неделя, 13 януари 2019 г.

Сладкиш с тиква, орехи и шоколад / Pumpkin Walnut Cake with Chocolate Frosting


Сладкиш с тиква, орехи и шоколад / Pumpkin Walnut Cake with Chocolate Frosting

Продукти:

300 гр. сварена тиква (чисто тегло без корите),
3 яйца (размер М),
60 ml зехтин (или олио),
1 ампула ванилова есенция,
200 гр. захар (100 гр. кафява и 100 гр. бяла),
250 гр. брашно,
1 пакетче бакпулвер,
1 равна ч.л. канела,
щипка индийско орехче,
50 гр. счукани орехи

за глазурата:
100 гр. натурален шоколад,
1/3 ч.ч. течна неподсладена сметана (животинска)



  Начин на приготвяне:
  • Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете дъното и стените на правоъгълна или квадратна тавичка с растителна мазнина и застелете дъното с хартия за печене.
  • В купа счупете яйцата, прибавете захарта и леко разбийте с телена бъркалка. Прибавете растителната мазнина, пюрираната тиква и ваниловата есенция и отново разбъркайте, докато се смесят.
  • Пресейте брашното, прибавете към него бакпулвера, канелата и индийското орехче
  • Прибавете към яйчената смес брашното с бакпулвера и подправките и разбъркайте, докато брашното се поеме. После прибавете счуканите орехи и отново разбъркайте, докато се разпределят равномерно.
  • Изсипете тестото в намаслената и застлана с хартия за печене тавичка и печете в предварително загрята до 180 градуса фурна около 40 минути или докато дървено шишче забодено в тестото излезе чисто, без полепнали трохи. Извадете от фурната и оставете да изстива.
  • Сложете сметаната в съдинка на слаб огън върху котлона и когато се сгорещи (но без да завира) веднага оттеглете от огъня, добавете начупения предварително шоколад и бъркайте непрекъснато докато шоколада се разтопи и сместа стане еднородна. Полейте глазурата върху кейка и оставете сладкиша да изстине напълно.
  • Нарежете изстиналия сладкиш на квадрати и сервирайте.

1 коментар: