Това са великолепни бисквити, чиято рецепта идва от Латинска Америка. Те са с крехка текстура, топяща се в устата и прекрасен пълнеж – традиционно от дулсе де лече, но са чудесни и с течен шоколад (както е в моя вариант, тъй като децата ми го обичат повече).
В някои държави като Аржентина, Перу или Уругвай понякога ги ръсят за разкош с пудра захар, но аз съм избрала варианта популярен в Мексико – с оваляни в кокос краища, защото прекрасно допълва вкуса.
Бисквити Alfajores / Alfajores biscuits
Продукти:
200 гр. бяло брашно,
300 гр. фино царевично брашно,
2 ч.л. бакпулвер,
250 гр. меко масло (на стайна температура),
150 гр. захар,
1 с.л. коняк,
1 ампула ванилова есенция,
настъргана ситно кора на 1 лимон (или 10-тина капки лимонова есенция),
3 яйчени жълтъка
за пълнежа:
около 300 гр. дулсе де лече (можете да слепите бисквитите и с течен шоколад, ако карамеловия вкус не ви допада),
кокосови стърготини за овалване
Начин на приготвяне:
- Смесете в купа пресятото бяло брашно, пресятото царевично брашно и бакпулвера.
- В друга купа с миксер разбийте маслото и захарта, докато се получи свела кремообразна смес. Прибавете жълтъците един по един като след всеки разбивате до пълното му поемане от сместа, преди да добавите следващия. Добавете ванилията, коняка и лимоновата кора (или есенция) и отново разбийте.
- Постепенно на порции, започнете да добавяте сухите съставки към маслената смес. Когато получите гъсто тесто, което започва да се събира на топка около бъркалките на миксера, изсипете остатъка от брашняната смес на плота и доомесете тестото, докато я поеме.
- Полученото тесто разделете на две или три части, увийте ги във прозрачно фолио за съхранение и ги оставете в хладилника за минимум един час. Можете да приготвите тестото от предния ден, да го приберете в хладилника и да го използвате на следващия.
- Постелете тавата от фурната с хартия за печене. Загрейте фурната до 180 градуса. Разточете тестото върху набрашнена повърхност на лист с дебелина приблизително около 3-4 мм. изрежете кръгли бисквитки с диаметър около 5-6 сантиметра. Сложете ги внимателно в тавата на растояние около 3 см. една от друга. Печете, докато започнат по краищата да стават златисти. Извадете ги от фурната и ги оставете 2-3 минути в тавата, след което внимателно със шпатула ги пренесете върху решетка да изстинат. Процедирайте по този начин до изчерпване на количеството тесто.
- Когато бисквитките са изстинали напълно, ги слепете по две с дулсе де лече (домашно приготвено или купено) или ако желаете може да ползвате течен шоколад. Аз ги направих с шоколад, макар че класиката е с дулсе де лече, защото е повече по вкуса на моите деца от карамела. Лекичко намажете бисквитките и по ръбовете, след което оваляйте ръбчетата в кокосови стърготини.
Можете да съхранявате бисквитките 3-4 дни в плътно затворена кутия, но най-вкусни са на следващия (след направата) ден.
*** Източник на рецептата - bbc goodfood
Ох, защо чак сега рецептата за бисквитките. Ще бъде за следващата Коледа, ако не ги забравя!!! Яна
ОтговорИзтриванеЗащото ги правих за Ивановден, а не за Коледа! За коледа имахме меденки и други сладости :-)
ИзтриванеНо за бисквитки винаги е време, няма нужда да се чака чак до другата Коледа мисля аз. То и сега даже може - чудесни са за кафе, чай или пък просто така - за подслаждане :-)
Божествени бисквити! Толкова да ги обичам, а още не съм ги правила. С тези хубави снимки ме стимулираш да не се бавя повече, Лети. :)))
ОтговорИзтриванеЧестита 2017-та година, мила! В здраве и доволство да я изживеете!
Давай, Ирме, много са вкусни!
ИзтриванеЗдрава и честита да е и за теб и семейството 2017-та година! Много щастливи моменти да изживеете през нея!
Чудесно изглеждат, за вкуса не се съмнявам :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кайти :-)
ИзтриванеПробвай ги – лесни са, вкусни и са чудесни с кафе или чай.
Поздрави!
Страхотни бисквитки, страхотни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Весе!
ИзтриванеСтават вкусни наистина, пък и са лесни за правене :-)
Поздрави!