понеделник, 16 януари 2017 г.

Питки охлювчета с кашкавал и сирене / Double Cheese Snail Rolls


    Много често правя вкъщи тези питки охлювчета със сирене и кашкавал, защото се получават вкусни и пухкави закуски, които се харесват на цялото семейство. 
    Рецептата не е сложна за изпълнение, а за тези от вас, които имат домашни хлебопекарни ще бъде още по-лесно, защото могат да си замесят тестото вътре и после само да оформят и изпекат във фурната.
    Независимо дали ги ядете сутрин за закуска, следобед или пък на вечеря – надявам се да ви харесат.


Питки охлювчета с кашкавал и сирене

Продукти:

270 мл. прясно мляко,
60 гр. масло (разтопено, но не горещо),
9 гр. сол (1 1/2 ч.л. от мерителните на хлебопекарната),
26 гр. захар (2 с.л. от мерителните на хлебопекарната),
1 яйце (средна големина), леко разбито с вилица,
15 гр. прясна мая за хляб,
около 500 гр. бяло брашно

за плънката: 
около 2-3 с.л. разтопено масло, 
натрошено сирене (около 100 -150 гр.),
 настърган кашкавал (около 100-120 гр.), 
белтъка на 1 яйце

за намазване отгоре: 
жълтъка на 1 яйце + 1 с.л. вода
риган или шарена сол - за поръсване (по желание)


Начин на приготвяне:

Вариант за замесване с помоща на домашна хлебопекарна:
  • Затоплете леко (до телесна температура) половината от млякото. Сложете в купичка 1 с.л. брашно, прибавете с бъркане затопленото мляко, добавете маята и разбъркайте, за да се разтвори. Накрая сложете и щипка от захарта и отново разбъркайте. Покрийте купичката с фолио за свежо съхранение и оставете маята да се активира (да шупне).
  • Изсипете в хлебопекарната леко разбитото с вилица яйце (трябва да е със стайна температура), разтопеното масло, останалото прясно мляко, солта, захарта, шупналата мая, пресятото брашно. Сложете продуктите в посочената последователност. Пуснете хлебопекарната на основната програма. Оставете я да меси около 20 минути. След звуковия сигнал, спрете хлебопекарната и извадете тестото върху леко поръсен с брашно плот. Ако се налага може да доомесите с мъничко брашно. Целта е да се получи меко тесто. При мен не се наложи доомесване, хлебопекарната замеси тестото с точно 500 гр. брашно и консистенцията беше отлична, но все пак знаете, че при тестото всичко е относително (примерно, заради разлика в брашното, размера на яйцето и т.н.).
Вариант за ръчно замесване на тестото:
  • Затоплете леко (до телесна температура) половината от млякото. Сложете в купичка 1 с.л. брашно, прибавете с бъркане затопленото мляко, добавете маята и разбъркайте, за да се разтвори. Накрая сложете и щипка от захарта и отново разбъркайте. Покрийте купичката с фолио за свежо съхранение и оставете маята да се активира (да шупне).
  • Пресейте брашното и солта в купа, направете кладенче, изсипете разбитото с вилица яйце, млякото, разтопеното масло, захарта и шупналата мая. Бъркайте отначало с дървена лъжица, после пренесете върху плота и доомесете.
  • На мен лично, обаче, ми е по-удобен друг начин – активирам маята по описания начин, изсипвам в купа течните съставки, захарта и шупналата мая и после започвам върху тях да пресявам брашното, като бъркам с дървена лъжица. Когато тестото започне да се събира на топка около лъжицата, пренасям на набрашнен плот и доомесвам. Целта ви е да получите меко и еластично тесто. Оставете го да почине за 10 минути, след което е готово за работа. 
Оформяне и печене:
  • След като сте замесили меко и еластично тесто, разточете го върху набрашнена повърхност на приблизително правоъгълен лист с дебелина около 3 мм. Намажете го с разтопеното масло.
  • Сложете в купичка натрошено сирене, настърган кашкавал, прибавете белтъка на 1 яйце и разбъркайте плънката добре. Поръсете с нея разточения лист. Завийте тестото на стегнато руло, откъм широката част на правоъгълника. Притиснете го леко и го дооформете с ръце - трябва да сте получили дълго руло с диаметър около 6-7 см. С остър нож нарежете рулото на шайби с дебелина около 3 см. Получените охлювчета подредете върху тавата от фурната, застлана с хартия за печене, на разстояние едно от друго. Покрийте ги (аз използвам за целта друг лист хартия за печене) и оставете на топло да втасат. 
  • След като втасат, намажете охлювчетата с разбития с 1 с.л. вода жълтък. Ако желаете, поръсете ги със сух риган или със шарена сол (на снимките, моите питки са поръсени със сух риган). Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна, докато бухнат и станат тъмно затисти или докато дървено шишче боднато в питките излезе без полепнали трохи.
Въпреки дългите обяснения, които дадох (с цел - начинаещите в месенето да се ориентират по-добре), всъщност нещата никак не са сложни. Опитайте :-)

8 коментара:

  1. Имам аз машинка, дето да ми се притече на помощ, та може и да се възползвам от предизвикателството ти, Вили!

    ОтговорИзтриване
  2. За първи път правя подобни закуски. Станаха страхотни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че са ви харесали!
      Благодаря за доверието!

      Изтриване
  3. отдавна не бях работила с такова живо тесто ,невероятни станаха ,благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че рецептата ви е допаднала.
      Благодаря за доверието и хубавите думи!

      Изтриване