понеделник, 21 декември 2015 г.

Печена патица / Roast duck


   Коледа наближи съвсем, скоро ще посрещаме и новата година. Ето защо, бързам да споделя рецепта, която може да разнообрази трапезата ни и да предложи нещо по-различно и много вкусно.
   Харесвам патешкото, защото е вкусно месо и не е трудно да се приготви добре. Много го харесваме вкъщи печено с кисело зеле - великолепно е, но сега ви предлагам цяла печена патица, която може да гарнирате с фантастични печени картофи. Трябва да ви кажа, че това са най-вкусните печени картофи, които съм опитвала - приготвени с малко от патешката мас, която остана при печене на патицата. Просто опитайте!


Печена патица / Roast duck

Продукти:

1 патица, с тегло около 2 кг., без вътрешности,
1 портокал с нетретирани кори,
смляна морска сол на вкус,
черен пипер,
малко клонче пресен розмарин (или 1-2 щипки сух)


  • Патицата се измива добре отвътре и отвън. С дървено шишче (за барбекю) се надупчва цялата на много места и откъм гърдите и откъм гърба. Това се прави, за да изтече по-голяма част от мазнината на патицата при печенето и тя да се изпече с хрупкава коричка, но да не е мазна при консумация.  След набождането, патицата се полива с вряла вода, отцежда се и вече е готова за овкусяване с подправките.
  • Посолява се отвън и отвътре със смляна морска сол. Поръсва се с черен пипер и нарязаните иглички розмарин. Портокала се измива, срязва на две и пъхва във вътрешността на патицата. Така подготвената патица се слага в тавичка върху решетка. Важно е да се постави върху решетката, за да може мазнината да се изтича свободно без патицата да я допира.
  • Пече се в загрята до 180 градуса фурна, с гърдите надолу, около 2 часа. След първия час се обръща с гърдите нагоре. След като и там се запече и стане със златисто-кафява коричка, фурната се засилва на 200 градуса, патицата се обръща отново с гърдите надолу и се пече още около 15 минути.
  • При печенето се отделя около 300 гр. мазнина. В никакъв случай не я изхвърляйте, с нейна помощ можете да си изпечете фантастични картофи. Прецедете я и я съхранявайте в затворен стъклен буркан в хладилника.


Гарнитура от печени картофи: 
около 1 кг. картофи, 
сол и черен пипер на вкус, 
1 равна ч.л. червен пипер, 
2-3 щипки сух риган, 
мазнина от печенето на патицата,
 около 100 ml вода
Картофите се обелват, измиват и нарязват (аз ги режа на шайби или полумесеци с дебелина от отоло 5 мм.). Поръсват се със сол и черен пипер на вкус, добавя се ригана, червения пипер и мазнина от патицата (количеството е толкова, колкото бихте сложили, ако ги печете с олио или масло- не я пестете, но и не прекалявайте). Всичко се обърква много добре, така че картофите хубаво да се намажат с подправките и мазнината. Добавя се водичката и се пекат на около 200 градуса до готовност, като накрая трябва да останат само на мазнина. Ако е необходимо, може да се добави още мъничко вода в процеса на печене. 

5 коментара:

  1. Много обичам патешко! А тази изглежда опечена до съвършенство! Весели празници, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Люси!
      И в моето семейство обичаме много патешко :-) Рецептата ни хареса.
      Весели и светли празници, Люси!

      Изтриване
  2. Лети, много ме заинтригува :)
    Сигурна съм, че е чудесна.
    А за картофките не ми се мисли....
    Прегръдки с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много хубава стана, Дани!
      Готвила съм патешко, но не точно по този начин и останах приятно изненадана.
      Благодаря ти!
      Прегръдки и чудесно предколедно настроение!

      Изтриване
    2. Много хубава стана, Дани!
      Готвила съм патешко, но не точно по този начин и останах приятно изненадана.
      Благодаря ти!
      Прегръдки и чудесно предколедно настроение!

      Изтриване