вторник, 22 декември 2015 г.

MOHR IM HEMD


   Това е втората рецепта за електронното блогосписание SOintoFOOD. Този път е за десерт, чиято история ми се стори интересна, а вкусът се оказа чудесен.
  Той носи името "MOHR IM HEMD". Рецептата е австрийска и по-точно от Виена. Казват, че още се сервира във виенските сладкарници. Представлява вид пудинг, но тъй като аз нямам необходимата форма за варене на пудинг, избрах вариант на рецептата с печене (който видях в сп. "Sale&Pepe", ноември 2011г.). 
   Казват, че този десерт се е появил, в чест на главния герой на операта на Верди -"Отело", след нейната премиера. Дали е така, не знам, но е много вкусен. Интересното е, че не съдържа брашно, а се прави със смлени бадеми и галета. Получават се много по-леки като текстура кексчета. Аз замених сметановия крем с маскарпонен, защото моето семейство го обича повече, но всеки може да си избере вариант за топинг, по свой вкус.

 "MOHR IM HEMD"

Продукти:

за 8-9 мини десертчета 

70 гр. готварски шоколад (или черен шоколад със съдържание на какао над 60 %,
60 гр. галета,
70 гр смлени ситно бадеми,
100 гр. захар,
90 гр. масло,
4 яйца,
щипка сол

за крема-топинг:
оригинален вариант: 200 ml течна сметана, пудра захар на вкус
или
втори вариант (от снимката):  250 гр. маскарпоне, пудра захар на вкус, 100 мл. течна сметана

  • Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Шоколада се разтопява на водна баня.
  • Маслото (със стайна температура) се разбива със 70 гр. захар на крем. Прибавят се с разбиване, един по един жълтъците. Накрая се добавя и разтопения (но не горещ) шоколад.
  • Галетата се смесва със ситно смлените бадеми и се добавят към маслено-яйчената смес. разбърква се докато се поемат.
  • Белтъците и щипка сол се разбиват на сняг. Смесват се с кейковото тесто, като се действа при разбъркването внимателно. Бъркайте с въртеливи движения само в една посока, докато белтъците се поемат.
  • Формичките (аз използвах от по-малкитесиликонови формички за мъфини) се намасляват, наръсват с останалата захар и сместа се разпределя в тях. 
  • Сладкишите се пекат в предварително загрята до 160 градуса фурна, около 25 минути.
  • За топинга: 1-ви вариант - сметаната се разбива с пудрата захар до пухкав крем;  2-ри вариант - Сметаната се разбива с пудра захар до сгъстяване и се прибавя на няколко пъти с кратко разбиване (колкото да се смесят) към маскарпонето.
  • По правило, десерта се сервира топъл и отгоре с избрания топинг. Но на мен ми допадна повече на стайна температура.


6 коментара:

  1. Страхотен десерт! И толкова красиво поднесен. Прекрасен е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лучия!
      Пожелавам ти прекрасно предколедно настроение и весело посрещане на празниците!

      Изтриване
  2. Браво, Вили!
    Достойно представяне на този изискан десерт!
    Честита Коледа!
    Бъдете здрави и щастливи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честито Рождество Христово, Весе! Да сте здрави и честити!
      Благодаря ти!
      Хубаво посрещане на новата година!

      Изтриване
  3. Честито Рождество,Лети!Чудих се от патицата ли да започна,ноне издържах на вида на това сладко съвършенство!Поздрави:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честито Рождество Христово и честита Нова 2016 година, Миленка! Много здраве и щастие!
      Благодаря ти от сърце! :-)

      Изтриване