събота, 22 август 2015 г.

Чийзкейк с праскови / Peach Cheesecake


   Обичате ли чийзкейк? Ние вкъщи обичаме много. Това е един от любимите десерти на моя съпруг и поради тази причина съм правила безброй различни вариации. Дори си измислих една моя, която съчетава в едно чийзкейковете с печене и без печене.
   Ето защо, когато реших да направя сладкиш за рождения ден на моя баща, не му мислих много, а се спрях на една сезонна вариация на този сладкиш.
    Ако ви хареса и на вас, заповядайте рецептата и да ви е сладко! :-)



Чийзкейк с праскови / Peach Cheesecake

Продукти:

за подложката:
1 пакет чаени бисквити (215 гр.),
1 пакетче (100 гр.) бишкоти савоярди (или това са 12 бр. бишкоти),
150 гр. масло

за пълнежа:
4 яйца;
160 гр. захар (или това е 2/3 от 250 мл. чаша);
400 гр. крема сирене (или рикота);
1 ванилова есенция

за глазурата:
4 праскови,
сока на половин лимон,
около 200 -250 гр. конфитюр от кайсии



  • Загрейте фурната до 180 градуса.
  • Намазнете дъното и стените на 26 см. форма за торта със свалящ се борд. Застелете дъното с хартия за печене.
  • Сложете в блендер бисквитите и бишкотите и смелете на трохи. Прибавете размекнатото масло към бисквитените трохи. Бъркайте, докато маслото се разпредели равномерно и добре се смеси с бисквитите. Трябва да се получи нещо, като ронливо лепкаво тесто.
  • Изсипете получената бисквитена смес във формата, заравнете и притиснете с пръсти, за да слепнат трохите и да се уплътни добре бисквитеният слой.
  • Разбийте с миксер яйцата, захарта, ванилията и крема сиренето до кремообразна смес. Изсипете я върху бисквитения слой.
  • Печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна, около 40 минути, докато сладкиша стане златист отгоре и е леко мек на пипане. Извадете от фурната и оставете да изстине.
  • Помогнете си с остър нож, за да отделите чийзкейка от формата, като го прокарате внимателно между борда и сладкиша, след което разкопчайте борда на формата и го отстранете.
  • Отделете няколко лъжици конфитюр за глазиране на прасковите. Останалото количество затоплете (например в микровълновата фурна) и намажете чийзкейка отгоре. 
  • Обелете прасковите и ги нарежете на тънки резенчета. Напръскайте ги с лимоновия сок, за да не потъмняват. Наредете ги върху намазания с конфитюр чийзкейк. Затоплете заделеното количество конфитюр и внимателно намажете прасковите отгоре.

9 коментара:

  1. Прекрасен е, Леит! Обожавам чийзкейк, а твоят как слънчево грее! Да ти е жив и здрав татко, все така да подслаждаш празничните му мигове. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за пожеланията и хубавите думи, Гери!
      Сърдечни поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  2. И тук да кажа, че е фантастичен!
    Прегръдки, Лети!

    ОтговорИзтриване
  3. Безупречен!
    Вили, да е жив и здрав татко ти, да ти е опора още много, много дълги години!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти сърдечно, Веси! Надявам се чудесните ти пожелания да се сбъднат!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Изглежда страхотен! Предполагам и вкуса не отстъпва на визията. И честит празник! :-)
    Поздрави! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Светлана!
      Искрено се възхищавам на невероятните торти, които създаваш и надничам често, за да им се възхитя!
      Поздрави! :-)

      Изтриване
    2. Добре дошла си винаги! ;-)

      Изтриване