За любителите на пастата, днес давам предложение за рецепта типична за Рим – спагети "Качо е пепе", т.е. със сирене пекорино и черен пипер. Приготвя се лесно, бързо и с малко съставки.
Спагети "Качо е пепе" / Spaghetti Cacio e Pepe
за около 4-5 порции
500 гр. спагети;
около 150-200 гр. сирене пекорино романо;
около 2 ч.л. прясно смлян черен пипер
още малко пекорино за поръсване при сервиране (опция)
- Пуснете пастата в дълбока тенджера с вряща подсолена вода. Сварете я "ал денте".
- В купа настържете пекориното. Добавете от водата на врящите спагети 1-2 пълни черпака към настърганото пекорино и бъркайте енергично с телена бъркалка, докато получите рядка кремообразна смес. Заделете си от врялата вода на спагетите още малко, защото по-нататък може да ви се наложи да добавите още.
- Загрейте дълбок тиган (или дълбока тенджера) на котлона на среден огън. Поставете в нагорещения тиган прясно смления черен пипер леко да се запече за около половин минутка. Изключете котлона, веднага добавете към черния пипер отцедената, сварена паста и разбъркайте добре. После добавете соса от пекориното и бъркайте непрекъснато няколко минути, целта е да се получи кремообразен сос. Ако е необходимо може да добавите още малко от горещата вода, в която са вряли спагетите. В момента, в който соса стане кремообразен, пастата е готова.
- Сервира се веднага. Пожелание се наръсва с още малко настъргано пекорино отгоре.
Няма коментари:
Публикуване на коментар