неделя, 13 декември 2015 г.

Мус от риба тон в лимонени чашки за електронното блогосписание SOintoFOOD / Tuna Mousse in Lemon Cups


  Това е една от рецептите, с които участвах в първия брой на електронното блогосписание SOintoFOOD. За мен беше голяма чест и истинско удоволствие да бъда частица от този проект. Искам от все сърце да благодаря на Мария и Гери за предоставената възможност и да им изкажа своето възхищение. Те се трудиха неуморно месеци наред, за да можем сега да се насладим на крайния резултат. Броят на списанието е прекрасен и празничен - заразява с коледно настроение, внася в дома ни щипка коледна магия и красота.
   Разгледайте го и се уверете сами, насладете се на всички прекрасни рецепти. А защо и да не претворите някоя от тях за празниците?

Мус от риба тон в лимонени чашки за електронното блогосписание SOintoFOOD / Tuna Mousse in Lemon Cups

Продукти:

за 8 порции

4 лимона,
150 гр. консерва риба тон в олио,
3 сушени домати в олио,
около 10 маслини без костилка,
1-2 с.л. маскарпоне,
сол и черен пипер на вкус

  • Измийте и подсушете лимоните. Срежете ги на две по дължина и извадете внимателно вътрешността. Отделете 2-3 с.л. от лимоновия сок за муса, а останалото количество пулпа и сок, което ви остава, използвайте за друга рецепта (например за домашна лимонада).
  • Отворете консервата от риба тон, отцедете я добре. Сложете я в блендер, заедно с нарязаните на едро сушените домати, 1-2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. маскарпоне, сол и черен пипер на вкус. Миксирайте докато продуктите се смесят в кремообразна консистенция. При необходимост, може да добавите още малко маскарпоне и/или още малко лимонов сок.
  • Нарежете маслините на ситно, прибавете ги към муса от риба тон и разбъркайте.
  • Покрийте купата с мус и оставете в хладилник, да се охлади много добре.
  • Напълнете лимоновите „чашки” с мус и ги приберете в хладилника до сервиране.
  • Сервирайте напълнените лимони, заедно със зелена салата и с малки филийки препечен или непрепечен хляб.
              *** Рецептата е адаптирана от сп. „Alice Cucina 2012 - Antipasti stuzzichini e finger food


14 коментара:

  1. Лети, нищо нямаше да има смисъл без вдъхновението и подкрепата от всички вас! Това списание е за всички ни, то съществува благодарение на всички ни. Както казва Маррия - ние просто събрахме това в едно, ваша е заслугата. :)
    Много ти благодаря за всичко!
    А рецептите ти - толкова прекрасни, голям финес!
    Прегръдки и лека вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Гери, но пък без идеята и многото труд и усилия по реализацията ѝ също нямаше да го има списанието :-) Ще чакам втория брой и ще стискам палци списанието да стане редовно издание, защото е чудесно!
      Благодаря ти!
      Поздрави и прегръдки и пожелание за много прекрасно предколедно настроение!

      Изтриване
  2. Лети, не знаех за това елсписание. Поздравления за теб! Много атрактивно поднесено предястие. Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Списанието, сега му е прощъпулника, благодарение на усилията на Мария и Гери :-) Надявам се, с усилията на всички кулинарни блогъри да продължи да се списва, защото идеята е чудесна да си имаме блогосписание.
      Благодаря ти, Ани!
      Чудесно предколедно настроение, ти пожелавам!

      Изтриване
  3. Пълнила съм лимонови половинки с риба от консерва и е много вкусно. Със съставките, които даваш, ще стане много по-богато и вкусно.Ще се възползвам от идеята!
    Успешна нова седмица, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Те могат да се напълнят с какво ли не и стоят красиво, но наистина рибата е много подходяща. И аз правя една рибена салата и пълня в лимонени "чашки", но не е с риба тон. Ще обменяме рецепти за рибените салати :-)
      Хубаво предколедно настроение, Инче!

      Изтриване
  4. Дзверска вкуснотия. Простичко ама да ти дойде идеята.
    Поздравления за списаниито!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      Те простичките неща винаги са най-вкусни :-)
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Чудесно предложение, Лети и избор за списание!
    Поздравления!
    Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Дани!
      Прегръдки и пожелание за прекрасно предколедно настроение!

      Изтриване
  6. Много красиво и елегантно, много подхождащо на стила на списанието -
    разкошно предложение и страхотно твое участие,Лети.
    Благодаря, поздравления и още празнично вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Диди!
      Аз се възхищавах на твоите предложения в списанието - красиви, креативни и вкусни!
      Чудесно списание се е получило!
      Поздрави и пожелания за прекрасно предколедно настроение!

      Изтриване
  7. Страхотно предложение, Вили!
    И участието ти е напълно заслужено в първия брой, браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Весе!
      Надявам се това начинание да просъществува занапред. Идеята на Мария и на Гери за електронно блогосписание е чудесна.
      Поздрави и хубаво предколедно настроение!

      Изтриване