезната инфомация! Желая Ви успех и здраве!
ОтговорИзтриванеГотвим с любов
Много Ви благодаря!
Изтриване